Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
IJAN - специалист
solo5 - много ми е интересно какви са били забележките?
solo5 - майстор
1. получи се една пукнатина около 1м, около която замазката се надигна 2-3мм
2. към стените и тръбите на парното не се бяха постарали много, но аз си ги изтъргах с една шпакла

P.S. все бели кахъри, щом не бяха проблем за ламината :-D
alexmit - помощник
Стая по стая може да го прави, ако живее в апартамента и няма как да направи замазка на целия апартамент едновременно.

Значи в момента не живея в апартамента, изцяло е в ремонт и лека полека си действам нещата ... но съм платил ламината, и фирмата отдавна ме чака с тая замазка ... :-D на зор е... ! Значи мислех да разредя повечко замазката и само с мистрията гребен да го мина, после с валяк на зъби да му изкарам въздуха ... :-D :-D само ме притеснява да не почна замазката и да не ми стигнат чувалите ... ще стане гаф ... доколкото знам като почнеш замазка трябва да си я свършиш ....
alexmit - помощник
mitko414 написа:
Алекс,
Целият апартамент ли ще има едно и също подово покритие?
Защото ако не е така, помисли дали ламината (или ест. паркет) в стаите и теракота/гранитогреса в коридора са с еднаква дебелина.
Да, на всякъде ще има ламинат (от по евтиния ... към 17 - 20 лв.) ! Откраднаха ми корковия паркет за 3000 лв. :x и за сега съм с този ! Но си прав ... не се бях замислял за дебелината на всеки паркет, във всяка стая ще е различен :? :partyman: Но идеята е пак да бъде максимално гладък че от паркетната фирма не дават гаранция ...
ArturDent - Почти Безобиден
alexmit написа:
... но съм платил ламината, и фирмата отдавна ме чака с тая замазка ...
И к'во, чакаме само замазката да стегне и редим... :shock:
Няма ли да чакаш да излезе влагата ?
Chefo77 - майстор
ArturDent написа:
alexmit написа:
... но съм платил ламината, и фирмата отдавна ме чака с тая замазка ...
И к'во, чакаме само замазката да стегне и редим... :shock:
Няма ли да чакаш да излезе влагата ?
След като от паркетната фирма са достатъчно в час да искат перфектно равен под за да важи гаранцията на ламината, значи трябва да си имат влагомер и да замерят и впишат в протокол влажността на замазките. Поне коректните фирми така правят.
Ако оставим това настрана, ламинатът е доста по-толерантен спрямо влагата от паркета.
Не трябва да има притеснения относно нивата на завършените подове. Разлики до 6-7 мм се покриват без проблем от хоризонтална лайсна (3 или 4 см), над тези стойности вече е необходима специална за разлика в нивата. Казвам го умишлено, защото лайсната за разлика в нивата е почти 3 пъти по-скъпа от тази за "равен" преход, няма смисъл да даваш излишни пари.
И още нещо - наблюдавай дали слагат силикон пред вратите за да залепят първите сантиметри от ламината вместо подложка. И дали лепят външните ъгли на первазите.
solo5 - майстор
alexmit написа:
.. но съм платил ламината, и фирмата отдавна ме чака с тая замазка ... :-D на зор е...
Сигурно говориш, че имаш безплатен монтаж на ламината и затова те чакат :roll:
Вземи си ламината от тях и им кажи, че ще си го наредиш сам. Никак не е трудно :wink:
... а като направиш замазката изчакай около месец поне и тогава слагай ламината :-D

P.S. моя отлежаваше 2 години в другото "нас", ама поне замзаката изсъхна доволно :lachtot:

Chefo77 написа:
И още нещо - наблюдавай дали слагат силикон пред вратите за да залепят първите сантиметри от ламината вместо подложка. И дали лепят външните ъгли на первазите.
Това как да го разбираме? :?
Chefo77 - майстор
solo5 написа:
Chefo77 написа:
Това как да го разбираме? :?
Точно както е написано, колега - пред вратите на 4-5 сантиметра се слага силикон и се затиска, за да се избегне потъването на ламината точно на входа - там има най-много натоварване. А ъглите на пластмасовите первази се лепят със силикон, за да удържат поне първите няколко ритника :)
solo5 - майстор
Chefo77 написа:
наблюдавай дали слагат силикон пред вратите за да залепят първите сантиметри от ламината
защото аз съм чувал, че ламинат не се лепи :?

P.S. аз мисля да сложа преходна лайсна на вратата... струва ми се странно това което си написал :?
Chefo77 - майстор
solo5 написа:
Chefo77 написа:
наблюдавай дали слагат силикон пред вратите за да залепят първите сантиметри от ламината
защото аз съм чувал, че ламинат не се лепи :?

P.S. аз мисля да сложа преходна лайсна на вратата... струва ми се странно това което си написал :?
Не става дума да се лепи целия ламинат, а само пред вратата и само 4-5 см. По този начин като стъпваш на ръба няма да поддава. Лайсната е задължителна, но когато стъпиш след нея, няма да се движи нагоре-надолу ламината и самата лайсна няма да е натоварена толкова. Не казвам, че иначе няма да стане, просто така е по-сигурно :)

Тема "Въпрос за саморазливна замазка - от къде да почна и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: