• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
brum - майстор
Преди известно време монтирах датчици за качеството на въздуха във всяка стая. Датчиците са базирани на Bosch BME680 и засичат прилично разнообразие от газове които не са полезни. Доста интересни са графиките за качестото на въздуха докато спим - по-високите стойности са по-лошо качество на въздуха. Падовете в стойностите са при проветряне.
Прикачен файл:
aq values ms.jpg
aq values ms.jpg (18.19 KиБ) Видяна 3202 пъти
Прикачен файл:
aq values gs.jpg
aq values gs.jpg (20.63 KиБ) Видяна 3202 пъти

Още от миналта година имах такива данни, но тогава само от един сензор който си седеше чинно в хола. И от както видях резултатите от него подозирах, че ще е добре да се изгради вентилация в апартамента. След като имам данни от всички стаи и резултатите от спалните са неприемливи докато се спи реших, че е време да действам.

Закупих най-малкият възможен рекуператор на Mitshubishi от серията Lossnay - LGH-15 RVX-E. Дават го 150м3 на час, около 80% от енергията която се извежда заедно с мръстният въздух би трябвало да постъпи обратно у дома. Издирих един чертеж и почнах да го мисля. И измислих това по-долу:


Прикачен файл:
razpredelenie.jpg


1) Рекуператора заминава на терасасата. Умишлено избрах южната, че е по-топла в слънчевата част на деня.
2) Зеленото са тръбите за постъпващият чист въздух.
3) Червеното е тръбата за отвеждане на мръстният въздух.
4) Синьото са точките от които въздухът ще постъва в стаите.

И тък като къщата е почнала да става малко по малко умна - и рекуператора ще си има WiFi. Решетките за вентилацията искам да са регулируеми и да им закача серво мотор за да ги управляват. Целта е ако някъде няма нужда от свеж въздух да се се вкарва такъв. Ако някъде има по-голяма нужда от свеж въздух - ще се пусне основният въздушен поток на там.

И до тук всичко е добре. Помислено е по въпроса за монтажа, но още не съм измислил нещата с решетките. И тъй като чакам отзиви за схемата която съм избрал за монтажа реших и тук да поразпитам за съвети.

1) Как се връзва решетка към въздуховодите? Гледам едни правоъгълни за стенен монтаж с идеален механизъм за регулиране на потока. Ама тръбите са ми кръгли, а решетките са за правоъгълни отвори. Не октривам преходник от кръгла тръба към правоъгълна решетка. Аз ли нещо проуска? Как се монтира тези решетки?

2) Удачно ли е това с вземането на мръсният въздух от центъра на апартамента? Под вратите има достатъчно светло пространство за да минава въздуха от стаите към коридора. Дневната дори няма врата :) .

3) Има ли драма с рекуператора ако е на терасата? Ще бъде облечен с PVC плоскости за да се защити от атмосферните влияния до колкото е възможно. Това достатъчно ли ще е?

4) Можете ли да ми препоръчате решетки с винтов механизъм за регулиране? Че е в пъти по-лесно да закача едно безконечно серво и да ги управлявам, но не намирам подходящи.
fox_vt - майстор
Какъв размер ти е кръглата тръба и какъв размер правоъгълната на решетките. Има преходи всякакви във магазини където продават кръгли и правоъгълни тръби. Има регулируеми клапи не е задължително на решетката да става регулацията. Лошото е че са цифра има и клапи с диафрагмен затвор. Засмукването е добре от общи помещения и бани и тоалетни.
шоп - майстор
пет ное 09, 2018 5:23 pmbrum написа:


1) Как се връзва решетка към въздуховодите? Гледам едни правоъгълни за стенен монтаж с идеален механизъм за регулиране на потока. Ама тръбите са ми кръгли, а решетките са за правоъгълни отвори. Не октривам преходник от кръгла тръба към правоъгълна решетка. Аз ли нещо проуска? Как се монтира тези решетки?

2) Удачно ли е това с вземането на мръсният въздух от центъра на апартамента? Под вратите има достатъчно светло пространство за да минава въздуха от стаите към коридора. Дневната дори няма врата :) .

3) Има ли драма с рекуператора ако е на терасата? Ще бъде облечен с PVC плоскости за да се защити от атмосферните влияния до колкото е възможно. Това достатъчно ли ще е?

4) Можете ли да ми препоръчате решетки с винтов механизъм за регулиране? Че е в пъти по-лесно да закача едно безконечно серво и да ги управлявам, но не намирам подходящи.
1 Ако не намериш готови преходи може да си ги поръчаш да ти направят. Купешките са от ПВЦ, поръчковите от поцинкована ламарина или най добре от неръждаема.
2 масово мръсния въздух се тегли от санитарните помещения, а свежия се доставя в спалните
3 не, няма проблем, но ако имате конденз в рекуператора трябва да мислите за дренаж
4 дори не съм чувал за такива решетки. За мен това е излиша екстра.

П.П. поздрави колега за доброто решение. Аз от над 5 години имам самоделен рекуператор. Преди него дишахме влажен, спарен въздух. Сега спим като къпани, топло и свежо все едно сме в хижа в планината. За мен рекуператора и вентилацията са толкова необходими, колкото и отоплението. За съжаление се подценяват.
brum - майстор
Кръглата тръбата ще е 100мм. Дайте ми един пример за преход от кръгла тръба към правоъгълна решетка. Примерно с размер 125ммх325мм. Трябва ми нещо проходно - т.е. от единият край влиза тръба 100м, от другият край излиза тръба 100мм, а по средата има отвор за правоъгълна решекта.
a_stoev - майстор
Идеята ти е добра, съжалявам че като се нанесох в новия апартамент не ми остана време да си изградя вентилация.
Направи кутиите за решетки от PIR панели. Това са листи твърда пяна с дебело алуминиево фолио от двете страни. Реже се с едни профилни ножчета на V-канавка от вътре на листа и се сгъва, съединява се с алумиево тиксо, горе долу хваща рапидка. От пред: решетка, от зад: розетката към тръбата.
Ако не се лъжа рекуператора ти е хартиен и освен енергията прехвърля и влагата, съответно няма конденз за прибиране. При металните освен конденза, проблем е силното изсушаване на въздуха през зимата, в тоя раздел имаше една стара тема където се оплакваха от това. ако вземеш да овлажняваш, хабиш допълнителна енергия и се обезсмисля рекуперацията.
naster - майстор
4. Има едни решетки за вентилатор с кръгло сечение и квадратна рамка, при които с въженце и пружинка се отварят и затварят ламелите-жалузи. Не е красиво, но върши работа за регулиране на дебита евтино. Аз бих инвестирал в бутон за включване на силна степен, когато сте в банята например.
3. На терасата ли? Всяко темпериране зимата ще се отразява на КПД, макар и минимално. Има модели за таванен монтаж в някоя ниша над шкаф например. Много по-лесно би било да изолирате 2-те тръби от извън отопляемата площ, стига да имате място в апартамента.
2. От кухня/сервизни помещения се тегли, не че не съм виждал и обратна схема.
1. Като отговор 4. Кръгла решетка с квадратно лице. Дебитът не е голям в обичайните режими на експлоатация, за да изисква насочване на струята въздух (с високо КПД). С покачване оборотите на двигателчетата КПД спада, затова яваш яваш ги карайте.
brum - майстор
За решетите - минавам на такива които са кръгли и се регулират с развиване на капака. Ще ползваме еднакви решетки на всякъде по стаите и тетки за монтажа им. Това ще ме улесни изключително много с монтажа. За пробиването на стените си взех боркорона за тухла на 105мм - ще се постарая да я ползвам камсимално.

За това, че е на терасат и заради студа там може да се отрази на КПДто - факт. Но мога да му сложа топлоизолация. Имам налична която е от 8мм микропореста гума със затворена клетъчна структура. От единият край има алуминиево фолио, а от другият край е самозалепяща се. Същата ще ползвам и за въздуховодите до влизането им в стената на апартамента.

И да - с хартиен топлообменник е. Модела е LGH-15RVX-E. Подозирам, че пак ще изсушава въздуха, но значително по-малко. И без това всичко освен него е "направи си сам" - мога да сложа един овлажнител който да вкарва въздух през тръбите ако се окаже, че влажността пада. Тези сензори дето събират данните за графиките по-горе мерят и влажност, и температура. Та лесно ще преценя дали е необходимо.

Има ли смисъл да добавям и канален нагревател (duct heater го водят) за най-студените дни? Нали всичко без рекуператора е "направи си сам", та посмятах малко и с около 500 вата нагревател би трябвало да успея да компенсирам загубите при разлика между външната и вътрешната температура от 35 градуса и най-високата скорост на вентилаторите (150м3 на час).

Самият рекуператор е сравнително сложен за управление. Има 7 различни схеми за целта. По подразбиране се ползва с дистанционно което е 400лв. А аз искам да го управлявам от централна самоделна система за умна къща и тези 400лв мога да ги инвестирам другаде. Та с тези 7 схеми за управление ми трябваха около 3 часа, за да успея да го пусна без дистанционно. Има 22 страници с инструкции, но там никъде не е написано, че трябва да го включиш преди да му задаваш някоя от 4те скорости на вентилаторите :) ...
naster - майстор
Да. Кръглите решетки са най-доброто решение, но тези с резбата съм ги виждал само на засмукващата част - дали ще разпръскват правилно при нагнетателната част - едва ли е голям проблем при нисък дебит...

8мм се опасявам, че е крайно недостатъчно за изолация, било то и от vibranium. Говори се за изолиране на тръбите с 5-10 см вата, а се продават и въздуховоди с вградена такава. Така че, според мен, надеждно извън сградата говорим за 10-ина + см изолация на корпуса ПЛЮС тръбите. При мен ще се монтира в необитаемо таванско и пак имам опасения...

Енталпийният принцип е предимство, би трябвало да възстановява и влажността. Ако е сухо, може да си сложите растения :)

Нагревател има смисъл, работи рядко и за кратко - колкото да размрази конденза. Някои рекуператори ползват байпаса за размразяване.

Според мен серийното управление има смисъл - алгоритмите ще са съобразени и по-лесно ще постигнете добри резултати, комфорт и сравнително малко цъкане и настройки.
Последна промяна от naster на нед ное 11, 2018 8:21 pm, променено общо 1 път.
a_stoev - майстор
Няма значение къде е рекупераратора. На повечето обекти вентилацията е на открито. Предполагам че частта от тръбите която ще на открито е около20 см. Самия рекуператор има достатъчно стиропор в него, да не се налага допълнителна изолация.

Щом е хартиен няма конденз и няма какво да се размразява. Ел секция не ти трябва, тези 500 в като ги разхвърляш във всяко помещение ще се окажат 10% от нормалния топлинен товар.
brum - майстор
Вече е свързан към WiFi мрежата :) . За сега само мога да го пускам и да му задавам скорост, но за начало е достатъчно.

Каръка е голям! Два кабела ударих при първата дупка. Чак бушона в таблото долу падна.

За първи път ползвам боркорона за тухла и съм впечатлен от резултата. Далеч по-бързо се дупчи и няма оръфани отвори. Обаче ми трябва съвети как да става по-малка свинщина при пробиването... С прахосмукачка която да обира докато дупча става, ама ми трябва 3та ръка за нея.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: