шоп написа:Боян, подготвям компресора и тези дни ще го режа от климатика. Та да питам: отделителят на течната фаза ще ми трябва ли? Не съм го мерил и смятал като обем, но е около 2 литра.Тъкмо ще използвам повода да го обясня по-нагледно .
Според мен, няма да ми трябва, защото преоразмереният кондензатор, ще играе ролята и на ресивър...но не съм сигурен. Може много да бъркам и да трябва да го има. За ротационните компресори знам, че е задължителен, но Саньото е скрол:?
Знам че на теб повечето неща , които ще кажа са ти вече известни , но пиша за всички .
По време на първите истерични крясъци в темата беше повдигнат въпроса какво е ресивер и как така може да увеличи капацитета на кондензатора .
Пластинчатият кондензатор не работи ефективно препълнен със втечнен фреон , защото така свободната повърхност за кондензация намалява .
Прикачен файл:
Препълнен и нормално запълнен кондензатори.jpg (85.34 KиБ) Видяна 1525 пъти
Добавяйки ресивер ние източваме кондензата в него и ползваме освободената повърхност .
Втората функция на ресивера е да осигури плътна течна фаза фреон към ТРВ-то. Мехурчетата излизат на повърхността на течността в ресивера и не се подават към ТРВ .
Третата му функция ти вече я забеляза при стартиране на твоята машина .
Когато стартира , известно време имаш мехурчета в оченцето .
Избягва се с ресивер и електроклапан за прекъсване на потока през ТРВ-то след спиране на компресора .
Това е така , защото дюзата на ТРВ-то не е проектирана за спирателен клапан и към нея не се предявяват такива изисквания .
Това беше по принцип и при правилно оразмерени топлообменници .
При твоят конкретен случай няма нужда от него .
Течноотделителят пази компресора от директно попадане на неизкипяла течна фаза фреон .
За любителска реализация винаги бих препоръчал да има течноотделител .
Препоръчвам ти като го отрежеш от системата да го източиш , за да видим колко масло се е събрало в него .
Ако е повече от 200 милилитра , значи конструкцията му не е добра и е опасен за новата ти система .
В този случай ще ти препоръчам друг , или корекция на този .