• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boyan - специалист
шоп написа:
До колкото аз разбирам нещата рекуператора донякаде преохлажда течният фреон и намалява полезното прегряване на газовата фаза преди компресора.
Всъщност и увеличава прегряването на парите след изпарителя .
Виждали сте го много пъти , просто не сте му обръщали внимание .
При домашният хладилник дроселиращата тръбичка е увита плътно около тръбата на изхода от изпарителя , стегната за добър контакт и често запоена .
При хладилните витрини се спояват тръбата с течност преди ТРВ и тръбата с газ между изпарителя и компресора .
Това е най-простият възможен неуправляем рекуператор .Има още имена като например "регенеративен топлообменник".
При Т.П. Вода вода и вода въздух обаче , нещата стоят малко по-сложно .
Не , че не дава положителни ефекти .
Мога да ви пратя един куп теория по темата , но опита ми не се препокрива напълно с нея.
Много от теоретиците изчисляват регенеративни термопомпи по модел с идеален компресор , като най често отчитат само КПД на компресора .И приемат , че останалите компоненти ще се държат така , както при система без регенератор.
Най сериозният проблем , който съм срещал е умопомрачителна прецесия в ТРВ-тата ( така нареченият hunting effect ).
Друг негатив при висока степен на регенерация е риска от прегряване на компресора .
Идва момент във който , с повишаване на регенерацията системата става нестабилна и КОП-а пада .
Дайте ми мъничко време да помисля какво да ви препоръчам .

За любителите на диаграми тук съм илюстрирал ефекта от него :
Прикачен файл:
Рекуператор .jpg
Рекуператор .jpg (39.66 KиБ) Видяна 1425 пъти
a_stoev - майстор
Boyan написа:
шоп написа:
Най сериозният проблем , който съм срещал е умопомрачителна прецесия в ТРВ-тата ( така нареченият hunting effect ).
Ако е с едно ТРВ се създава една лека положителна обратна връзка по темературата на течния фреон + транспортно закъснение. Ако искаш да имаш генератор на колебания, това е рецептата. ТРВ като притвори, сваля температурата на изпарение и съответно на течността след рекуператора което още повече я охлажда. ТРВ се юрва в другата посока и там става същото.
Затова трябва да са с отделни ТРВ двата топлобменника.
dilait19 - специалист
шоп написа:
6osi6 написа:
шоп написа:
днес мерих сондажната вода 13.4 градуса
изхвърля се 8 градуса в първите минути на работа и 9 градуса след това.
Вода с толкова висока температура в София няма. Този сондаж е малко към гео-соларната енергия. Нищо чудно, ако лятото си вадил 14 °C, сега да вадиш 13.4. Плитък сондаж. От 7 метра вадя 12°C целогодишно, като нивото на водата е 1-1.5 метра.
Честита Коледа на всички!

Най-харесвам такива мнение. Такова животно няма:-)

Казвам ти фактите пък ако искаш вярвай. Сондажа ми не е плитък ( около 9 метра е, но подпочвената вода е близко до земята. Може би защото живея близко до р.Искър. Направо минава подземна река. При 5200 л/час водочерпене нивото не спада и 10 см. Това са предпоставки за евтино изпомпване към ТП

Много близо до нас наистина има два геотермални извора. Единият е около 50 градъса, а другият беше над 90, но за съжаление преди години го запечатиха и пломбираха :|
Дълги години много хора с цистерни от селото се отопляваха без пари, като вечер подвозваха 4-6м3 вода.
Относно подземната река, ШОП няма ли да е по икономически издържано и съответно и КОП-ът да е висок ако топлообмена се извършва директно в подземната река. Като идея за разсъждение, щото тея 5куб.м.вода изхвърляни в канала, е меко казано расипия. Казвам това за подземната река съм виждал как след 7ят м. Циментов пръстен буквално изчезна, Реката го отнесе...
шоп - майстор
dilait19 написа:
Относно подземната река, ШОП няма ли да е по икономически издържано и съответно и КОП-ът да е висок ако топлообмена се извършва директно в подземната река. Като идея за разсъждение, щото тея 5куб.м.вода изхвърляни в канала, е меко казано расипия. Казвам това за подземната река съм виждал как след 7ят м. Циментов пръстен буквално изчезна, Реката го отнесе...
Привет, мислил съм и по този въпрос.
Имам съществуващ сондаж ф160 с етернитова обсадна тръба. По-стар е от мен:-))) Баща ми е на 70 години и не си спомня кога е правен сондажа.

В такъв диаметър сондаж нама как да спусна медна серпентина, която може да отнеме 20-25 киловата топлина за час.

Реших, че сондажна помпа с мощност 370 вата е удачно решение. 370 вата консумация на фона 20-25 киловата хладопроизводство е пренебрежимо малко.

Така подходих, не знам. Може да е имало и по-интелигентно решение.

Хубавото, когато си правиш всичко сам е че може да се надгражда и подобрява системата. Напрмер мога да изкопая шахта 2 метра дълбока и там да монтирам ТП.

Няма да заема място, топло ще и е, сондажната помпа ще изпомпва само 1 метър и мога да мина и със 120 ватова помпа. Тихо ще е! То и сега коперланда омотан с минерална вата е тих и мърка като коте.

Въпрос на рентабилност. Ако вложа 500 лева в тази шахта може и 20 години да не се изплати от икономията 370-120 вата. Мога да сметна грубо рентабилността на прогнозна база при поскъпване на ел. енергията, но не искам да издребнявам.
dilait19 - специалист
Да, всичко опира до рентабилност иии финикийци :?
Boyan - специалист
Здравей 6osi6.
Ще се опитам с прости думи и без много математика .

Все пак ще откраднем от математиката един метод , който е лесен за разбиране и помага много .
Това е така нареченото "диференциране"- разделяне , разграничаване , разкъсване .
За тази цел мислено си представяме , че сме нарязали кондензатора на филийки по неговата дължина .
На колкото повече филийки го нарежем , толкова по-точно става разглеждането на функцията .
Аз ще го нарежа на 10 места и получавам 11 филийки .
Прикачен файл:
Кондензатор.jpg
Кондензатор.jpg (26.64 KиБ) Видяна 1464 пъти
Сега нека пуснем през него да тече вода с еднакъв поток , но от едната му страна топла а от другата студена .
Между двете води ще започне да се извършва топлообмен и температурата на едната да пада а на другата да се покачва .
Прикачен файл:
Сегментиране с цел илюстрация.jpg
Сегментиране с цел илюстрация.jpg (68.61 KиБ) Видяна 1464 пъти
От графиката можем по всяко време ако поискаме да видим температурите на входовете или изходите на филийките (сегментите) .
Boyan - специалист
При топлоносители с различни топлоемкости или потоци се получават графики , които драстично се различават .
Тоест ако произведението на потока и топлоемкостта на топлият топлоносител е с по-ниска стойност от това на студения , графиката и на двата топлоносителя ще претърпи промяна .
Прикачен файл:
Сегментиране с цел илюстрация 1.jpg
Сегментиране с цел илюстрация 1.jpg (62.67 KиБ) Видяна 1458 пъти
При случаите в които единият топлоносител е фреон принципа е същия , просто графиката е по-сложна .
Boyan - специалист
Когато не отчитаме КПД на компресора , графиката на фреона е по-плоска по вертикала .
От ляво на дясно имаме охлаждане на фреоновите пари , кондензация и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
Прикачен файл:
Без отчитане на КПД.jpg
Без отчитане на КПД.jpg (60.19 KиБ) Видяна 1449 пъти
И ето тук е нещото , което предполагам че по-трудно се разбира .
Реалните компресори имат значителни загуби в триене , загряване на намотките , прекомпресия при моделите с дефинирана степен на сгъстяване (каквито са например скроловете) и други.
Общата стойност от тези ефекти се отразява в крайна сметка като допълнително прегряване на фреоновите пари .
Е има и други ефекти , но те не са тема на дискусията .
Прикачен файл:
Със отчитане на КПД.jpg
Със отчитане на КПД.jpg (61.43 KиБ) Видяна 1449 пъти
Boyan - специалист
И ако вече си задавате въпроса "За къв ни бяха тези сегменти" сега е момента да ги включим в действие .
Разделяме сегмент номер 1 от кондензатора и се получават два последователни топлообменника .
Нищо друго все още не се е променило и можем да ползваме за онагледяване същата температурна графика .
Сегмент 1 е с площ 1/10 от тази на основния .
По вода и фреон са последователни и се държат като един топлообменник .
Прикачен файл:
Предварителен кондензатор 1.jpg
Предварителен кондензатор 1.jpg (72.53 KиБ) Видяна 1443 пъти
Остава само да отделим водните им кръгове .
Сега кондензатора остава за вътрешната отоплителна инсталация , а предкондензатора за битовата гореща вода за бойлера.
Така кондензатора може да работи с една изходяща температура (тази на кондензацията) а предкондензатора с по-високата температура на прегретите пари .
Прикачен файл:
Предварителен кондензатор 2.jpg
Предварителен кондензатор 2.jpg (42.37 KиБ) Видяна 1443 пъти
6osi6 - майстор
Boyan написа:
От ляво на дясно имаме охлаждане на фреоновите пари , кондензация и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
КръстиМ се :dead:
А има и още.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: