DundyTheCroc написа:За въздушния поток не съм съгласен, вентилаторите, изкарващи топлия въздух, трябва да са с по-голям дебит от вкарващите студен и в самата кутия да става зона на по-ниско налягане......Обаче има един доста интересен малко на пръв поглед нелогичен факт който си има и обяснение но то е друга тема. Един вентилатор има по голям дебит в смукателен режим от колкото ако работи в надувен. Тъй че спокойно може да си ползваш съвсем еднакви вентилатори.
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
lov
- майстор
81 мнения в "Смяна на термопаста"
geordgeo
- специалист
Темата е много интересна и за мен, и за повечето от четящите тук, ама това мерене на пи*ки не ми харесва - половината постове са за това кой бил прав и кой не... Няма ли начин тази особена българска черта да бъде спряна? Това не е факт само в този форум, а по принцип...
kozl
- майстор
lov написа:А как да различаваме двата режима, щото всеки вентилатор от едната страна го смуче, а от другата го духаDundyTheCroc написа:За въздушния поток не съм съгласен, вентилаторите, изкарващи топлия въздух, трябва да са с по-голям дебит от вкарващите студен и в самата кутия да става зона на по-ниско налягане......Обаче има един доста интересен малко на пръв поглед нелогичен факт който си има и обяснение но то е друга тема. Един вентилатор има по голям дебит в смукателен режим от колкото ако работи в надувен. Тъй че спокойно може да си ползваш съвсем еднакви вентилатори.

DundyTheCroc
- майстор
Предполагам колегата е имал предвид, че ако на една затворена кутия се монтира един и същ вентилатор в двата режима, то налягането при нагнетяване ще е по-малко от подналягането при изсмукване. Лично не бих разчитал на това, тъй като дори два еднакви като марка и модел вентилатора едва ли ще работят еднакво.
kozl
- майстор
DundyTheCroc написа: то налягането при нагнетяване ще е по-малко от подналягането при изсмукване.Не е ли точно обратното

Какво ще стане ако един вентилатор вкарва в кутията (надува), а друг изкарва (смуче), колко ще е дебита на единия и колко на другия при едновременна работа?
DundyTheCroc
- майстор
Колегата по-горе твърди, че поради някакви физично особености изсмукването е повече, не аз
Предполагам ще обясни защо?

fox_vt
- майстор
kozl написа:При помпи със по голям входен отвор спрямо изходния да,важи и за вентилатори.Тук обаче вентилатора е с еднакъв диаметър от двете страни така че няма разлика нито във смукане нито в духане.Пък и за налягане при тези вентилатори не се говори а само за дебит.DundyTheCroc написа: то налягането при нагнетяване ще е по-малко от подналягането при изсмукване.Не е ли точно обратнотоНалягането при нагетателната част да е винаги по-голямо от смукателната част :?
Какво ще стане ако един вентилатор вкарва в кутията (надува), а друг изкарва (смуче), колко ще е дебита на единия и колко на другия при едновременна работа?
montoya
- майстор
Не съм много навътре в нещата, но ако направим аналогия с автомобилните вентилатори, повечето са монтирани да дърпат въздух от вън, но пък има и такива които го нагнетяват, там обаче има движение на колата през повечето време и въздух на "самотек" Разликата би трябвало да са я смятали инженерите на производителите, ако има изобщо такава разлика
lov
- майстор
Колеги твърдя го защото съм го чел по дебелите книги по вентилация и климатизационна техника. Не ми е професия но за себе си съм се убедил че е я вярно и съм го приел малко като даденост. Свързано е с формата на перките, оборотите на двигателя и какви завихряния се получава в двата режима. На който му е интересно и има желание вероятно ще го намери. Не напразно много труд се хвърля да се подобри КПД и намали шума и бая сложни сметки се правят и си е цяла наука. Те и за това са така изчанчени вече перките на вентилаторите че даже и на витловите самолети.
И още един казус за размисъл какво ще се получи ако в место двата вентилатора да са вързани последователно тоест единия вкарва а другия изкарва направим така че двата да работят в паралел. Тоест или надуват или изсмукват въздуха от една кутия. Като входа или изхода разбирай за двата варианта според случая, отвора е доста по голям от сумарното светло сечения на двата вентилатора тоест не оказва съпротивление.
И още един казус за размисъл какво ще се получи ако в место двата вентилатора да са вързани последователно тоест единия вкарва а другия изкарва направим така че двата да работят в паралел. Тоест или надуват или изсмукват въздуха от една кутия. Като входа или изхода разбирай за двата варианта според случая, отвора е доста по голям от сумарното светло сечения на двата вентилатора тоест не оказва съпротивление.
Тема "Смяна на термопаста" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература