• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
casio - специалист
Здравейте съфорумци,
Имам следния проблем на който надявам се ще ми дадете приемливо решение.Значи имам къща на село на която кухята е пълна с влага но само по едната стена и млака част от другата съседна стена.Миришеше на мухъл и като махнах мебелите които бяха плътно опряни до стената се бяха съсипали, ронеха се като бисквити там където бяха контактували със стената.Влагата предположихме че идва точно откъм пода отдолу, и избива по стените нагоре.Стените са каменне зид и после измазан и покрит с ламперия, разкачихме и ламперията там където беше влажно.Състава на пода е следния:пръст, големи речни камъни, замазка, сгур бетон, напречни греди (където там където беше влажно се бяха разложили) и върху гредите имаше накован корабен шперплат един дебел.Там където беше влага като стъпех върху самия шперплат и той пружинираше.А шперплата е накован върху въпросните греди с размери 10 на 10 (за гредите говоря).Разкъртихме стената където имаше влага на височина около метър и 20 и направихме наново замазка катоп този път сложихме на камъните първо един розов грунд и после в самия разтвор от цимент добавихме водно стъкло.Остана да реша проблема с пода.Моите майстори казаха че трябва да се направи един дренаж от PVC тръба която да се направи с малки отвори и да се прекара извън къщата в една шахта за външната мивка на двора.Дотук добре проблема е че искат самите стени частта от пода която е задържала влагата до момента да бъде покрита с неква черна хартия, като преди това се направи нова замазка и се подменят старите греди, върху нея вече се сложи хартията, която ще покрие и част от стените където беше избила влагата.Обаче си мисля че точно решението с хартията ще е някакво "временно" и след година две пак ще имам същия проблем.Много моля за съвет.Аз си мислех за някакви грундове влагоустоичиви с които да намажа пода и да не слагам такава хартия.Също който може да спомене марки за материалите и евентуално приблизителни цени.Ще съм много благодарен на отзовалите се!!!!!
piron45 - майстор
Решението е дренаж отвън около стената.Изкопа е добре да се направи на дълбочина до сухата зидария на основата на стената / камъните/. Така дори и да не слагаш тръби ще смъкнеш нивото на влагата в почвата.
Има доста теми по въпроса. Използвай търсачката.
mit2markov - специалист
от опит знам едно влага много трудно може да се спре.така,проблема ти може би идва от следното,какво е отвън около къщата покрай каменната стена?изчисти всякакъв вид настилки,бетон и пр.около стените трябва да остане на пръст,от стената навън мин0,40см.а пък вече ако е подпочвена вода,добре е да се направи дренаж с едър камък около къщата и пак да остане отворено както ти писах по горе.но не си хвърляй парите за ала бала това са решенията,аз лично и на вилата и къщата така си реших проблема.успех
boltik - специалист
Може водата от улуците да ти е проблема.Пусни снимки отвън и отвътре.Повече снимки по-точен отговор.
casio - специалист
Много ви благодаря за съветите, значи самата къща е на два етажа, като втория етаж е на нивото с пътя и тротоара (тоест ако се гледа отвън откъм пътя е все едно къща на един етаж) а за двора се слиза по 6-7 стъпала и на долния етаж.Вярно че където граничи втория етаж има тротоар и там самите плочки на около 30 сантиметра от напуканата външна стена са на буквта V леко , ако се вгледа човек странично, а по-нагоре има вярно един кран на ВиК от тия от едно време които са вградени в настилката с квадратна форма.Мисля да викна някой от Ви К да "слуша " за течове защото сега се сетих за плочките пред къщата където са на самия тротоар.Този кран всъщност е за отклонението за моята къща.Може и там да е проблема.Ще пиша какво е станало при всички положения.Още един път много ви благодаря за ценните съвети и насоки.
casio - специалист
Мисля си, че намерих най доброто и евтино решение за моя случай (макар че евтино и добро са несъвместими думи).Така цялата тая работа ще я направя колкото да изкарам зимата, правя циментова замазка, като в цимента добавя водно стъкло, след това грунд за хидроизолация изчаква се около 2-3 часа, и след това нанасям самата хидроизолация която е или като латекс или в прахов аформа като цимент, казаха ми да използвам една на някаква Троянска фирма,а самата хидроизолация се казва Хидропласт СТ,Хидропласт S и другите подобни от гамата, сега ще намеря фирмата и контактите и да ги питам за дистрибутори.От много опитен строител, който пряката му работа е свързана с тази срещу влагата и мухъл и т.н. ме посъветва, че тази черна мушама нещо си с Вио.....(забравих му името) ще е по-добро но не опаковам ли къщата отвън нищо съществено няма да направя и влагата ще си работи отдолу.Така, че напролет с песен.Сега искам да сложа и тази хидроотблъскваща смес и върху нея директно д апоставя шперплата който е за дюшеме.Защото мислех че след като изсъхне този Хидропласт да нанеса отгоре един слой Це 200 или подобно и тогава да сложа шперплата.Отказах се да подлагам разни дървени тръпчета и греди, защото ако наистина си работи влагата и тях ще ги съсипе и всико отива навятъра.Дано някой е разбрал как мисля да го направя, че съм лаик, и ако има някакви забележки и допълнения ще се радвам да ги сподели!!!
ArturDent - Почти Безобиден
casio, Общо взето правилно са ти казали твоите майстори.
Дренаж трябва. А черната хартия не е хартия, просто такъв е термина.
Това което се опитваш да направиш е точно обратното на това, което трябва. Влага се изолира от външната страна!
Все едно е да имаш пробит покрив и вместо да смениш керемида - да тъпчеш дупките отдолу с каквото ти попадне.
kam34 - специалист
Я да взема да те питам и аз колко водно стъкло слагаше, с една дума какво е съотношението към цимента или водата. Колко пъти питам и никой нищо не смее да отговори. От опитите които правех съм на път да се откажа :lol: резултата е само бързо стягащ лигав бетон, което не ми е целта.
casio - специалист
kam34 написа:
Я да взема да те питам и аз колко водно стъкло слагаше, с една дума какво е съотношението към цимента или водата. Колко пъти питам и никой нищо не смее да отговори. От опитите които правех съм на път да се откажа :lol: резултата е само бързо стягащ лигав бетон, което не ми е целта.
Ами аз видях че си писал, но има доста хора тука които наистина разбират та рекох да не се меся да не кажа някоя глупост, ами полагах мазилка на стена , по точно част от стена около 4 квадрата и в получения варов разтвор и цимент изсипах едно шише 1 литър водно стъкло, знам че е много и в инструкцията отзад на шишето пише че се разреждало, но аз го сложих така с цел да е още по-добро, пък и ме съмнява в самото шише да е 100% водно стъкло, вероятно развасофчика е добавил и млако вода за по интересно.Това е скоето мога да ти помогна, но при мен влагата е доста и след това яко бъркане.
До Artur Dent - напълно съм съгласен с теб, така е само, че на този етап искам да "закрепя" всичко до април-май да изкара знам че най ефикасно ще е отвън, но.................
ArturDent - Почти Безобиден
casio, щом така си решил добре - и аз съм ги правил тия грешки.
Но моят съвет е - преглътни го, затвори си очите, не влизай в излишни разходи на материали и труд.
А на пролет, на пролет го направи както трябва...
  • 1
  • 2

Тема "Влага в помещение-решения?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: