• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
И мойто мерло си стои едно и също докато памида и сира-та им извадих виното и ги заредих за второ. Прецаках се със сира-та, не си взимайте макар, че вади страшно гъсто и черно вино. Добре, че само 65л. бидонче заредих с нея, а само 14л. вино изкара.
Hoвoceлckи - майстор
Mega написа:
На пазара има много "псевдо захар", дори напоследък има специално етикетирана - за вина, ракии и консерви. Редно е да се внимава много. Аз взимам от българската ...
Е аз не съм нацелил българска. Някаква DIAMANT
Изображение Етикета леко е побългарен ...
Прикачен файл:
полска захар.JPG
Определено не ви препоръчвам да я ползвате при доозахаряване за ферментация (освен на КИМИ)

След това използвах накаква Fiorre
Изображение - става, макар че произхода й не е най-ясен ... :wink:
Илчо Илиев - майстор
Тази година ми попадна глюкоза и заредих с нея м'тряла,ако има някакъв кофти вкус,ще мине в горен клас алкохоли, ако ли не...ще се изпие на вино..
Иначе миналата и по-миналата ползвах ''захира'' в книжни пакети..и виното стана ,а и ракията пусна доволно...
За глюкозата съм чувал,че не и харесвали аромата/вкуса на маджун,макар,че е едва доловим,а и до сега съм я ползвал само за ракия,но след не много време ще има дегустации и се надявам да минат добре :partyman: :partyman: :partyman:
vvg - специалист
Илчо Илиев написа:
Тази година ми попадна глюкоза и заредих с нея м'тряла,ако има някакъв кофти вкус,ще мине в горен клас алкохоли, ако ли не...ще се изпие на вино..
Иначе миналата и по-миналата ползвах ''захира'' в книжни пакети..и виното стана ,а и ракията пусна доволно...
За глюкозата съм чувал,че не и харесвали аромата/вкуса на маджун,макар,че е едва доловим,а и до сега съм я ползвал само за ракия,но след не много време ще има дегустации и се надявам да минат добре :partyman: :partyman: :partyman:

За една друга зимнина/рачел/,ме накараха да купувам глюкоза . Намерих я в една от веригите на 2,19 за 200г .Сигурен ли си в това което си намерил какво точно е? Да не си прецакаш материала....
Илчо Илиев - майстор
Х'апсолютно съм сигурен, тази глюкоза е от разградския завод за преработка на царевица и цената не е такава,е в моя случай е съвсем друга де,но....
Преди години имаше свободна продажба,но сега кое как е ,нямам идея,но мисля,че продават декстроза,което е сухия вариант,но каква е цената... :?
Преди 3 г бях заложил джанки-2 бидона със захар и 2 с декстроза, получи се почти еднакъв резултат,но тогава цената и на двете беше еднаква...около 2 лв/кг.
Снощи изкарах един буркан делибуран,е още малко има сладост,но не усетих ''онзи'' вкус, на варено,на маджун, и надявам да стане добро винце...
КИМИ - специалист
Hoвoceлckи написа:
Определено не ви препоръчвам да я ползвате при доозахаряване за ферментация (освен на КИМИ)
Hoвoceлckи,
я кАжи, набуха ли си виното с остатъчна захар, че ми е важно. :-D
Stefan_62 - майстор
Пак се почна :lol: , не мога да разбера защо всяка година се нищят едни и същи винени теми от едни и същи хора, за едно и също нещо. Тъй като чета всеки си знае как да си направи виното и си го прави по неговият начин, ама лав да става. Дето ще се дракате по-добре си покажете вината или да направим една сбирка и да ги :partyman: :lol: Нищо лично към никого, моето вино още ври :? , но след някоя седмица ще има :partyman:
kapanec - специалист
И моето ,ще е готово след 10 дена .За гр.Русе давайте предложение къде да бъде сбирката да се почерпим със домашно вино :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
КИМИ написа:
я кАжи, набуха ли си виното с остатъчна захар, че ми е важно. :-D
Малко странно ми звучи изказа ти :?
Hoвoceлckи написа:
Ами направих го и "врат на ключ" :-D
Първо - не виното, а джибрата. За 4 -5 дни вино нестава! В случая ферментацията беше почти завършила и нямаше фактически никаква захар, която да ферментира по-нататък. Вкуса беше блудкав, киселяв, алкохолно съдържание почти не се усещаше. След повторното доозахаряване врат активно. И в момента. За остатъчна захарност ще може да се говори след като спре ферментацията. Кога ще стане това не знам. Все някога ще стане, но докато има процес на ферментация как може да говориш за остатъчна захарност? :? Когато това се случи, обезателно ще пиша тук. Не ме е срам да си призная, че съм сгрешил. Правил съм го много пъти (и сгрешаването , и признаването). В крайна сметка моята грешка ще е полезна на други след време. От друга страна, не съм голям фен на виното. Правя го просто да го имам и напролет го преварявам на ракия. Та дори и да има някаква сладост, след дестилацията това вече няма да има има значение. А ако ще ми кажеш, че и ракията от него няма да става ...
КИМИ - специалист
Ако, пак казвам, ако след края на ферментацията имаш остатъчна захар, а тя се получава заради измирането на дрождите, когато алкохола достигне 12-13%,
та до напролет чак има опасност да започне и една друга ферментация- оцетно-кисела, при тоя неприятен вариант трябва по-ранна дестилация.
Дано все пак всичко да ти е ОК, аз стискам палци да се получи, не ме разбирай погрешно, по ми се иска аз да не съм прав, честно.
Не е зле декември да си разменим по 1 бутилка вино с тебе по Еконт, А?
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: