Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kpacи - специалист
Здравейте
Опитвам да сметна коп-а на моята машина, но сметките нещо не излизат...
Та..
Имам електромер който ми замерва само ТП. Имам сложен и водомер който измерва водата която отива към канала. Водата от сондажа излиза 16гр. Темп. на водата при водомера е 38гр. Това значи разлика 22гр. За около 3 дни водомера ми е отчел 14475л вода, а електромера 88кВ. Ако трябваше това количество вода да го стопля с ел. нагревател трябваше да изразходвам 368,5кВ ел. енергия. Деля 368,5 на 88 и ето ти коп 4,18 . Това са сметки които правя от топлата страна.
От студената страна обаче нещо не става. Водата която влиза в ТО е 15гр. и излиза 10гр. При тази разлика от 5гр. и при КОП който ми се получава 4,18 би следвало дебита на водата да е 4,35м3/час. Нямам сложен водомер на студения кръг с който да замеря дебита, но циркулационната помпа която ми върти в момента MAGNA 32/100 има някакъв вграден дебитомер и той показва 2,5м3/ч. което означава КОП 2,4. Не се доверявам много на показанието на MAGNA-та, но едва ли може да е такава голяма разликата. Някакви идеи къде може да греша?
a_stoev - майстор
Открил си топлата вода. Буквално.
Според теб в какво се преобразува електроенергията консумирана от компресора? Подсказка - в топлина. От това е разликата.
kpacи - специалист
Стоев

Енергията необходима за загряване на водата би следвало да е почти равна на енергията за охлаждане на водата. За затоплянето имам всички данни - количество затоплена вода, темп. от колко до колко се е затоплила водата и изразходвана енергия. За охлаждането - темп от колко до колко се е охладила, изразходвана енергия и хикса тук е количеството вода.
torbalan - Дървен философ
хихи
добре, че не сложих електромер и водомер и аз :)
че имах подобни идеи :)

иначе КОП-а е съотношението изразходвана от компресора енергия към получена от земята топлина (или по-точно отдадената в къщата топлина)...
първото го отчиташ от електромера
а второто - температурната разлика на водата, която минава през радиаторите, на вход и изход от термопомпата и водомера... формулите виждам, че ги знаеш :)

a_stoev - енергията консумирана от компресора не се превръща в топлина (като изключим загубите), а се използва за да се пренесе топлината от по-студено място към по-топло...
така както водата тече само от по-високо към по ниско и за да я върнеш обратно ти трябва помпа, така и топлината се предвижва само от по-топло към по-студено :)
kpacи - специалист
torbalan написа:
иначе КОП-а е съотношението изразходвана от компресора енергия към получена от земята топлина
Тук мисля не си прав. КОП би следвало да е съотношението на енергията изразходвана от компресора и от ел. нагревател за затопляне/охлаждане на определено количество вода и опрелена температурна разлика.
и защо мислиш така?

http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump#Efficiency

тук е обяснено малко по-добре :)
и формули има...
kpacи - специалист
When used for heating a building on a mild day of say 10 °C, a typical air-source heat pump has a COP of 3 to 4, whereas a typical electric resistance heater has a COP of 1.0

Ето затова мисля така.
значи
повтарям :)

КОП-а на термопомпата представлява съотношението на получената топлина към извършената работа от компресора...

това е по дефениция... формулите както вече казах - знаеш ги...

Изображение

хората са ти дали пример, че КОПа на ТП е 3 до 4, докато КОП-а на ел. радиатор е 1
при радиатора влагаш 1 киловат ток - получаваш един киловат топлина :)
при термопомпите ако вложиш един киловат ток - получваш между 3 и 4 киловата топлина...
The term coefficient of performance (COP) is used to describe the ratio of useful heat movement to work input.

п.п.

в предния пост наистина съм допуснал грешка...
torbalan написа:
...иначе КОП-а е съотношението изразходвана от компресора енергия към получена от земята топлина (или по-точно отдадената в къщата топлина)...
дефакто е точно обратното... получената топлина към извършената работа от компресора...
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kpacи написа:
Здравейте
Опитвам да сметна коп-а на моята машина, но сметките нещо не излизат...
Та..
Имам електромер който ми замерва само ТП. Имам сложен и водомер който измерва водата която отива към канала. Водата от сондажа излиза 16гр. Темп. на водата при водомера е 38гр. Това значи разлика 22гр. За около 3 дни водомера ми е отчел 14475л вода, а електромера 88кВ. Ако трябваше това количество вода да го стопля с ел. нагревател трябваше да изразходвам 368,5кВ ел. енергия. Деля 368,5 на 88 и ето ти коп 4,18 . Това са сметки които правя от топлата страна.
От студената страна обаче нещо не става. Водата която влиза в ТО е 15гр. и излиза 10гр. При тази разлика от 5гр. и при КОП който ми се получава 4,18 би следвало дебита на водата да е 4,35м3/час. Нямам сложен водомер на студения кръг с който да замеря дебита, но циркулационната помпа която ми върти в момента MAGNA 32/100 има някакъв вграден дебитомер и той показва 2,5м3/ч. което означава КОП 2,4. Не се доверявам много на показанието на MAGNA-та, но едва ли може да е такава голяма разликата. Някакви идеи къде може да греша?
Според мен може да бъркаш някое от числата които си дал. Откъм топлата страна добре – толкова е (КОП-а също е добре).
Грешката ти май се крие в “около 3 дни”. Ако са по 24 часа = 72часа. Тогава дебитът на топлата вода е: 14475л. / 72часа = 201 л./час .
Ако са “около 3 дни” - 60часа – дебита е друг: 14475л./ 60часа = 241л./час.
От едната страна мериш общо литри, а от другата литри на час. За да ги изравниш трябва да знаеш точно часовете.
Цитат от нета:
“ Eнергията в киловатчаси, необходими за промяна на температурата:
А=c*m*(t2-t1), kWh , където
с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
m - масата на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси

Специално за водата - пример с 80 л бойлер /пренебрегваме водосъдържателя/:

А= 0,00116*80*(70-10)=5,6 кWh ”

Ако приемем, че входящата енергия е равна на изходящата (пренебрегваме загубите) се получава:
0,00116* ( Х л./час * 72часа) * (15-10) = 0,00116* (201л./час * 72часа) * (38-16)
( Х л./час * 72часа) * (5) = (201л./час * 72часа) * (22)
Х л./час * 5 = 201л./час * 22
Х л./час = 884л./час = 0,884м3/час
Ако тея 72 часа не са толкова, т.е. помпата не е работила постоянно дебита става друг.

Ако сметнем откъм студената страна: 2,5м3/ч , 15гр. – 10гр. излиза :
А= 0,00116*2500*(15-10) = 14,5kWh хладилна енергия. Значи вземаш за 3 дни по 24часа – 1044kWh енергия (с толкова си охладил водата от сондажа), а си изхарчил 88kWh .
КОП-а = 1044 / 88 = 11,86 - бая било.
Измери пак стойностите и точно времето без изключване.
kpacи - специалист
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Грешката ти май се крие в “около 3 дни”.
Не би следвало.
Сондажната помпа се включва заедно с компресора. За тези "около 3 дни" през които е била включена системата, действителното работно време на компресора и сонд. помпа е 15 часа. Дебита и е 16л/мин т.е. 0,96м3/час. Водомера ми е измерил количеството вода на която аз съм повишил температурата от 16 на 38 градуса. А електромера ми е измерил, че за тази работа съм изгорил 88кВ/часа ток.

Тема "Пресмятане КОП на ТП вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: