• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
fox_vt - майстор
Ама и шоколад ли има :shock: обаче пастата за зъби вади задоволителни качества :lol: Преди бях вземал паста на Арктик по спомен май МХ 5 силвър не беше евтина нз колко е добра тъй като един път годишно компа се подлага на генерална профилактика,включваща привеждането му до състояние отпреди да се роди и раждане наново :lol: Сега съм с няква евтина с която нямам проблем поради горните причини.
KingLin - майстор
hidrazin написа:
Общо взето - грънци. Пастата от по левче е "качествена" толкова, колкото обикновена паста за зъби. Вземи си такава - ще ти е още по-евтино. :lol:
Свястната паста спокойно издържа колкото нормалния живот на един комп о няма нужда от подмяна. Профилактика - да му обереш паяжините и вълната.
По-горе говоря не само за компове. При тях може да разбереш че загрява и да вземеш мерки а на други места нямаш такава възможност. Просто мощните елементи си заминават във вечните силиконови полета, със всичките филикийски последици. :-D
Като пример - по телевизорите доста съм се нагледал на дефекти по транзисторите на ТХО и захранване именно от спечена паста слагана от пишман техници, дето ползват такава от левчето. Свястната паста не изсъхва и след 10 години.
:partyman:
Общо взето пишман техници, дето не чистят пастата при профилактика, са причина за дефектите по компютрите, за които компютри говорим по-нагоре. Телевизорите са ми пълна М'гла. Даже до скоро си мислех, че един мармот седи вътре, завива станиоли и сменя бързо картинки зад стъклото на екрана. За качеството ще се повторя и дано този път да прочетеш :) даже, чакай малко, по като във учебно заведение да го напишем: При проведени тестове с опитни постановки, резултатите показват, че термопаста "Аз струвам 100 лева" не намаля работната температура на процесор, сравнена с температурата на друг такъв процесор, намазан с термопаста "Аз струвам 1 левче". При по-задълбочени проучвания се оказва, че термопаста "Аз струвам 1 левче", подложена на околното влияние във времето, се запича (да не се бърка със запек). Същата не е годна за повторна употреба и следва да бъде отстранена, при разделяне на двата компонента, между които се провежда топлината. :weedman:
Като запален овърклокър повярвай ми, че това съм го тествал с въздушно, водно и фреоново охлаждане. Мечта ми е да надупя :butthead: някой проФесор, на колкото издържи с азот, като по клипчетата, но пък там ефект има, ама полза няма.
hidrazin - майстор
Кое не разбра? И къде са тези тестове на пасти от по един лев за опаковка? И да, при прясно поставена евтина паста разликите няма да големи и осезателни. А когато се спече и замяза на изсъхнало сирене?
Ходенето на профилактика не основание пишман техниците извършващи същата, да сменят без нужда свястната оригинална паста с евтинджос. Вероятно с цел клиента пак да кацне за профилактика на следващата година или по-рано. :lol:
Щом ще го правим като в учебно заведение - така да е.
Евтината паста съдържа силиконово масло и цинков окис (цинквайс, бяла постна боя, белило...). Цинквайса се продава по строителните магазини, използва се като пълнител в кремове, лекарства, латекс и други бели бои. Струва няколко лева за кило. Силиконово масло също се продава. В зависимост от качествата си силиконовото масло мигрира (изпарява се) и това създава въздушни междини увеличаващи термичното съпротивление. За цинковия окис е важно колко микрона е фракцията. Ако е с големи зърна (като в евтините пасти), и след нанасяне и след изсъхване, слоя паста между елемента и радиатора остава сравнително дебел - увеличено термично съпротивление. Съответно прегряваш елемент - професр, транзистор, чип .... За да са малки зърната цинковия окис се смила за няколко дена в топкови мелници с порцеланови топки и се прекарва през микронни сита. как мислиш, дали се прави за евтините пасти и какво силиконово масло слагат вътре? :-D
Качествените пасти съдържат метални оксиди, метални прахове с ниско термично съпротивление и несъхнещи масла или полимери. При това на някои пасти дори се препоръчва интервал за подмяна. На някои е в границите 3-5 години.
http://i.imgur.com/tLAWRqZ.png
В друг, много уважаван форум тези неща са обсъждани:
http://www.tomshardware.co.uk/forum/285 ... e-replaced
Аз също имам една машина дето бръмчи в другия край на стаята на която пастата не е сменяна накъде от 2007-2008-а година. Няма никакви признаци на прегряване и съм сигурен че ако откача радиатора, все още ще е лепкава и мазна. :cool:
Та можем да обобщим:
1.Пастата се подменя при всяко сваляне на радиатора.
2.Пастата се подменя ако има признаци за прегряване и почистването на радиатора, вентилатора и кутията от вълната :lol: не дават резултат.
3.Пастата не се подменя по-рано от 2 години, освен ако няма горните условия (без нужда). Повечето съвременни процесори и дъна имат датчици за температура и ще предпазят машината от прегряване.
4.При електронните компоненти като транзистори и някои интегрални схеми няма датчици за температура дето да ги пазят. При тях почти винаги прегряването е фатално. Там използвайте качествени пасти.
5.Не позволявайте на пишман техниците да Ви махнат оригиналната паста още на първата година и да сложат някой боклук.
6.Интересувайте се каква паста слагат при профилактика (ако се налага подмяната и), за да не им кацнете още същата година с прегряваща машина.
7.Не винаги скъпата паста е качествена. Обратното е задължително.
8.Не винаги компютрите и лаптопите (особено тези дето са на "изгодна" цена или примоция) идват с качествена заводска паста.

Ако нещо съм пропуснал, моля да ме допълните.
Решението си е за всеки индивидуално. Както писах и по-горе - може да сложите майонеза или крем за ръце, но в никакъв случай шоколад.
KingLin - майстор
Ако искат и мармалад да слагат. :lol: Няма как да ти покажа/докажа в случая че температурата на процесора ми не се е променила с повече от 1-2 градуса в последните 7 месеца от последната профилактика след като само духна праха с компресора с голямата дюза, защото това означава да ти правя снимки през определен период от време в рамките на 6 месеца сигурно. Ма ти и тогава ще кажеш че съм отварял и сменял пастата щото по гръб не обичаш да падаш. В общи линии си като енциклопедия и машинописка в търсачките - грешка нямаш за това, обаче хич не искаш и грам да чуеш понякога кво примерно са установили "редовите" хора. И стига с тия телевизори - за там не говоря защото нямам знания, опит и наблюдения. За мене пишман техниците са тези които не могат да преценят ползата или вредата от нещо бюджетно и си връзват гащите за сметка на клиента с излишно скъпи консумативи, части и т.н.
Та да се върнем на темата и въпроса на питащия - сменяй термопастата е моя съвет особено ако е спекла. Щом си от хората които се грижат за машината си не ти пречи и следващия път да отделиш 10 ст. и пак да я смениш калпавата паста.
:partyman: ай добро утро че дошло време да ставаме/лягаме :)
hidrazin - майстор
А добро утро. Ако ще е мармалад, предпочитам боровинково сладко. Някой ако иска може да пробва и с резен луканка вместо подложка. :-D
Не мислиш ли че клиента отиващ на профилактика е редно сам да прецени дали да му се сложи паста за 10 стотинки и следващата година пак да дава 20-тина лева за профилактика, или да му се сложи паста за 2-5 лева и следващите няколко години да минава само с прахосмукачката?
За бюджетните решения си прав. То станахме бюджетна държава - вместо да слушаме музика слушаме чалга, вместо да си боядисаме колата като трябва я пръскаме със спрейчета Космос, вместо да ядем мляко, масло и месо ядем техните заместители, вместо да си сложим паркет или дюшеме си слагаме ламинат направен от всякакви отпадъци, вместо да носим дрехи от естествени материи носим такива от синтетика ..................
Та една паста ли ще ни се опре?
Лек ден!
KingLin - майстор
hidrazin написа:
Не мислиш ли че клиента отиващ на профилактика е редно сам да прецени дали да му се сложи паста за 10 стотинки и следващата година пак да дава 20-тина лева за профилактика, или да му се сложи паста за 2-5 лева и следващите няколко години да минава само с прахосмукачката?
Именно - абсолютно съм съгласен. Идеята е да го уведомиш адекватно и за двете положения, с които той явно не е на ясно щом търси техник.
Апропо ти познаваш ли човек който сам си чисти вътрешността на компютъра с прахосмукачка и не смее да смени пастата и за това ходи на техник? Аз не познавам такъв.
hidrazin - майстор
В интерес на истината познавам. И други "модели" познавам ама хайде на не разчепкваме вълната? :-D
Отивам да сея домати. Така и нищо не разбирам от електроника и поне да има за салата. :shock:
kuger - майстор
Хидра, не сей доматите сега, слънчево е.
Относно термопастите, отварял съм и руски и западни транзистори по времето, кога нямаше отде да се намери. Намирал съм мазна /предимно/, на съм намирал и на прах.
Кога си вземах за профилактика на РС-то, ми предложиха електроконтактна силиконова. Отказах я, че не знаех къде ще проникне, да не направи беля, вместо...
Компа работи вече една година, скоро ще минава на профилактика /надявам се да събера вълна за една възглавница :-D /.
Ползвах такава: http://www.nnelectronic.com/userfiles/p ... _88671.jpg
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Кое не разбра? И къде са тези тестове на пасти от по един лев за опаковка? И да, при прясно поставена евтина паста разликите няма да големи и осезателни. А когато се спече и замяза на изсъхнало сирене?
Слагал съм няколко пъти на машини паста от левчето на "Спойко" и знаеш ли какво? Всичко работи добре и не прегрява и след година. Пастата обикновено не е тази, която изключително е отговорна за прегряването, а радиатор с набит прах.
KingLin - майстор
hidrazin написа:
Отивам да сея домати. Така и нищо не разбирам от електроника и поне да има за салата. :shock:
Доживях :razz: Аз отивам да полея копъра и краставиците, че таман ги фана сянката :lol:
И понеже съм пишман винар си купих едно поморийско винце за довечера :) :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Смяна на термопаста" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: