шоп написа: До колкото аз разбирам нещата рекуператора донякаде преохлажда течният фреон и намалява полезното прегряване на газовата фаза преди компресора.Всъщност и увеличава прегряването на парите след изпарителя .
Виждали сте го много пъти , просто не сте му обръщали внимание .
При домашният хладилник дроселиращата тръбичка е увита плътно около тръбата на изхода от изпарителя , стегната за добър контакт и често запоена .
При хладилните витрини се спояват тръбата с течност преди ТРВ и тръбата с газ между изпарителя и компресора .
Това е най-простият възможен неуправляем рекуператор .Има още имена като например "регенеративен топлообменник".
При Т.П. Вода вода и вода въздух обаче , нещата стоят малко по-сложно .
Не , че не дава положителни ефекти .
Мога да ви пратя един куп теория по темата , но опита ми не се препокрива напълно с нея.
Много от теоретиците изчисляват регенеративни термопомпи по модел с идеален компресор , като най често отчитат само КПД на компресора .И приемат , че останалите компоненти ще се държат така , както при система без регенератор.
Най сериозният проблем , който съм срещал е умопомрачителна прецесия в ТРВ-тата ( така нареченият hunting effect ).
Друг негатив при висока степен на регенерация е риска от прегряване на компресора .
Идва момент във който , с повишаване на регенерацията системата става нестабилна и КОП-а пада .
Дайте ми мъничко време да помисля какво да ви препоръчам .
За любителите на диаграми тук съм илюстрирал ефекта от него :
Прикачен файл:
Рекуператор .jpg (39.66 KиБ) Видяна 1424 пъти