Няма да е зле да закачиш и един манометър, да видиш и налягането какво е.

Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.

denuchi 

- специалист			

676 мнения в "Направи сам термопомпа"

Vassil 

- помощник			

С датчик поток ми провървя.Сух водомер за топла вода, преправена платка от управление на вентилатор от компютърно захранване и воала прекрасни импулси за обработка.
Решил съм да заменя тръбният датчик с цифров термометър,термостат
DS1821, но за целта ми трябва да знам какво следи и какво трябва да се направи при различните режими на работа (отопление, охлаждане и дефростация)
После и с другите датчици какво следят и какво да се направи.

Решил съм да заменя тръбният датчик с цифров термометър,термостат
DS1821, но за целта ми трябва да знам какво следи и какво трябва да се направи при различните режими на работа (отопление, охлаждане и дефростация)
После и с другите датчици какво следят и какво да се направи.

Ahmakov 

- специалист			

За датчик потока ти трябва само вкл - изкл за захранването на климатика.
Тръбния датчик следи температурата на вътрешния топлообменник. При определени условия спира външния вентилатор, при много висока или ниска температура на топлобменника изключва климатика т.е. действа и като защита. По добре да се остави в схемата, с корекции според вида на използвания топлобменник или мястото където се монтира. Решава се според конкретните условия. Другите датчици- някой климатици имат 2 датчика, други имат 5, че и по 6 датчика. Не става да се говори по принцип. Трябва за конкретния климатик при конктетните условия. Обезскрежаването и то е така, при някои става по температура, при други се включва под определена температура, независимо дали има нужда или не и е по време.
Каква ще бъде ориентировъчно цената на готовото изделие при положение, че трябва да следиш 5-6 температури, 4 консуматора, които да вкл или изкл в различни комбинации, да осигуриш защита по ток? Дали си струва? Ако е само за тръпката...

Тръбния датчик следи температурата на вътрешния топлообменник. При определени условия спира външния вентилатор, при много висока или ниска температура на топлобменника изключва климатика т.е. действа и като защита. По добре да се остави в схемата, с корекции според вида на използвания топлобменник или мястото където се монтира. Решава се според конкретните условия. Другите датчици- някой климатици имат 2 датчика, други имат 5, че и по 6 датчика. Не става да се говори по принцип. Трябва за конкретния климатик при конктетните условия. Обезскрежаването и то е така, при някои става по температура, при други се включва под определена температура, независимо дали има нужда или не и е по време.
Каква ще бъде ориентировъчно цената на готовото изделие при положение, че трябва да следиш 5-6 температури, 4 консуматора, които да вкл или изкл в различни комбинации, да осигуриш защита по ток? Дали си струва? Ако е само за тръпката...

2v6 

- майстор			

Vassil написа:С датчик поток ми провървя.Сух водомер за топла вода, преправена платка от управление на вентилатор от компютърно захранване и воала прекрасни импулси за обработка.
...
Водомерите създават голямо съпротивление - ще намалее дебита на водата, ще се влоши топлообмена, ще се намали ефективността
За защита от замръзване не е ли по-лесно да сложиш термостат
Ahmakov написа:За датчик потока ти трябва само вкл - изкл за захранването на климатика.А помпата ръчно ли да я включва
...

Ahmakov 

- специалист			

Vassil написа:...Пускам я само когато съм в къщи и постояно следя водата в инсталацията.Страх ме е без защита при отказ на циркулационната помпа...При положение, че коментираме защита на климатика при авариино спиране на помпата, има ли значение с какво е била включена

Vassil 

- помощник			

Помпата се включва централно заедно с ТП.Цената на изделието не
е кой знае каква.Микроконтролер 5-6лв. , 5 -6 темп. датчика от 1 - 9лв., 6 релета 10 - 12лв., други 20-30лв. и следва вече само време
за изготвяне на платката, писането на софтуер и тестове.Последните
3 неща като време са около 1 месец при положение че се знае
какво се следи и как трябва да се реагира.Най-скъпо излезе
датчик поток, около 35лв..

е кой знае каква.Микроконтролер 5-6лв. , 5 -6 темп. датчика от 1 - 9лв., 6 релета 10 - 12лв., други 20-30лв. и следва вече само време
за изготвяне на платката, писането на софтуер и тестове.Последните
3 неща като време са около 1 месец при положение че се знае
какво се следи и как трябва да се реагира.Най-скъпо излезе
датчик поток, около 35лв..

2v6 

- майстор			

Ahmakov написа:Не, не коментираме защита на климатика.Vassil написа:...Пускам я само когато съм в къщи и постояно следя водата в инсталацията.Страх ме е без защита при отказ на циркулационната помпа...При положение, че коментираме защита на климатика при авариино спиране на помпата, има ли значение с какво е била включена
Vassil го е страх да не му замръзне топлообменника
Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература