• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
kozl - майстор
Привет,
Прибирам се в къщи от работа и гледам :shock: синчето развинтило лапатопа на съпружката. Е защо питам аз :?
Еми вентилатора се скапал и не ще да зареди ХР прозореца. А синчето пуснало едно клипче как се разкоства на тинкпад Леновото и го разкостил, ама с фана не можел да се справи. Закачих зъркелите и го изтръгнах и на компресора го обезпаразитих. Е имаше нещо тегаво във въртело, та купух нов. При първото сглобяване ми останаха винтове за още два лапатопа, поради което се наложи да увелича диоптера и явно съм прекалил, че при втория опит три дупки останаха без винтове. Лапатопа тръгна от раз, но..................... на другия ден почна с инатите. Значи от първия път не става - изписва "fan error" и се самоизключва. Преди да изпише грешката вентилатора се форсира. На втория или третия опит все пак лапатопа зарежда. И ми се чини, че проблема не е бил във фена.
Е това е надписа на вентилатора дето свалих
Прикачен файл:
FAN LenovoThinkPad R61.jpg
FAN LenovoThinkPad R61.jpg (58.94 KиБ) Видяна 2233 пъти
А модела, който купих MCF219PAM05, но разлика открих само във формата и броя на лопатките на перката (турбината).
ESPACE - майстор
Изобщо не съм в час с хардуера на лаптопите но има два начина компа да разбере че нещо не е наред с вента. Първия ако от самия fan има обратна връзка по трети проводник, което ми звучи твърде невероятно. Втория ако процесора му е изсъхнала пастата и рязко вдига температура и не усеща твърде охлаждане при форсиране на вента и BIOS-а мята тази грешка.
kozl - майстор
Трета жица има. Пастата му беше одървена, но е вече подменена.
А доколкото знам, па даже съм пробвал - третата жица е за контрол на оборотите на вентилатора. А за изправността може би се измерва тока през вентилатора :?
fox_vt - майстор
Всъшност ако е с три кабела контрол на скороста няма.Двупроводните вентове са най обикновенни,трипроводните подават обратна връзка към дъното за скороста на въртене,а четирипроводните им се регулира скороста на въртене.
montoya - майстор
Бе на тия лаптопи които съм развалял поне двайсетина бройки на всичките вентилаторите са им с по три кабела и всичките си менят оборотите според температурата.
За настолна машина е така както казваш вентилатор с 4 кабела мени оборотите, с три се върти с постоянна скорост
fox_vt - майстор
Не би трябвало да са три и да се регулира освен ако не са измислили нещо по така
Прикачен файл:
Fan_Speed_02.gif
Fan_Speed_02.gif (7.18 KиБ) Видяна 2153 пъти
ESPACE - майстор
Аз имам един вентилатор от настолна машина с два кабела и NTC сензор във въздушния поток, който си мени оборотите в зависимост от температурата. А в случая може да се окаже че новия се върти с различа скорост и има разлика в данните от тахо-то, които получава дъното. Знам ли.
kozl - майстор
Пробвах и на други лаптопи при начален старт има форсиране на вентилатора за около секунда - явно е тест и при неуспешен - не зарежда опер.система. И трябва да се :? дали ричината е във вентилатора или нещо по схемата (платката с елементи) от тестващата верига. Ще прескоча до сервиза дето взех фена да ги питам и тях.
ESPACE - майстор
Аз не разбрах защо си купувал нов вентилатор? Сваляш стария, вадиш перката с оста, на чешмата с меглио, почистваш колкото можеш и отвора, сглобяваш и си ти. Може и да пръснеш и малко силиконов спрей.
ig_ivanov - специалист
Вентилаторите на лаптопите са с три извода- маса, захранване (обикновено +5В) и обороти. Промяната на оборотите на вентилатора става като се променя захранващото му напрежение. Третия кабел (обороти) подава КЪМ дънната платка импулси, пропорционални на оборотите на въртене. По този начин лаптопа разбира дали вентилатора се върти и колко бързо се върти. При някои модели лаптопи при включване на вентилатора се подава максимално напрежение и той развърта на максимални обороти. Тази стойност се отчита и ако е по-малко от някакъв зададена стойност (примерно при замърсяване, прекъсване на кабелчето за оборотите или неподходящ вентилатор)- на екрана се изписва това "Fan error" и лаптопа се изключва за да не прегрее.
В случая- вентилатора с повечето лопатки (219ката) е по-ниско оборотен, отколкото оригиналния и затова при включване може да дава тази грешка.
  • 1
  • 2

Тема "Fan тормоз с лапатопа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: