Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Alfa_D - специалист
Здравейте,
На снимката виждате ново строителство и ето така изглеждат тавана и стените.
Какво е това – мазилка или шпакловка, защото има много дупки и неравномерности.
И ако е шпакловка, след като го мина със шкурка, мога ли да нанасям грунд и суперфиниш за изглаждане или трябва да се шпалкова с гипсова смес?

https://i.postimg.cc/GpJWsQmX/What.jpg
kozl - майстор
Най-вероятно машинна гипсова мазилка без никаква шпакловка.
Е виждал съм и по-качествени изпълнения на такива мазилки :roll:

Не знам при какви условия е предлагано новито строителство, но определено последните, в които съм имал участие са без шпакловка и без замазки и мазилки в санитарните помещения.

Ще е необходима шпакловка. Предварително е препоръчително да се шлайфат само издатини, да се обезпрашат и грундират стените.
Alfa_D - специалист
пон юни 22, 2026 8:14 amkozl написа:
Ще е необходима шпакловка. Предварително е препоръчително да се шлайфат само издатини, да се обезпрашат и грундират стените.
Не съм много доволен от това, което видях в новото строителство, а аз дори не съм майстор. Представям си какво ще види някой майстор :lol:
Има участъци около тръбите в една ниша между куфар в коридора и стената, в които направо се виждат тухлите.

А дали може направо със суперфиниш (след почистване и грундиране) или трябва гипсова шпакловка първо?
Rakeem - специалист
На това му се казва турбозолна мазилка и служи за основа на последващо покритие, обикновенно се шлайфа, ако е много крива, грундира и шпаклова по възможност с воал, да не пука чак толкова.
Alfa_D - специалист
пон юни 22, 2026 10:02 pmRakeem написа:
На това му се казва турбозолна мазилка и служи за основа на последващо покритие, обикновенно се шлайфа, ако е много крива, грундира и шпаклова по възможност с воал, да не пука чак толкова.
И на тавана ли се слага воал?

За плайфането може и да имам проблем - купих машина на Райдер, на промоция и след два дни разбрах промоцията - невъзможно е да се намери шкурка ф180 мм с 8 дупки за тази машина.

Мисля да пробвам в коридора, на стената зад мястото на гардероба, че ако се изложа, да не се вижда, освен на снимките, които ще кача тук.
Плочки лепих, ВиК инсталация също, ама досега не съм шпакловал стени :-)
kozl - майстор
чет юни 25, 2026 7:57 amAlfa_D написа:

И на тавана ли се слага воал?

За плайфането може и да имам проблем - купих машина на Райдер, на промоция и след два дни разбрах промоцията - невъзможно е да се намери шкурка ф180 мм с 8 дупки за тази машина.

Мисля да пробвам в коридора, на стената зад мястото на гардероба, че ако се изложа, да не се вижда, освен на снимките, които ще кача тук.
Препоръчвам и на тавана.
И аз имам Райдер Ф180. Има оригинални тип мрежести шкурки Ф180 на Райдер, но не съм доволен от тях. За престъргване на мазилката в подутини ползвах изрязани шкурки от Ф220 без да съобразявам пълно съвпадение на отворите за вентилация. Шпакловката (готова в баки) я шлайфах пак с изрязани от Ф220 мрежести шкурки.

Освен, че шкурки Ф180 се намират трудно, оказа се, че и са по-скъпи от варианта с изрязване от Ф220.
И има значение за цените откъде пазаруваш :roll:

Тема "Боядисване на стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: