Уважаеми съфорумци,случаят е следния:пеща,в която всяка година на 06.05.печем агънца е строена от нашите родители през 70-те години на миналия век.Фурната е "купол" с 80 см речен пясък под пода и уста отпред 50см/50см.Комина на фурната е пред устата/отвора през който вкарваме и изкарваме печивата/ и е правоъгълен с размери-75см/40см/75см.Доста е голяма,събира 11 тави с диаметър 50см правени по шаблон,но?До преди 3 години я опалвахме по 8-10 часа за да стане ефективна/мноооооого дърва/.За да съкратим времето за опалване на фурната,поставихме още един димоотвод на срещуположната страна/железен с шапка,която махаме при опалване и слагаме след като е опалена/.Устата на фурната затваряме с ламарина и тухли слепени с кирпичена кал.След поставяне на втория комин,времето за опалване на фурната,значително намаля,за 4,5 часа тухлите отвътре стават бели,разхода на дървен материал намаля в пъти?Като сложим печивата и затворим фурната херметически,след 3,5 часа я отваряме и вадим,НО...?Материалът не е достатъчно изпечен-каква може да е причината:
1.Недобре опалена фурна-около4,5 часа?
2.Недостатъчно време за престой на печивата във фурната-3,5 часа?
3.Губене на топлина-евентуално от втория кумин?
4.??????
Ако има някой с подобен случай и знае каква е причината,
ще съм благодарен,ако я сподели?
Благодаря предварително!
1.Недобре опалена фурна-около4,5 часа?
2.Недостатъчно време за престой на печивата във фурната-3,5 часа?
3.Губене на топлина-евентуално от втория кумин?
4.??????
Ако има някой с подобен случай и знае каква е причината,
ще съм благодарен,ако я сподели?
Благодаря предварително!