• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
terziyski57 - помощник
Уважаеми съфорумци,случаят е следния:пеща,в която всяка година на 06.05.печем агънца е строена от нашите родители през 70-те години на миналия век.Фурната е "купол" с 80 см речен пясък под пода и уста отпред 50см/50см.Комина на фурната е пред устата/отвора през който вкарваме и изкарваме печивата/ и е правоъгълен с размери-75см/40см/75см.Доста е голяма,събира 11 тави с диаметър 50см правени по шаблон,но?До преди 3 години я опалвахме по 8-10 часа за да стане ефективна/мноооооого дърва/.За да съкратим времето за опалване на фурната,поставихме още един димоотвод на срещуположната страна/железен с шапка,която махаме при опалване и слагаме след като е опалена/.Устата на фурната затваряме с ламарина и тухли слепени с кирпичена кал.След поставяне на втория комин,времето за опалване на фурната,значително намаля,за 4,5 часа тухлите отвътре стават бели,разхода на дървен материал намаля в пъти?Като сложим печивата и затворим фурната херметически,след 3,5 часа я отваряме и вадим,НО...?Материалът не е достатъчно изпечен-каква може да е причината:
1.Недобре опалена фурна-около4,5 часа?
2.Недостатъчно време за престой на печивата във фурната-3,5 часа?
3.Губене на топлина-евентуално от втория кумин?
4.??????
Ако има някой с подобен случай и знае каква е причината,
ще съм благодарен,ако я сподели?
Благодаря предварително!
torbalan - Дървен философ
3,5 часа това три часа и половина ли означава?

на мен малко ми се вижда...
stiv1961 - майстор
А бе като се замисля в тавата при ел. фурна на 250 градуса за три и половина часа ягнето става ,,муцка" :) За мен извода е, че ти се губи топлината нейде :?
bigdragon - майстор
Според мен причините може да са две:

1. С поставяне на вторият комин сте направили циркулация на въздуха и въпреки шапката, през трите часа на печене, минималното просмукване на въздух и излизането му през шапката, разхлажда пещта.

2. Ако причината не е в точка едно, вероятно по късото време за нагряване на вътрешната повърхнина на пещта до необходимата температура, не позволява да се акумулира достатъчно топлина в обема на камъка от който е изградена пещта. Това от своя страна води до по ниска температура по време на печене.

Да се надяваме, че ако съм помогнал, ще получа поне една агнешка опашка... :drinkers:
terziyski57 - помощник
Благодаря на отзовалите се-3,5 е три часа и половина.
Следващият път,смятам да пробваме със стъкло-ако се разтопи,следователно е достатъчно отоплена и е годна за печене.
Относно запушване на втория комин/след като се опали пеща/-ще умуваме?
Ако някой има идея,моля Ви да я споделите?Тръбата/комина/е желязна -Ф180 или Ф200 мм?
Благодаря!
bigdragon - майстор
terziyski57 написа:
...
Ако някой има идея,моля Ви да я споделите?Тръбата/комина/е желязна -Ф180 или Ф200 мм?
Благодаря!
Определено причината е в металната тръба на вторият комин.
При сегашната схема на работа, този комин след затварянето му с шапка отгоре, работи като топлинна тръба с вътрешна циркулация. За да прекратите вътрешната циркулация направете някакво устройство за затваряне на вторият комин още в основата в зоната на пещта, или го изолирайте максимално отвън.
stiv1961 - майстор
С клапа в основата ше стане :) ....
Да се надяваме, че ако съм помогнал, ще получа поне една агнешка опашка...
и аз обичам печено агънце :)
terziyski57 - помощник
Благодаря Ви-bigdragon и stiv1961
stiv1961 - майстор
Недей да благодариш ами първо пробвай, ако всичко е точно тогава ще черпиш :)
NeoBoss - специалист
трябва да запушвате комина в основата... на мойто село го замазват с кал и глина капака за да не бяга топлина , както и ръба на предния капак.
Проблема може да е и по бързото затопляне незнам с какъв материал е правен купола но може за 4 часа само да се загрява повърхностно и да не отделя толкова топлина. Защото със комина сте повишили температурата на горене поради правилната циркулация.
Като си сложиш ръката отвън на фурната толкова ли е топла колкото и преди като сте я палили по 8-10 часа . Ако да значи остава само отвора за втория кумин.
  • 1
  • 2

Тема "Втори комин на пещ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: