Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
LZ - специалист
Аз си мисля, че външните стени трябва да са изолирани и отвътре
velsi - Почетен майстор
doktor4e_to написа:
... ще акумулират топлина, която ще отдават дълго време след това...
Мечтай си. :-D До каква температура смяташ да затоплиш стените с климатика, че очакваш да отдават дълго след това?
doktor4e_to - напреднал
Да така и ще направя. Понеже ще слагам и радиатори, а тук по морето влагата е голяма и е възможен конденз и ако не изолирам и от двете страни само на външните стени > ще си изпатя. Но пак повтарям, че вътрешните стени е хубаво да са си отворени и да не се запечатват с гипсокартон. Ние ще живеем всеки ден в този апартамент и няма да сгреша. Ако ще ходя от дъжд на вятър > то тогава съм съгласен за гипсокартон, понеже ще спечеля от по краткото време за затопляне на помещението.
doktor4e_to - напреднал
цитат: Мечтай си. :-D До каква температура смяташ да затоплиш стените с климатика, че очакваш да отдават дълго след това?[/quote]

Ще отоплявам основно с парно...споменал съм го по горе в постовете си!
velsi - Почетен майстор
И така да е. За целия отоплителен сезон може и да успееш да вдигнеш температурата на стените с някой градус. Помисли обаче кога едно тяло отдава топлина? Когато е по-топло от температурата на околната среда, нали? Смяташ ли, че това е постижимо за стените?
LZ - специалист
По-скоро става дума не за отдаване, а за отнемане на топлина
п.п. и това може би е аргумент в полза на картона :?
doktor4e_to - напреднал
Честно казано и идея си нямам. Всеки около мен ми дава всякакви съвети и аз естествено се повлиавам от тях. Не съм много в час със строителството, но обичам да си правя разни неща...пък било то и неправилно > уча се от грешките си. Не че оспорвам твоето мнение, но при дадения пример: вкъщи е топло, обаче имаме гости и се е задимило. решаваме да проветрим, а в същото време и парното вече е спряло. При положение, че сме с гипсокартон > въздуха след затварянето на вратата ще си остане студен. А в случай, че стените са открити те опредлено ще позатоплят въздуха. А и на гипсокартона не ми харесва това, че бие на кухо и където блъснеш хлопнеш кънти из цялата стая. А ида допълня, че стените са доста дебели. Външните ми зидове са почти 25-30см. В смисъл, че строежа си е доста стъбилен и може да се доверя на изолационни и акумулиращи свойства на стените. Ако пак съм в грешка > търпя критика, няма да се сърдя! :roll:

p.s. варианта, който замислям сега след вашите съвети е да се поставят тънки листове изолация на стените, но не и гипсокартон. И ако ми кажете все пак, дали поне този вариант е удачен...то тогава пак благодарско!
Master_Kenobi - V.I.P.
velsi написа:
И така да е. За целия отоплителен сезон може и да успееш да вдигнеш температурата на стените с някой градус. Помисли обаче кога едно тяло отдава топлина? Когато е по-топло от температурата на околната среда, нали? Смяташ ли, че това е постижимо за стените?
velsi, ти направо такова Таковата на целата теория и практика! :shock: :-D Чак се усъмних, дали пък нещо не греша и станах и току-що замерих температурите с един и същ прибор. Резултатите са:
- на въздуха - 23 градуса С;
- на вътрешна стена (между две стаи) 22-23 градуса С;
- на външна стена - 21-22 градуса С
(отчетите на последните две замервания играеха между двете числа).
Така че не може да отречеш акумулирането на топлина в стените. А това:
Помисли обаче кога едно тяло отдава топлина? Когато е по-топло от температурата на околната среда, нали?

е доста неточно и подвеждащо. Естествено, че стената не може да се нагрее повече от въздуха в стаята, който я топли. Но въздуха изстива по-бързо когато няма източник на топлина. И когато температурата му започне да пада - стената започва да отдава топлина. Тоест, въздуха става по-студен от стената и физичният закон за който говориш започва да действа. В динамика нещата са по-сложни и стената, грубо казано, стената поддържа температурата в стаята.
Така че, сори, ама в случая не си прав. Освен това няма абсолютно никакво значение какъв е източникът на топлина - климатик, радиатор и т. н. Енергията си е енергия - няма значение от къде идва.
--------------

doktor4e_to, имаш страхотна интуиция за нещата и в добавка желязна логика, :2thumbs: която отчита почти всички компоненти. Несвойствено за неспециалист. :) Направо ме шашна с това и ти се радвам! :) Не говоря само за последния ти въпрос... :)
Та, в тая връзка да ти кажа. По моето скромно мнение, от няколко месечния ми престой във форума, поне 75% от участниците са гипскартонаджии (разбирай го както искаш) и поне 40% от тях си вадят хляба с това. Няма лошо. Но зададеш ли въпрос "гипскартон или...", отговорите ще са ясни. Но ти си слушай и интуицията, де. :-D

Не че имам нещо против ГК. Дори напротив - супер си е материала. Но системите му за монтаж не са винаги най-подходящите. Което и него прави не най-подходящ материал.

Примерно, в твоя случай. Защо да си "запечатваш" отвътре стените с някакъв слой въздух (който е най-добрият изолатор) между ГК и стената и да не може да се възползваш от акумулиращия ефект на доста дебелите ти стени? А не можеш да се възползваш, защото имаш "въздушна възглавница" между ГК и тухлената стена. Освен това всяка изолация отвътре на стената е... как да го кажа, без да ти оспамят темата... Ами, таралеж в гащите си е да ти кажа. По доста причини. :)

Та, моето мнение е, че при стена към 40 см. дебела и при отчитане на благоприятния климатичен регион, не ти трябва ни вътрешна, ни външна изолация. Сам ще се убедиш по сметките си за отопление. Пък ако греша, след 2-3 год. винаги може да се изолираш отвън.
И да не забравяме високата влажност в региона. Всяка една изолация може да ти докара неприятности заради нея.
Виж там, ако нещо на места старата мазилка е калпава, да я изкъртиш и после по нейното ниво си доизмажи стените (ама не се старай много с къртенето на старата, май е добра). После шпакловай, боядисай и не се занивай с излишни работи.

------------
П.П. Баси, толква изписах... тва направо не се чете... :(
doc_bg - напреднал
И по коя логика смяташ че картона "запечатва"? С какво е по-различен от шпакловката към която се стремиш? Пак е гипс с 2 тънки хартийки :? , само дето ще е много по-естетична.
doc_bg - напреднал
P.S. И да добавя- не съм "гипсокартонаджия", а доктор като теб :)

Тема "какво да правя със старата мазилка???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: