• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kozl - майстор
пон юли 29, 2024 5:01 pmESPACE написа:
А, продавало се https://praktiker.bg/bg/Uplatneniya/UPL ... T/p/472056
Продават и ментета. Разлика е в еластичността на пръстена.
kozl - майстор
пон юли 29, 2024 11:49 pmRalitsaV. написа:
И какъв е смисълът от смяна на цяло казанче? Мястото и условията са по-специфични, а и смяна на цяло казанче е по-голяма заигравка от смяна на един изпразващ механизъм. Благодаря все пак!
Цялостната подмяна на изпразващия механизъм е свързана с демонтаж на казанчето. При по-дърти моноблоци казанчето ми оставало в ръцете при опит за развиване на скрепителните болтове. Болтовете изядени от корозия. После ползвам неръждаеми болтове, като заменям поцинкованите от рем.комплект и ползвам само новите уплътнения от комплекта.
Да се има в предвид и евентуална подмяна на уплътнението под казанчето, за да няма тема "теч извън т.чиния при пускане на промивна вода от казанчето".

Може да се смени изпразващия механизъм от същия тип без да се подменя гривната захваната към казанчето. Обаче ако теча е по причина на гривната и с подменената част пак ще тече.
И все пак един въпрос към RalitsaV:
При пълно казанче, като се спре кранчето за пълнене изтича ли водата от казанчето след повече време без да се натиска бутона за източване?
RalitsaV. - помощник
Първо едно уточнение, казанчето е пластмасово на Никипласт, не е моноблок!
Kozl, да, водата е спряна, а то си тече, докато се изпразни казанчето.
Ето какви неща има по подложката: https://prikachi.net/image/IMG-20240730-113242250.f6Nuk
https://prikachi.net/image/IMG-20240730-112733842.f6DK1
https://prikachi.net/image/IMG-20240730-112231234.f6k3i
https://prikachi.net/image/IMG-20240730-112023314.f6a9h
hidrazin - майстор
пон юли 29, 2024 11:49 pmRalitsaV. написа:
... смяна на цяло казанче е по-голяма заигравка от смяна на един изпразващ механизъм.
Сериозно ли? Като сметнеш това:
пон юли 29, 2024 4:15 pmRalitsaV. написа:
1. Извадих и двата механизма и ги почистих старателно с оцет от варовика, с накисване. Станаха като нови според мен.
2. Извадих стиропорната изолация от казанчето, защото беше се начупила, а и аз я дочупих и плуваха частици.
3. Почистих до блясък тоалетното казанче (разкарах пясъка и стиропорните топченца)
4. Върнах всичко на мястото му
+ още1-2 разглобявания на казанчето ще разбереш че бъркаш.
Не само смяна на цяло казанче е по-лесна, ами като си сметнеш и загубеното време ще ти излезе и много по-скъпа.
Моето като го свалих се оказа че има толкова мизерия отзад че и варовик че не ми се бараше.
Иначе нямам нищо напротив да си го рециклираш като аз направих преди ... много години.
И тези "мехури/топчета" според мен не трябва да ги има. Все пак разгледай внимателно внимателно и виж дали пречат.
Докарал си го до тук - ми смени я да ева и тъпата гума. Поне я има по магазините.
:partyman:
RalitsaV. - помощник
Здрасти, hidrazin. Да, смених подложката днес и вече не тече (поне засега). А иначе смятам, че трябва да се прави някаква профилактика на чарковете в казанчетата, защото на мен ми писна всяка година да чистя филтър. Тук водата е много твърда и редовно варовика прави проблеми, ама в този филтър имаше и бая ръжда. Вече започнах да обмислям филтриране на цялата водна система, че то не е само казанчето. Имало някакви таблетки за тоалетни казанчета против варовик, мисля да ги използвам редовно.
Иначе по-рано споменах, че ми е проблем смяна на казанчето, защото е специфично мястото и не мога да си позволя да закачам и откачам казанчета.
Много лесно се научихме хората да хвърляме почти неамортизирани неща, защото ни е по-лесно да купим нови. От всичкия генериран пластмасов боклук природата страда.

Само не разбрах от какво е станала тази подложка на такива мехури...
ESPACE - майстор
вт юли 30, 2024 4:08 pmRalitsaV. написа:
Само не разбрах от какво е станала тази подложка на такива мехури...
Защото е от изключително качествен материал.
chapara - майстор
Има заложено стареене, за да се купува ново, а старото да се рециклира.
Сега следва темата казанчето ми прави конденз, мухъл и т.н.т. Стиропора ако не е бил нужен, дали някой щеше да го постави?
RalitsaV. - помощник
Не знам каква тема следва, ама се вижда ясно, че казанчето не е за рециклиране все още. Както казах е само на няма 4г.
Честно казано и аз се чудя защо съм взела казанче с изолация, защото ясно помня, че имаше и без. Не ми се вярва да са имали особена разлика, освен че едното е с изолация, а другото без 🤣
ESPACE - майстор
Аз когато преди 20 години купих казанче за едно бунгало въобще не вдянах за къф чеп са тия стиропори отвътре, като не крепят нищо и си ги изхвърлих с чисто сърце :? :lol:
chapara - майстор
На мен лично ми е все тая тогава.
Дерзайте с рециклирането и успех👍
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Теч от тоалетно казанче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: