Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
angela_pk - специалист
Имам един въпрос към компютърните специалисти тук. Моля предварително да извинят невежеството ми и да не ми се смеят /много/.... :-D
Вкъщи възникна спор. Едното дете казва, че нета не е това, което трябва да бъде. Другото вика - "добър си е" :? .
Преценяват по нещо си там в Биткомета... Карат ме да се обадя на доставчика....ама аз не знам к`во да говоря :? . Синчето /като много разбиращо/ взе да ми пълни главата с някакви битове и байтове и съвсем се оплетох като пиле в калчища. Работата върви на бой, революция и смяна на доставчик. А нещата не са толкова прости. Като го вкарвах тъпия Интернет, нямаше техническа възможност за кабел. Единственото решение беше някаква антена на покрива /на мен по-ми прилича на фаянсова плочка :lol: /, която струваше майка си и баща си /за мен 200 лв са много пари../. Та сега ако сменям доставчика...много ще се прецакам :roll: . И се дърпам. Помагайте да ми се изясни поне малко ситуацията.
Та... Според доставчика положението трябва да е такова

за BG peering : основен трафик - 25 MBit/s и нощен трафик - 40 MBit/s . Пиша само за теглене от български сайтове, защото у нас главно такова се осъществява.

И питам : какво трябва да се изписва за скоростта при тегленето в тоя пусти Биткомет. А довечера като се прибера вкъщи, ще напиша и какво показва като стойности сега.

Лелеее, дано не съм казала някоя глупост, че като гледам на какъв език се изразявате в тая тема....за мен си е чист китайски :lol:
bsb - помощник
Не го знам "тоя пусти Биткомет" какви мерни единици използва, но да предположим, че ползва байтове в секунда. 1 байт има 8 бита. Съответно 25 Mbit/s отговаря на малко повече от 3 Mbyte/s. Т. е. при идеални условия Bitcomet трябва да може да стигне до 3 мегабайта в секунда.
На практика да се постигне такава скорост с безжична връзка, каквато е вашата, ми се струва много трудно. И отделно при използването на торенти има и други фактори, които оказват влияние върху скоростта на теглене от страна на клиента (във вашия случай Bitcomet).
А пък като оставим настрана техническата част, какво толкова спешно имат да точат децата, че се дразнят от ниска скорост? Последните епизоди на Lost или Prison Break? Тъй че като не им харесва скоростта, да си съберат пари и да си платят за смяната на доставчика. Или пък да се престрашат и те да се обадят на доставчика. В крайна сметка те са основните потребители и те недоволстват, значи би трябвало и те да могат да обяснят какъв е проблемът. Разбирам, че вероятно се притесняват, че няма да ги вземат насериозно, понеже са деца, но от поддръжката на доставчика ще се отнесат и към теб също толкова несериозно, когато усетят, че не можеш да обясниш точно проблема.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Теб устройва ли те домашния нет? Яааа лапетата като почнат да плащат, тогава да изискват. Сега имат само информираща функция :wink:
Всъщност не разбирам от тази техника, само знам за моя си кабелен интернет, че това е максимална скорост. Никой доставчик не е длъжен да я поддържа.
О! Описала си възможностите...ами... няма проблем децата да говорят с доставчика, той си е наясно, че те са основен потребител. Пък и какво може да им стори по телефон? Можеш да си им съпорт като ти започнеш разговора и после да прехвърлиш слушалката на специалиста.
Да ти пораснат живи и здрави, е, мойте си имат вече лични компутри с какъвто нет си искат.
gandonov - специалист
Ами ето малко разяснения, относно мерните единици за мрежовия трафик:
- Скоростта се измерва в bits per seconds (или в bytes per seconds, което си е същото). 1byte=8bits

В твоя случай, максималната ти теоритична скорост е 25Mbits/s, което е приблизително 3Mbytes/s

Възможните означения за твоята скорост са: 25Mbits/s, 3Mbytes/s (може още да се напише като 3MB/s или 3000kB/s)

Мисля, че BitComet-а изписва скоростта в kB/s. Обърни внимание, че показва скоростите за всеки отделен файл, който сваляш.
За да разбереш каква е моментната скорост на сваляне трябва да събереш отделните скорости. (Освен, ако не показва някъде сумарната скорост. Не ползвам тази програма и не знам конкретно.)

Но имай предвид, че това е само скоростта в момента. Това, че скоростта е по-ниска не означава непременно, че доставчика ти е скапан. Може просто да няма достатъчно peer-и от които да теглиш файла.

Една идея: Мисля, че почти всеки доставчик предоставя статистическа информация за натовареността на линията на клиентите си.
Провери на сайта им. Обикновенно има страница, на която си пишеш името и паролата и виждаш графика за това: - "от къде/с каква скорост си качвал/свалял/ и т.н.".
Обикновенно графиката изглежда подобно на тази:
Изображение
Провери първо статистиката, преди да им звъниш. Така ще звучиш по-убедително. :)
angela_pk - специалист
Ето какво е положението при Биткомета
Изображение

А иначе...n_a за домашния нет почти нямам време :-D . Само дето ми подпалиха главата с тия скорости :lol: .

И казват, че положението почти винаги е такова като на снимката. После, ще вляза и в сайта на доставчика да я видя тая графика. Но първо да си получа паролата. Защото досега не съм се занимавала с тия глупости. :evil:
gandonov - специалист
Разчитане на картинката:
357kBytes/s = 2856kbits/s = 2,8Mbits/s
т.е. в момента ползваш 11.5% от обещаните ти 25Mbits/s.
.... но-о-о-о, това просто означава, че в момента ползваш под 12% от капацитета!!! Нищо друго.

Изводи можеш да правиш, ако имаш статистика за по-дълъг период от време. Поне за седмица.

Относно достъпа ти до въпросната статистика:
Обикновено нямаш отделни username/password. Използваш тези от настройките на интернета ти.
angela_pk - специалист
Да ясно. Благодаря ти gandonov !
Само, че в момента съм на работа и нямам тази информация. Всичко е вкъщи. И ако се вярва на дечурлигата, положението е почти винаги такова.
Но...потрай сърце до довечера :roll: . Тогава ще се разбере кой кого
gandonov - специалист
Теди написа:
Ето ти да си мериш скороста http://www.dslreports.com/speedtest?flash=1
С горното мериш скоростта от твоя компютър до някой от 10-ната сървъри в САЩ.
А до колкото разбрах angela_pk има проблеми с българския трафик!
Теди - специалист
сори не знам подобно нашенско.

Тема "Въпрос за скорости на Интернет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: