• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 08, 2026 8:16 pmRakeem написа:
Имам лошото чувство, че сметките на това жилище са правени при Т подаваща 45гр., което е изключително рискова температура за паркет, особено лепен.
Сметките на всички жилища се правят при подаваща вода 45⁰ и щом производителят на паркета е написал, че той става за подово, това означава, че тази температура изобщо не е рискова за него. Производителят е писал, че паркетът отдава максимум 60Вт/м2, то това е при 45⁰. Дали тези 60Вт/м2 са достатъчни за това жилище при -16⁰ го пише в ОВК проекта, но ако не стигнат - има конвектори, които да подпомогнат. Няма драма да се полва паркета, само че СОР ще е по-нисък, т.е. всяко удоволствие се плаща
bobrock - напреднал
нед фев 08, 2026 9:49 pmLazarGanev написа:
Производителят е писал, че паркетът отдава максимум 60Вт/м2, то това е при 45⁰.
Производител официални данни..., и при малко производители успях да намеря така детайлно описание :
Floor heating systems: Well suitable to very well suitable;
Areal thermal resistance: 0.093 m2 K/ W according to EN 12524;
Thermal condactivity: 0.15 W/ mK according to DIN 14342.
Монтаж: Дървените подове, изцяло залепени за основата, осигуряват по-добър топлопренос.
Maximum output of underfloor heating system is 60 W/m2.
Temperature of substructure at 29°C (27°C in the Scandinavian countries)
Относителна влажност 30-65%
Не знам тези 29⁰ къде трябва да се мерят, попитай търговеца
bobrock - напреднал
нед фев 08, 2026 10:15 pmLazarGanev написа:
Не знам тези 29⁰ къде трябва да се мерят, попитай търговеца
При BOEN:(моят харесан норвежки(
- замазката = максимум 29°C
- повърхността на паркета = около 26–27°C

При Barlinek:(полски)
- повърхността на паркета = максимум 29°C
- замазката = около 31–32°C
Ами аз казах, че по принцип за подовото има ограничение 29⁰, тъй че паркетът не го ограничава, тъй че слагай да е доволна жената
resistbody - майстор
нед фев 08, 2026 8:19 pmkozl написа:

И ако да - ето как паркета скопи 8 пъти мощността на отоплението :shock:
Финалното покритие е едни 8мм, замаската е 70мм примерно... площа на тръбата е N..
Смята се площа на тръбата после обема на змаската и обема на финиша... не е много точно както го изказах, но да си го представиш... N площ тръба контактуват с X площ замаска, коята е Y кубика, Z kубика финишен слой(плочки/паркет) Та не е само една ламбда само в уравнението..
Върна ме едни 17 години назад и като се замисля, такова не сме учли по топлотехника.. само доста по-прости топлопреминавания...
Другото е, че ще отдава спрямо загубите.. тогава и някаква делта спрямо околната среда ще трябва да има в уравнението.. Когато е под леглото температурата не ставав 200 градуса( ако говорим за отдавне на ватове), а температурата почти се изравнява с темп на водата.. и отдава само където има диферециум...
kozl - майстор
пон фев 09, 2026 12:59 amresistbody написа:
нед фев 08, 2026 8:19 pmkozl написа:

И ако да - ето как паркета скопи 8 пъти мощността на отоплението :shock:
Финалното покритие е едни 8мм, замаската е 70мм примерно... площа на тръбата е N..
Смята се площа на тръбата после обема на змаската и обема на финиша... не е много точно както го изказах, но да си го представиш... N площ тръба контактуват с X площ замаска, коята е Y кубика, Z kубика финишен слой(плочки/паркет) Та не е само една ламбда само в уравнението..
Върна ме едни 17 години назад и като се замисля, такова не сме учли по топлотехника.. само доста по-прости топлопреминавания...
Другото е, че ще отдава спрямо загубите.. тогава и някаква делта спрямо околната среда ще трябва да има в уравнението.. Когато е под леглото температурата не ставав 200 градуса( ако говорим за отдавне на ватове), а температурата почти се изравнява с темп на водата.. и отдава само където има диферециум...
Ок.
Но при еднакви други условия, освен ʎ на настилката какво ще ичисли формулата :?
нед фев 08, 2026 8:56 pmresistbody написа:
Температурата на водата ми е 29-31 градуса в зависимост колко е външната (регулира се ръчно) днес я намалих.. паркета ми е ламинат от най-евтиния... Реално отопляема чиста площ 130кв.м., термопомпа правеняк от климатик 24-ка(8киловата) за последните 24 часа ми е изхарчила 18квч... но подледните два дни е топло, в най-големия ми разход е 41квч на 22.01.
Ако имаш възможност добави още данни - външна Т, вътрешна Т на въздуха.

Примерно тука в ЕС сме при приблизително еднакви условия, но на едни им е добре при 18 градуса и не ползват парно, а други мръзнат при 25 и не им стига енергията от радиаторите и трябва да добавят.
нед фев 08, 2026 8:56 pmresistbody написа:
Температурата на водата ми е 29-31 градуса в зависимост колко е външната (регулира се ръчно) днес я намалих.. паркета ми е ламинат от най-евтиния... Реално отопляема чиста площ 130кв.м., термопомпа правеняк от климатик 24-ка(8киловата) за последните 24 часа ми е изхарчила 18квч... но подледните два дни е топло, в най-големия ми разход е 41квч на 22.01.
Явно имаш по-добра изолация. Аз съм в кооперация без топлещи съседи и с хилава изолация 5см на топки директно върху тухлите, но пак съм доволен - имам за януари 1000кВтч за отопление, което е към 200лв. Площта е като твоята. Спадът на консумацията през трите дни в студа около 12.01 е принудителен, поради авария в системата :-D

Прикачен файл

Screenshot_20260209-065215.png
bobivg - специалист
Някой те заблуждава че Дайкин нямат термопомпа с вграден бойлер под 11 kW. Това са всички варианти за малките мощности. Лиртажите са 180 и 230литра.
Според мен няма какво да се притесняваш заради паркета. Дори и да се наложи конвекторите да помагат това ще бъде в много кратки периоди при много ниска външна температура или ако дълго време сте отсъствали и докато се подгрее замазката (В такъв случай даже е добре че имаш конвектори, които бързо да обърнат въздуха) Не усложнявай безсмислено живота и да пускаш различна температура на конвекторите и подовото.
Изображение
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: