Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
reg.s - напреднал
Здравейте. Започнал съм основен ремонт на етаж от къща. Къщата е доста стара и ремонта си е доста солиден. Преди няколко месеца ми измазаха наново стените с варова мазилка, после минаха отгоре една ръка финно. Няма да минавам с шпакловка понеже по ми харесва грапавата мазилка. Сега идва време за боядисването. Един познат ме посъветва да грундирам първо с някакъв грунд, после да мина една ръка с латекс на варова основа разреден 50/50 с вода и чак след това да боядисвам отново с латекс на варова основа, който да не е много скъп. Чак след няколко години можело да си позволя да слагам по скъп латекс. :?

Понеже той не е професионалист, а и аз нищо не разбирам от тези работи ми се иска да чуя вашето мнение. Приемам всякакви предложения и информация - правилно ли са ме посъветвали, каква марка грунд да ползвам, каква марка латекс, нещо друго което да гледам да не направя грешно? Площа която ще боядисвам е около 300 кв. (тавани + стени).
VLADO66 - майстор
Минаваш стените с дълбокопроникващ грунд/ Церезит СТ 17 е хубав и скъп грунд :) / и боядисваш с какъвто латекс искаш.
Стените за измазани с варова мазилка, за предпочитане е варова шпакловка КлимаГлете на Baumit,така стените ще дишат.
reg.s - напреднал
Предпочитам да не ги шпакловам. Едно че не ми се дават още пари и второ, че така по ми харесват.
Все пак премам още съвети :)
dadko - майстор
Еми- тогава- варосваш. Както са го правили нашите баби и дядовци- с обикновена вар. С баданарката...
chobanov - помощник
Този детайл съм го изпълнявал. Купуваш си обикновен акрилен грунд- навсякъде се продават разреждат се с вода 1:4, 1:5 или там каквото намериш. Питай продавачите дали ще ти свърши работа( това пък ме навежда на мисълта- отиди в специализиран магазин за бои). От там нататък си боядисвай спокойно с латексче, спазвайки стандартна технология- 1 ръка грунд, 2 ръце боя.
Mc Queen - специалист
Моето НЕпрофесионално мнение е :
Щом стените са варосани, продължавай само с вар.
Никакъв латекс.
Било то и "дишащи" , не дишащи , сребърни/златни йони , или там кой знае кви а_ _ _септични още.
Иначе има вероятност след година да пуснеш тема:
" Помощ мухал " :-D :-D :-D
Аз не съм виждал мухлясали варосани стени.
Все пак избора си е твой.

Поздрави:
Mc Queen.
tysonlkr - специалист
Mc Queen написа:
Аз не съм виждал мухлясали варосани стени.
Аз съм виждал. Зависи стената каква е, от какво е направена. Ако е железобетонна си мухлясва и варосана :wink:

По темата и моя съвет е за грунд и след това латекс. Имам много лоши спомени от варосаните стени на къщата ни на село.
reg.s - напреднал
Стените не са варосвани/боядисвани с нищо. Само са измазани и финосани. И аз съм си мислил да отида направо в магазина и да питам, но все пак там продавача може да ме излъже буквално както си иска. За това се допитвам до вас, поне малко от малко да съм информиран. Склонен съм да взема нещо по скъпо, но качествено и после да не се псувам. Предвидил съм около 1200 лв., но мога и малко да надвиша бюджета ако се налага. :?
Leon - специалист
reg.s написа:
... Само са измазани и финосани. ..
И тук идва въпросът - кога?

Приятелят ти ненапразно те е посъветвал за "дишаща" боя.

Варовата мазилка "съхне" 3-6 месеца, като през това време отделя влага и въглероден двуокис.

п.п. Старите хора едно време викаха - в нова къща не се живее половин година.

Тема "С какво да боядисвам върху нова варова мазилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: