• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
И за да насоча темата малко в практиката да споделя.

Решил съм да направя една нова ТП вода/вода за тъста.

Бабата и дядото са пенсионери и вече изнемогват да носят дърва за камината, която се намира на 3 ти етаж от триетажна къща. Етажа е 150м2. Отоплява се и 75м2 от първи етаж, в който живее една прабаба ( да е жива и здрава) Няма топлоизолация, само ПВЦ дограма.

Понеже пенсионерите не разполагат с излишни пари ( даже ТП ще я финансирам 100% аз) идеята всичко да е сравнително евтино. Няма да съм роб на макс. КОП, а на съотношение цена-качество.
Предполагам над 50% от българите точно това целят.

Та дотук какво имам:
Вчера ми докараха до вкъщи за 200 лева един колонен климатик Осака 60000 BTU
Обявата в Базар бг е даже още активна. Климатика е със счупени перки и без фреон. Хубавото е, че веднага е затапен. Фреона е 410 и съответно маслото силно хигроскопично. Надявам се маслото да не е поело влага и да имам проблеми с вода и вакумиране.

Осъзнах риска при покупка 2 ра употреба, но за 200 лв смятам, че риска е оправдан:) Най-много да купя един чисто нов компресор :shock:

Компресора е Sanyo C-SBN373H8D, трифазен, 55,7 см2, 48100 BTU, 4720 вата, 8.22А Конвенционален страт стопник.

Смятам на негова база и на база доста елементи от цитираната Осака да направя ТП. Датчиците за ниско и висока налягане, четрипътния и управлението могат да се ползват. Масленият сепаратор, нагревателя на картера и ресивъра също. Рамка, тръби, колена, разводки... Все си е +

За мен е улеснение, че компресора е със запоени медни тръби на вход и изход и няма да давам пари за сребърен припой 30-40%. Това според мен е също едно улеснение за начинаещият самоделшик, който не моге да запоява като профи.

Ще ми се да заменя капилярката с ТРВ, да монтирам филтър дехидрататор с наблюдателно око преди ТРВто.

Но едно по едно. Ето снимки след като разкачих корпусните ламарини.

Прикачен файл

SAM_9433.JPG

Прикачен файл

SAM_9434.JPG

Прикачен файл

SAM_9436.JPG
валкиса - специалист
В тази система ресивер няма и ако не си пробвал компресора си изгорял. Щом ще слагаш трв ще иска ресивер.
шоп - майстор
Май сте прави, не е ресивер, а отделител на течната фаза. Черното тяло над компресора :?

То всъщност от ресивър нямам нужда. Имам пластинчат кондензатор с площ 6.5 м2 който ще върши и тази работа.

Обяснете моля какви подводни камъни да очаквам от компресора. Има масло, но колко е :?

Като му подам 3 фази и нула директно към клемореда тръгва.

Повече ме притеснява маслото да не е поело влага и с каква киселинност е.
Има ли вариант да му налея минерално масло и да бачка с R 22?

В краен случай един нов копеланд ZR или ZP .Предвидено е в бюджета :cool:
a_stoev - майстор
Да ти пратя две перки и да го ползваш въздух вода?
Не разбрах от къде е загубил фреона, при свалянето ли?
шоп - майстор
Благодаря, г-н Стоев. Грехота е да правя ТП въздух-вода при положение, че при нас подземната вода е в изобилие и само на 2-3 метра.

Изглежда или перка се е счупила или топлообменника се е заледил и едната перка на външното тяло е пробила една тръбичка. Фреона е заминал, тръбичкате е запоена от хл. техник викнат на сутринтта. Перките за този модел ги нямало налични и трябвало да се чака 10-15 дни.

Климатика е бил в ресторант и нямало кой да чака 10-15 дни. Купен е нов, а този разкачен и със затапени изводи прибран в склада.

Това е историята разказана ми от предишният собственик:-)
валкиса - специалист
Масло се продава,най добре го смени.
шоп - майстор
валкиса написа:
Добра идея. Знам точната марка на маслото, типа е PVE. Знам и количеството
Не знам обаче как се източва масло, как и с какво се промива и как се налива новото.
Предполагам с фреона се вкарва... Ще запоя два допълнителни сервизни щтуцера на всмукателната и на нагнетателната линия. Ще си останат и двата оригинални крана на външното тяло.

Изобщо нямам практика в хладилната и клима техника. Мога да викна един познат, който се занимава с климатици, но не ми е интересно така.
Фитилчо - майстор
На твърд припой било по-лесно да се заварява... хмм така ми каза един гуру.
Но не съм пробвал още твърда заварка, само мекички засега.
Само отбелязвам.
Иначе идеята ти е добра, и като гледам как вървят цените на пелетите, нищо чудно, и аз натам да отида...
Лошото е, че нямам навсякъде подово :sad: но поетапно където стигна да правя ремонт винаги ги слагам. По добре да го има и да не се използва, отколкото да го няма :-D

Имам две машини с изпуснат фреон и отворени от 3-4 години, вътре са де, но все пак. Значи ли това, че са за боклука. Не го знаех това :shock:
валкиса - специалист
Мисля че ако го обърнеш ще изтече .Когото се прави нова инсталация се добавя още масло.
Boyan - специалист
шоп написа:
валкиса написа:
Добра идея. Знам точната марка на маслото, типа е PVE. Знам и количеството
Не знам обаче как се източва масло, как и с какво се промива и как се налива новото.
Предполагам с фреона се вкарва... Ще запоя два допълнителни сервизни щтуцера на всмукателната и на нагнетателната линия. Ще си останат и двата оригинални крана на външното тяло.

Изобщо нямам практика в хладилната и клима техника. Мога да викна един познат, който се занимава с климатици, но не ми е интересно така.
Супер сделка си направил !
Но ти е време да продълиш напред . Купи си едно хладилничарско оксиженче .
Или кислородна бутилка с хубав редуцил , някаква газова и един средна ръка бренер като този :
https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=4564
Ще се учудиш колко работа ще ти върши дори извън хладилната техника .
От вадене на скъсани болтове примерно , през термични сглобки до запояване на каквото се сетиш .
Като те гледам какви неща правиш на аргон , и това ще ти е лесно .

Компресора вън и го поставяш на нещо легнал хоризонтално , със входа надолу да се оттече маслото в чист и сух съд .
Препоръчвам преди да го наклониш да му лепнеш на дъното един як магнит и да го накланяш бавно докато легне хоризонтално .
Премерваме колко е и ако трябва добавяме същият вид . Това ако е бистро и чисто .
На цвят този тип е като светло до леко жълтеникаво олио .
Ако е мътно или мирише лошо направо ново .
Само не го хвърляй просто така . Тази синтетична гадост не се разлага в природата и след 10 години . Като минаваш покрай някакъв пункт за смяна на масла им го дай на тях .
После си го изправяш , накланяш леко на обратно и наливаш с фунийка .
Тази процедура не е за всеки компресор , а само за такива като този , които си смучат от корпуса .
Дехидратацията после със стопляне и вакуум .
А киселинността ще я обере филтър-дехидратора . Само купи някакъв марков , антикиселинен .
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: