• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
Като се има в предвид, че така и не ми проведоха реален курс за запояване дето си го платих, да споделя моя опит.
Медни тръби след почистване от окисите с меднофосфорен припой.
Където имам преход мед към друг метал ползвам обмазан сребърен 20%. Компресорите също.
Малките климатични са с медни изводи и може с меднофосфорен, но не са ми в моята област на действие.
Boyan - специалист
Който може да заварява с МАП винаги с учудване установява , колко по-лесно е с оксижен .
Оксижена се вре навсякъде , без да изгаря всичко в радиус от 5 и повече сантиметра .
Може да нагрява меко като МАП-а , но може и да реже тръби .
Може да води припоя вертикално нагоре , да ограничава заварката до там , до където сте решили , да заварявате от задната страна на тръбата нагрявайки отпред ...
Припои много ...
За каквото се сетите .
Разбира се както каза и Стоев , за мед към мед няма нужда от нищо повече от меднофосфорен.
a_stoev - майстор
Забравих да обява на клиента смяна на масло на здрваия компресор. Работил е в общ фреонов кръг с изгорелия. Желателно е да се смени, нали? Какво ти е мнението за масата на сунисо?
Boyan - специалист
a_stoev написа:
Забравих да обява на клиента смяна на масло на здрваия компресор. Работил е в общ фреонов кръг с изгорелия. Желателно е да се смени, нали? Какво ти е мнението за масата на сунисо?
Аз бих го сменил ... Когато е горял е отделил много смоли .
Имам случаи лака да е станал на фина черна кал , която запушва всичко .
Suniso са си добри масла .
Ahmakov - специалист
Boyan написа:
Тъкмо ще използвам повода да го обясня по-нагледно .
Знам че на теб повечето неща , които ще кажа са ти вече известни , но пиша за всички .

По време на първите истерични крясъци в темата беше повдигнат въпроса какво е ресивер и как така може да увеличи капацитета на кондензатора .
Пластинчатият кондензатор не работи ефективно препълнен със втечнен фреон , защото така свободната повърхност за кондензация намалява .
Прикачен файл:
Прикаченият файл Препълнен и нормално запълнен кондензатори.jpg вече не е достъпен
На първата картинка повърхността , която е останала свободна от течен кондензат е малка и все едно сме монтирали по-малък кондензатор .???
Добавяйки ресивер ние източваме кондензата в него и ползваме освободената повърхност .

Втората функция на ресивера е да осигури плътна течна фаза фреон към ТРВ-то. Мехурчетата излизат на повърхността на течността в ресивера и не се подават към ТРВ .
Третата му функция ти вече я забеляза при стартиране на твоята машина .
Когато стартира , известно време имаш мехурчета в оченцето .
Избягва се с ресивер и електроклапан за прекъсване на потока през ТРВ-то след спиране на компресора .
Това е така , защото дюзата на ТРВ-то не е проектирана за спирателен клапан и към нея не се предявяват такива изисквания .
Това беше по принцип и при правилно оразмерени топлообменници .
При твоят конкретен случай няма нужда от него ...
Ще си позволя да добавя още една картинка и едно питане.
На първата картинка имаме, повече от два пъти по голям кондензатор от изчисления, на втората имаме правилния и на третета имаме по малък от изчиаления. Как ресивера ще помогне на третата картинка да се втечни газа?

Прикачен файл

кондензатор.jpg
кондензатор.jpg (61.45 KиБ) Видяна 1148 пъти
Ahmakov - специалист
"По време на първите истерични крясъци в темата беше повдигнат въпроса" колко е СОР на ТП която направиха на шоп?
Някой се опита да каже, че е някъде около 3,9 до към 4,6 но не посмя да го напише. Защо ли?
За хората четящи темата, това ще бъде много интересно. Ако това е вярно, възникват доста интересни въпроси.

Интерсно ми е колко е разхода на вода за сезона и каква е нейната цена?

Влагата, която е в системата и която ще вакуумирате с ГДР вакуумпомпа до 0,0005 тора е по малкият проблем, по големият е корозията, която е предизвикала тази влага.

Маслоотделителя на тази Осака с wi-fi модул ли е?

Едно време по математика решавахме задачи от типа един басейн се пълни от... тръби с дебит... и се изпразва от ... тръби с дебит..., за колко време ще се напълни басейна?
И сега ако:
Общото изхвърлено количество масло може да достигне до 40ml/min за ZR81 !
При капилярна тръба 1,4m и ф 0,63 mm с дебит 7,3l/min N2 или 46ml/min R 407C, за колко минути ще се напълни маслоотделителя и маслото ще си тръгне по системета?

Подхода с автоклава, вакуумиране на водна баня, си е уникален, от където и да го погледне човек.

Прикачен файл

file.jpg
file.jpg (108.09 KиБ) Видяна 1135 пъти
Ahmakov - специалист
a_stoev, аз бих ти препоръчал да ползваш масло Emkarate RL32 3MAF.
Boyan - специалист
На Ахмаков вече е отговорено по възможно най-разбираемият начин .
Още когато отговорих на Hursa на страница 52 мнение 4 . Там са разгледани преоразмерен като при Шоп и непреоразмерен . Написано е точно и ясно .
На картинката имаме препълнен и коректно запълнен , оразмерени кондензатори . Също точно и ясно .
Никъде не съм използвал по-малък от необходимият кондензатор !
Опита на Ахмаков да изопачи условията за своите цели не се приема !

Капилярните тръби са изчислени точно , със необходимите запаси и засечени с четири различни заводски маслоотделителя . Имах само един нов за монтаж . Всеки от другите 3 съм разварил , измерил и закачил обратно .
Това ми отне два дни труд . Всеки , който иска да спести едни 300 лева , като си го направи сам , може спокойно да следва чертежа и таблицата .

В началото си мислех , че Ахмаков е колега , който си мре да се заяжда .
Вече ми е ясно , че е просто хейтър без познания и практически опит .
Това е мое мнение , базирано на тоталната анонимност , високомерно държание и забелязаните грешни твърдения .

Но опита му да затрие и тази тема няма да се получи , защото вече сме виждали сценария в „отопление от слънцето“
След 30 страници уж компетентни контра въпроси и иронизиране , на хората им писва да се повтарят едни и същи неща и изоставят темата .

Начина да се процедира с хейтъри като Ахмаков е бан или игнориране .
В bgremonti.com е баннат заради такова държание .
Admin на 16 Юни 2014 12:22 За заинтересованите: Ахмаков е баннат от форума, заради провокативните си постове към членове на форума. Винаги съм апелирал за толерантност и уважение между колеги.
http://bgremonti.com/forum/viewtopic.ph ... 05&p=54373
Така че и аз като колегата Шоп му слагам ВЕТО . Мненията му в тази тема ще бъдат игнорирани от мен .
Hursa - майстор
За „разведряване” на темата :)
Понеже ме интересува най-вече „теорията” около термопомпите - се разрових из интернет за литература, за съжаление не открих нищо съществено.
Мисля, че хората занимаващи се с термопомпи и хладилна техника са ощетени до известна степен по отношение на теорията. Погледнете колко теоретични трудове на различни езици има за парните турбини, а процеса при тях е същият, но работещ “на обратно” спрямо термопомпата.
Странно, защо има толкова малко теория за ТП – поинтересувах се от “историята” им
– през 1805 г. Оливър Евънс създава първото охлаждащо устройство;
– през 1834 г. Джейкъб Пъркинс създава компресионно устройство работещо с етер – получава първия патент за изкуствено охлаждане;
– през 1850 г. Едмонд Кар създава първото работещо устройство от абсорбционен тип;
– през 1910 г. компания Дженерал Електрик представя първия уред за битови нужди;
– през 1852 г. е разработена концепцията на термопомпите от Улям Томпсън (лорд Келвин – в негова чест е именувана единицата за термодинамическа температура – Келвин);
– през 1855 г. се счита, че Петер Риттер проектира първата термопомпа;
– Едва през четиридесетте години на 20 век изобретателя Роберт Вебер експериментирайки с хладилна камера за пръв път използва производството на топлина за затопляне водата в бойлер. В последствие стига до извода, че може да затопля не само вода за къпане, но и за отопление. А след време стига и до използване (изпомпване) на “топлина от земята” (така, че може да се смята и за изобретател на ТП вода-вода :) ). Реално термопомпите започват да се разпространяват през 70те години на 20 век.
За сравнение – парният двигател и в последствие работещата на същия принцип парна турбина
– през 1679 г. Дени Папен построява първата на парна машина;
– през 1712 г. Томас Нюкомен създава и успява с продажбата на парни машини;
– през 1769 г. Джеймс Уат усъвършенства парната машина добавяйки кондензатор. Това прави парната машина - двигател на индустриалната революция.
– през 1883 г. Густав Лавал създава първата парна турбина с тангенциално подаване на парата, носеща неговото име, но не патентова идеята;
– през 1884 г. Чарлз Парсънс изобретява парна турбина от реактивен тип и патентова изобретението (както и многостъпалната турбина);
– през 1889 г. Г. Лавал създава първата осева турбина от активен тип;
– през 20те години на 20 век парните турбини започват да изместват парните двигатели;
Както се вижда голяма разлика в години, когато се развиват двете технологии няма, но въпреки това теорията на топлинният двигател е много по-широко развита, не само на "парните" (обяснимо е - с много по-широкото им използване).
шоп - майстор
@Boyan, моля за помощ!

Как е правилно да се изчисли и избере модела на филтъра дехидрататор?

Първият параметър според мен е ясен и той е присъединителният размер. Доколкото съм запознат не е желателно да се редуцира ( или не с много) диаметъра на нагнетателното отверствие на компресора.

На сегашната ми ТП филтъра е Castel модел 41164S
обема му е 155см2 и филтъра е комплент с наблюдателно стъкло

За съжаление от два дни търся филтър дехидрататор с наблюдателно стъкло, но в момента в Бг няма наличен такъв.

Май ще бъда принуден да купя отделно филтър и отделно набл. стъкло.

Та гледам има филтри с различни обеми. Конкретно за Castel има с обем 155см2, 225см2 и с обем 330см2

Разликата в цената е около 20-30 лв.

Въпроса ми е: има ли ефект купуването на филтър с по-голям обем ( при еднакви присъединителни размери да кажем 1/2, 5/8 или 3/4?)

Другият въпрос на, който не можах да намеря отговор е всички ли филтри дехидрататори са и антикиселинни?

От Вашия опит какво можете да препоръчате хем да дехидратира остатъка от вода в системата, хем и ако маслото има минимална киселинност да я неутрализира:-)
Благодаря!

П.П. Много ми се иска филтъра да е комбиниран и с наблюдателно стъкло!
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: