Няма да е зле да закачиш и един манометър, да видиш и налягането какво е.
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
denuchi
- специалист
676 мнения в "Направи сам термопомпа"
Vassil
- помощник
С датчик поток ми провървя.Сух водомер за топла вода, преправена платка от управление на вентилатор от компютърно захранване и воала прекрасни импулси за обработка.
Решил съм да заменя тръбният датчик с цифров термометър,термостат
DS1821, но за целта ми трябва да знам какво следи и какво трябва да се направи при различните режими на работа (отопление, охлаждане и дефростация)
После и с другите датчици какво следят и какво да се направи.
Решил съм да заменя тръбният датчик с цифров термометър,термостат
DS1821, но за целта ми трябва да знам какво следи и какво трябва да се направи при различните режими на работа (отопление, охлаждане и дефростация)
После и с другите датчици какво следят и какво да се направи.
Ahmakov
- специалист
За датчик потока ти трябва само вкл - изкл за захранването на климатика.
Тръбния датчик следи температурата на вътрешния топлообменник. При определени условия спира външния вентилатор, при много висока или ниска температура на топлобменника изключва климатика т.е. действа и като защита. По добре да се остави в схемата, с корекции според вида на използвания топлобменник или мястото където се монтира. Решава се според конкретните условия. Другите датчици- някой климатици имат 2 датчика, други имат 5, че и по 6 датчика. Не става да се говори по принцип. Трябва за конкретния климатик при конктетните условия. Обезскрежаването и то е така, при някои става по температура, при други се включва под определена температура, независимо дали има нужда или не и е по време.
Каква ще бъде ориентировъчно цената на готовото изделие при положение, че трябва да следиш 5-6 температури, 4 консуматора, които да вкл или изкл в различни комбинации, да осигуриш защита по ток? Дали си струва? Ако е само за тръпката...
Тръбния датчик следи температурата на вътрешния топлообменник. При определени условия спира външния вентилатор, при много висока или ниска температура на топлобменника изключва климатика т.е. действа и като защита. По добре да се остави в схемата, с корекции според вида на използвания топлобменник или мястото където се монтира. Решава се според конкретните условия. Другите датчици- някой климатици имат 2 датчика, други имат 5, че и по 6 датчика. Не става да се говори по принцип. Трябва за конкретния климатик при конктетните условия. Обезскрежаването и то е така, при някои става по температура, при други се включва под определена температура, независимо дали има нужда или не и е по време.
Каква ще бъде ориентировъчно цената на готовото изделие при положение, че трябва да следиш 5-6 температури, 4 консуматора, които да вкл или изкл в различни комбинации, да осигуриш защита по ток? Дали си струва? Ако е само за тръпката...
2v6
- майстор
Vassil написа:С датчик поток ми провървя.Сух водомер за топла вода, преправена платка от управление на вентилатор от компютърно захранване и воала прекрасни импулси за обработка.
...

Водомерите създават голямо съпротивление - ще намалее дебита на водата, ще се влоши топлообмена, ще се намали ефективността

За защита от замръзване не е ли по-лесно да сложиш термостат

Ahmakov написа:За датчик потока ти трябва само вкл - изкл за захранването на климатика.А помпата ръчно ли да я включва
...

Ahmakov
- специалист
Vassil написа:...Пускам я само когато съм в къщи и постояно следя водата в инсталацията.Страх ме е без защита при отказ на циркулационната помпа...При положение, че коментираме защита на климатика при авариино спиране на помпата, има ли значение с какво е била включена

Vassil
- помощник
Помпата се включва централно заедно с ТП.Цената на изделието не
е кой знае каква.Микроконтролер 5-6лв. , 5 -6 темп. датчика от 1 - 9лв., 6 релета 10 - 12лв., други 20-30лв. и следва вече само време
за изготвяне на платката, писането на софтуер и тестове.Последните
3 неща като време са около 1 месец при положение че се знае
какво се следи и как трябва да се реагира.Най-скъпо излезе
датчик поток, около 35лв..
е кой знае каква.Микроконтролер 5-6лв. , 5 -6 темп. датчика от 1 - 9лв., 6 релета 10 - 12лв., други 20-30лв. и следва вече само време
за изготвяне на платката, писането на софтуер и тестове.Последните
3 неща като време са около 1 месец при положение че се знае
какво се следи и как трябва да се реагира.Най-скъпо излезе
датчик поток, около 35лв..
2v6
- майстор
Ahmakov написа:Не, не коментираме защита на климатика.Vassil написа:...Пускам я само когато съм в къщи и постояно следя водата в инсталацията.Страх ме е без защита при отказ на циркулационната помпа...При положение, че коментираме защита на климатика при авариино спиране на помпата, има ли значение с какво е била включена
Vassil го е страх да не му замръзне топлообменника

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература