doktor4e_to написа:... ще акумулират топлина, която ще отдават дълго време след това...Мечтай си.
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
LZ
- специалист
21 мнения в "какво да правя със старата мазилка???"
doktor4e_to
- напреднал
Да така и ще направя. Понеже ще слагам и радиатори, а тук по морето влагата е голяма и е възможен конденз и ако не изолирам и от двете страни само на външните стени > ще си изпатя. Но пак повтарям, че вътрешните стени е хубаво да са си отворени и да не се запечатват с гипсокартон. Ние ще живеем всеки ден в този апартамент и няма да сгреша. Ако ще ходя от дъжд на вятър > то тогава съм съгласен за гипсокартон, понеже ще спечеля от по краткото време за затопляне на помещението.
doktor4e_to
- напреднал
цитат: Мечтай си.
До каква температура смяташ да затоплиш стените с климатика, че очакваш да отдават дълго след това?[/quote]
Ще отоплявам основно с парно...споменал съм го по горе в постовете си!
Ще отоплявам основно с парно...споменал съм го по горе в постовете си!
doktor4e_to
- напреднал
Честно казано и идея си нямам. Всеки около мен ми дава всякакви съвети и аз естествено се повлиавам от тях. Не съм много в час със строителството, но обичам да си правя разни неща...пък било то и неправилно > уча се от грешките си. Не че оспорвам твоето мнение, но при дадения пример: вкъщи е топло, обаче имаме гости и се е задимило. решаваме да проветрим, а в същото време и парното вече е спряло. При положение, че сме с гипсокартон > въздуха след затварянето на вратата ще си остане студен. А в случай, че стените са открити те опредлено ще позатоплят въздуха. А и на гипсокартона не ми харесва това, че бие на кухо и където блъснеш хлопнеш кънти из цялата стая. А ида допълня, че стените са доста дебели. Външните ми зидове са почти 25-30см. В смисъл, че строежа си е доста стъбилен и може да се доверя на изолационни и акумулиращи свойства на стените. Ако пак съм в грешка > търпя критика, няма да се сърдя! 
p.s. варианта, който замислям сега след вашите съвети е да се поставят тънки листове изолация на стените, но не и гипсокартон. И ако ми кажете все пак, дали поне този вариант е удачен...то тогава пак благодарско!
p.s. варианта, който замислям сега след вашите съвети е да се поставят тънки листове изолация на стените, но не и гипсокартон. И ако ми кажете все пак, дали поне този вариант е удачен...то тогава пак благодарско!
Master_Kenobi
- V.I.P.
velsi написа:И така да е. За целия отоплителен сезон може и да успееш да вдигнеш температурата на стените с някой градус. Помисли обаче кога едно тяло отдава топлина? Когато е по-топло от температурата на околната среда, нали? Смяташ ли, че това е постижимо за стените?velsi, ти направо такова Таковата на целата теория и практика!
- на въздуха - 23 градуса С;
- на вътрешна стена (между две стаи) 22-23 градуса С;
- на външна стена - 21-22 градуса С
(отчетите на последните две замервания играеха между двете числа).
Така че не може да отречеш акумулирането на топлина в стените. А това:
Помисли обаче кога едно тяло отдава топлина? Когато е по-топло от температурата на околната среда, нали?
е доста неточно и подвеждащо. Естествено, че стената не може да се нагрее повече от въздуха в стаята, който я топли. Но въздуха изстива по-бързо когато няма източник на топлина. И когато температурата му започне да пада - стената започва да отдава топлина. Тоест, въздуха става по-студен от стената и физичният закон за който говориш започва да действа. В динамика нещата са по-сложни и стената, грубо казано, стената поддържа температурата в стаята.
Така че, сори, ама в случая не си прав. Освен това няма абсолютно никакво значение какъв е източникът на топлина - климатик, радиатор и т. н. Енергията си е енергия - няма значение от къде идва.
--------------
doktor4e_to, имаш страхотна интуиция за нещата и в добавка желязна логика,
Та, в тая връзка да ти кажа. По моето скромно мнение, от няколко месечния ми престой във форума, поне 75% от участниците са гипскартонаджии (разбирай го както искаш) и поне 40% от тях си вадят хляба с това. Няма лошо. Но зададеш ли въпрос "гипскартон или...", отговорите ще са ясни. Но ти си слушай и интуицията, де.
Не че имам нещо против ГК. Дори напротив - супер си е материала. Но системите му за монтаж не са винаги най-подходящите. Което и него прави не най-подходящ материал.
Примерно, в твоя случай. Защо да си "запечатваш" отвътре стените с някакъв слой въздух (който е най-добрият изолатор) между ГК и стената и да не може да се възползваш от акумулиращия ефект на доста дебелите ти стени? А не можеш да се възползваш, защото имаш "въздушна възглавница" между ГК и тухлената стена. Освен това всяка изолация отвътре на стената е... как да го кажа, без да ти оспамят темата... Ами, таралеж в гащите си е да ти кажа. По доста причини.
Та, моето мнение е, че при стена към 40 см. дебела и при отчитане на благоприятния климатичен регион, не ти трябва ни вътрешна, ни външна изолация. Сам ще се убедиш по сметките си за отопление. Пък ако греша, след 2-3 год. винаги може да се изолираш отвън.
И да не забравяме високата влажност в региона. Всяка една изолация може да ти докара неприятности заради нея.
Виж там, ако нещо на места старата мазилка е калпава, да я изкъртиш и после по нейното ниво си доизмажи стените (ама не се старай много с къртенето на старата, май е добра). После шпакловай, боядисай и не се занивай с излишни работи.
------------
П.П. Баси, толква изписах... тва направо не се чете...
Тема "какво да правя със старата мазилка???" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература