• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hidrazin - майстор
Абе за цялата електропреносна мрежа не съм много съгласен. В края на 2012 пуснаха в експлоатация поредната HVDC линия (високоволтова на постоянно напрежение 400kV - +/-200kV) между Англия и Ирландия с дължина 260км и капацитет 500MW. :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZWY4OczlH9s[/youtube]

Грубо сметнато към 3% се пренася така. Много са ниски загубите, а те не са малки и затова е примамливо. Не е подходящо обаче за краен клиент, много тежка и скъпа поддръжка както и себестойност. Доста перспективно обаче за големи разстояния и големи мощности.
Към danaildr - контактното съпротивление е друга бира. Основен проблем при превключването на DC е дъгата. Не иска да гасне. Затова и е проблемна комутацията при постоянен ток. Та колкото и малка да е дъгата, предизвиква "корозия" на контактните повърхности. Освен това ако ако искаме да пренесем една и съща мощност при 12 волта и при 230 волта, в първия случай токът ще нарасне почти 20 пъти. Това ще наложи използването на превключватели с много по-големи контакти. Комутационната възможност на един ключ зависи от много фактори - площ, контактен натиск, материал на контакта... И почти никак от напрежението. Също така и почти 20 пъти по-голямо сечение на кабелите. :)
:partyman:
danaildr - специалист
sstefanov написа:
Та какво стана с решението на задачата?
Прави ми впечатление, че колкото по-малко разбира някой, толкъва по-често споменава Тесла.
Реагирам по-остро на по-големите глупости. Нищо лично.
Благодаря за компетентната оценка на знанията ми. Определено знаеш кога човека срещу теб има знания и използваш утвърдени академични методи за оценяването на знанията, а именно, спомене ли Тесла, значи нищо не знае.
За задачата ти, няма как да бъде решена, без да се даде коректна информация. Ако просто искаш да се заяждаш, кажи. Аз обаче не искам да се заяжда. В една верига всичко е от значение, а не само теоретична посстановка с идеален проводник и идеален консуматор.

И ако сте чели правилно, написах как захранваме дистанционно устройства на разстояние от километър и се ползва променливо напрежение. Не съм го измислил аз, а инжинери хора, професори, нашата фирма само използва разработките им, както и всички други фирми в бранша. Но пък кой знае, може някои хора тук да разбират повече от професорите и защо не от Тесла. Все пак последния от доста години нищо не е откривал или патентовал. Срамота!!!
sstefanov - майстор
Дадох ти конкретно условие. Ти се извърташ.
Не съм казал, че променливо напрежение не може да се използва. Казах ти, че пишеш смешки и ти предложих начин да ме опровергаеш.
Ако искаш, покажи в цифри как пренасяте въпросното променливо напрежение на километри и какво ще се промени ако същото това напрежение беше постоянно и пак ще ти повярвам.
hidrazin - майстор
Захранват ... таратанци. Вероятно става дума за захранване на суичове. Само че кой да му каже, че те могат да се захранват както с променливо, така и с постоянно. Просто АС захранващите модули май са получили по-голямо разпространение.
А това за професорите, инженерите и Теслата няма да го коментирам.
2v6 - майстор
jivkoa написа:
Здравейте,

Имам следния въпрос. В момента извършвам довършителни работи в новия си дом. Планирам цялото осветление да бъде на 12V с LED луни и крушки. Чудя се дали е удачно след предпазителя на осветлението да сложа еднo 400W 12V захранване като спокойно мога да го сложа горе в окачения таван непосредствено след таблото. По този начин ще си реша генерално проблема с поставянето на множество захранвания.

Питам се дали някой го е правил и дали е удачно да се направи. Наясно съм, че ако захранването изгори, ще остана без осветление.

Поздрави,
Живко
Аз съм го правил, но само по една причина - осветлението е с непрекъсваемо захранване от акумулатор 12V.

За ключовете няма проблем - стандартните издържат 10A. Това е около 120W на 12VDC. За LED лампи е напълно достатъчно. При 12VDC искренето е по-малко в сравнение с 220VAC за една и съща мощност.

Топлинните загуби по кабелите за да не са по-големи от тези при "стандартна" инсталация (220VAC, 1.5 mm², лампи с нажежаема жичка) трябва да се ползват кабели със сечение 6 mm², най-добре отделни от захранването до всеки ключ/лампа.

Относно променливото напрежение - въпрос на време е да отпадне използването му. От началото на 21 век, въпреки мнението на Тесла, големите мощности се прекарват през правотокови далекопроводи. Повечето електрически уреди (битови и индустриални) имат вграден изправител и работят всъщност с право напрежение.
kozl - майстор
По добре да не отпада. Класическия траф е много по - траен от електронните.
fox_vt - майстор
Какви ли преобразувателни станции ще са необходими за такива мощности прав ток не ми се мисли и като опука нещо :? А за уредите да ама електронни уреди ами тези със двигатели :lol: или дц двигател на прахосмукачка,миксер,микровеле,фурна вентилатор и т н някак си неоправдано изглежда.
hidrazin - майстор
Еее..., правят ги тези преобразователни станции. За сега като гледам май няма още стандарт за HVDC и се правят по няколко варианта. Ето една конверторна станция на АВВ:
Конверторна станция
С поевтиняването на технологията за производство на IGBT-та нещата стават по-лесни. Някъде пък са с тиристори. Ето и един 350MW конвертиращ трансформатор.
Изображение
За крайния потребител за сега никой и не мисли за захранване с постоянно напрежение. Там вече става икономически неизгодно. Май в тази посока се натиска след бума на ВЕИ-тата, които се изграждат извън населените райони. Налага се пренос на големи мощности и то скъпи и всяка загуба не е желателна. И не са от днес. Доколкото съм чувал, даже единствения у нас далекопровод на 750kV се е спорило дали да не на DC.
Имат много предимства - няма реактивна съставка, по-малко проводници - 3, 2 или един ако се използва земята за втори, по-ниски изисквания към изолацията, може да се използват много успешно за междусистемен обмен. Например между мрежи на 50 и 60Hz, както и между несинхронизирани мрежи. Примерно Турция не е синхронизирана е европейската система.
Разбира се имат и много недостатъци. Няма нито една с отклонение от главното трасе, проблем с вентилите и преобразователите които днес намаляха силно, както писах по-горе, изключително тежки изключвания под товар заради дъгата и липсата на преминаване през нулата както при променливо токовите.
valio2007 - специалист
hidrazin написа:
изключително тежки изключвания под товар заради дъгата и липсата на преминаване през нулата както при променливо токовите.
Аз се боря да не изключват, а той за изключване мисли. Ако са резервирали трасето няма потенциална разлика(поне не е голяма) и няма проблем с изключването. Така мисля , че се прави в цивилизования свят.

По темата: Живко прави ги на 12V и не ги слушай. Внимавай със захранването да е с добро КПД >90%. Единствения проблем е окисление на медта на (+) или позеленяване на (+), но това не е голям проблем, ако връзките не са хлабави.
Голям + е че каквито и номера да ти въртят от енергото ( превключванията на hidrazin) лампите са на стабилизирано напрежение и остават здрави. Може да пострада захранването обаче.
Последна промяна от valio2007 на нед яну 05, 2014 5:25 pm, променено общо 1 път.
danaildr - специалист
hidrazin написа:
Захранват ... таратанци. Вероятно става дума за захранване на суичове. Само че кой да му каже, че те могат да се захранват както с променливо, така и с постоянно. Просто АС захранващите модули май са получили по-голямо разпространение.
А това за професорите, инженерите и Теслата няма да го коментирам.
,
Бъркаш, не са суичове. А са устройства с мощност около 20 до 60W, по трасето обикновено са 5 или 6 устройства, понякога и повече.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Осветление 12V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: