Ahmakov написа:Шопа питаше, аз му отговорих къде съм го виждал. Мисля че още тогава му казах че не съм го виждал на машини вода-вода. Трябваше да си мълча ли?a_stoev написа: И това ZH...KVE и инжекция на парите от охлаждането на подохадителя на ТП вода - вода?
Първо да видим от таблицата каква ни е компресорната ефективност . Малко по-долу ще стане ясно защо е важна . Тук не виждам необходимите буквички , така че пиша „n”.
Формулата е проста : n = (h2s - h1) / (h2 - h1) = (455,76 - 429,77) / (464,53 - 429,77) = 25,99 / 34,76 = 0,747 ???
Въх ... Компресор трифазен , променливотоков с кафезен ротор , с дефинирана степен на компресия при 16 бара нагнетателно налягане със ефективност 75% .
Някой си е играл със симулатора докато му запецне някой бутон , или симулатора е безплатна демо версия .
После нека сметнем COP -a не защото е толкова важно , а защото формулата му е проста и ще се поупражняваме , а и някои стойности ще ни трябват .
Колегата Hursa я е написал коректно (за разлика от грешката , която той сам си откри ).
COP= (h2 – h5) / (h2 – h1 ) = (464,53 – 237,06) / (464,53 - 429,77) = 227,47 / 34,76 = 6,544 .
Също висока стойност , като грешката произтича от зададената компресорна ефективност .
Сега вече мъничко по-сложна сметка .
С каква енергия разполагаме за десуперхийтъра ?
Сложно ... сложно ... колко пък да е сложно ?
За да не се стига до кондензация във десуперхийтъра , (Ахмаков може би ще ни каже защо не бива ) е достатъчно да спрем процеса на 5-7 градуса преди точка 3' . Просто се придвижете мислено по линията на кондензатора надясно от точка 3' със 7 градуса (гледайте къде са температурните криви на 40 и 50 градуса ) , спуснете се вертикално до абсцисата и засечете колко е енталпията там . - 430 . (на око . Не съм ползвал линийка ).
Сега просто пресмятаме колко килоджаула на килограм имаме от точка 2 до нашата нова точка .
Нека да кръстим новата точка някак – примерно 2а .
Разликата в енталпиите от началото на охлаждането на парите до нея е :
h2-h2а = 464,53 – 430 = 34,53
Тук вече имаме варианти :
Мързелив вариант :
Примерно знаем от замерването , което е правил Шоп , че тоталната отделяна енергия е 28 киловата (по памет . Не помня точно колко беше )
Пресмятаме колко процента е тази стойност от тоталната енталпия между h2 и h5 , която сметнахме по-горе , че е 227,47 ( h2 – h5 ) . Получаваме 15,18 % .
А 15,18 процента от 28 киловата е 4,25 киловата .
Не толкова мързелив :
Вече имаме всичко налично и остава само да вземем от таблицата с параметрите на конкретният компресор какъв е потока на фреона при нашите работни налягания и температури. - 460 килограма на час .
Значи имаме 460 по 34,53 = 15883 к.джаула на час или 4,41 киловата .
Не съм си играл да цепя десетите при разглеждането на таблиците , защото така и така тази компресорна ефективност е силно преувеличена .
В реалният случай при по-реална стойност , точка 2 ще се изтегли още на дясно и Шоп ще разполага с повече енергия за подгряване на бойлера