Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте! Дойде ред и аз да си сменям дограмата, но се чудя каква да е: алуминиева или пвц.Бях се настроил за пвц, но преди няколко дена ми казаха, че пвц след около 10 години започвало да се руши и малко ме наплашиха.Другият момент е по какъв критерий да я избирам, термомостове, стъкла какви трябва да бъдат? Когато я монтират какво трябва да се гледа, за да разбера дали са я сложили качествено :?
Благодаря предварително, защото знам ,че ще получа качествени и правилни съвети!
velsi - Почетен майстор
Е то винаги се намира някой "разбирач" дето ръси глупости, че да могат хората да се чудят. Разпада се казваш. Че те производителите дават 30-50 години гаранция. Сложи си алуминий да видиш пък той как увисва и се разкривява.
За мене качествено пвц (не непременно скъпо) е правилния избор.
Bechev - специалист
"Карабулев" правят качествена дървена дограма.Малко е по-скъпа ,но си заслужава.Аз миналата година смених един прозорец,а миналата седмица ги извиках да вземат размерите и на останалите прозорци и врати.Според мен това е по-добрият вариант,но все пак всеки сам си решева.

Прикачен файл

новия прозорец-1а.jpg
Ето го как изглежда
новия прозорец-1а.jpg (29.8 KиБ) Видяна 2852 пъти
Да и аз си мисля за пвц, ще игнорирам мнението на "разбирача" :), но какво да изисквам от фирмата и как да съм сигурен че ще направят това което им кажа в смисъл да си поръчам 6 камерен профил а те да ми сложат 2 :?
prascho - майстор
polo написа:
Да и аз си мисля за пвц, ще игнорирам мнението на "разбирача" :), но какво да изисквам от фирмата и как да съм сигурен че ще направят това което им кажа в смисъл да си поръчам 6 камерен профил а те да ми сложат 2 :?
Режеш на място и бройш клетките :lol: . В България единственото сигурно нещо е растящия процент на инфлацията и намаляващата безработица /когато хората напускат страната, безработицата се намалява/ .
ribnikolaevi - майстор
Наскоро минах по този път и ще споделя вижданията си. В момента не е сигурно през кой сезон отиват повече пари за климатизация - топлия или студения. Затова опцията с Ка-стъкло ползвах за северозападното изложение. На стопсол не се навих поради това, че спира част от светлината, и то от определени вълни, т.е. променя цвета и. За най-добра топлоизолация ползвах троен стъклопакет /3 стъкла, 2 камери с въздух/. Ако си на шумно, вземи си различни дебелини на стъклата. Относно ширината на въздушните камери - колкото повече - толкова повече. Не всички фирми в България правят и на 40 мм, повечето правят на 36. Едни ми предложиха обаче и на 44. Така че за мен беше избор 36-44 мм и най-добра цена.
А стъклопакет с голяма дебелина се закача на профил също с голяма ширина, съответно повече камери. Т.е. не всички профили могат да носят дебел стъклопакет.
Не съм живял в това жилище все още, но през зимата влизах в него. Беше здраво разкостено, с отвори на комина и на аспирацията на тоалетната, отворени напълно, т.е. имаше приятно течение. Въпреки това температурите не бяха ниски. При допир тройния стъклопакет не беше студен отвътре.
За лятото не мога да кажа, защото няма качени климатици там все още.
Онтосно материала - според джоба ти. Според мен се степенуват така: некачествена ПВЦ; некачествена алуминиева; добра ПВЦ; многослойна дървена; добра алуминиева; дървена, облечена отвън с алуминиеви профили.
Всичко зависи от цената, но предпочитам да дам повечко пари, но да е качествено.Друг е въпроса че ще го платиш за качествено, а то ще се окаже 3 качество :-D
velsi - Почетен майстор
За това търси малка, спретната фирма, но задължително такава, от която твои познат или приятели са останали доволни.
masterval - майстор
ribnikolaevi

некачествена ПВЦ;
некачествена алуминиева;
добра ПВЦ;
многослойна дървена;
добра алуминиева;
дървена, облечена отвън с алуминиеви профили.

Изцяло съгласен!!!
ribnikolaevi - майстор
Опитът ми е с ПВЦ. Преди да си избера моята дограма гледах при мои познати, момагал съм при "обръщането". И поради тази причина бях приятно изненадан от качествата на моя Саламандър. Случайно попадналия теракол се изчистваше много лесно, все едно има смазка по профила. Но като минах по него със суха хартиена кърпа - нищо, няма смазка.
Направих си извод, че качествата на пластмасата и повърхностната обработка на профила са на ниво. Надявам се да изкара някоя и друга година. :-D

Тема "моля за съвет за дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: