Съвети за начинаещи готвачи.
mir4oto - специалист
Аз пък мисля да си направя соларен чушкопек. На един шиш ще нанижа 10-тина чушки и ще ги мушна в тръбата и до залез слънце ще са готови :-D
Mega - специалист
Ако ги белят с вода ще отмият страхотния сок, който чушките пускат. Все едно след печене и обелване да ги мием на чешмата.
vvg - специалист
Като гледам този шедьовьр,това е пьрлачка/пукачка,не и пекачка на чушки!Ще им надуе и отлепи люспите,но месото няма да е опечено.Огнище с тенекия отгоре или чушкопек правят вкуса много по-истински на печена чушка...
kuger - майстор
Аз тази операция я изпълнявам на барбекюто, хем си поемат аромата на пушек и дърво. А накрая мятам и пържолките и всичко е 6.
lov - майстор
Две ламаринени тави и във фурната на печката. Технологията е на жената от преди повече от 10 лета. Искат само обръщане един път. Стават добре и равномерно опечени от всякъде.
tysonlkr - специалист
Колега lov как точно става с двете тави :?
Едната за капак ли я ползваш? След това лесно ли се белят, че много ми е тегаво когато трябва да беля някоя по крива чушка.
colyo - специалист
Преди месец с децата правихме лагерен огън на двора. Накрая метнахме пържолите и лапетиите ги опукаха за норматив и останаха гладни. Набрахме чушки от градината и ги заровихме в жарта. Станаха извънземни. Хем се изпичат добре, хем се задушават и лесно се белят. Жената ги прави със сол, олио и оцет и ситно нарязано чесънче отгоре. Дали не ходихме посред нощ с прожектори в градината да берем още два пъти :feuer:
lov - майстор
Две тави че да хваща повече материал на веднъж като им разменя местата кога ги обръща. После класика задушаване в една голяма кофа с капак. Беленето никаква грижа дори по добре става.
И на мен ми е тегаво, че печем по 30-40 кила че и някога повече.
И понеже ще следва и въпроса как ги съхранявам такова количество. Та във найлонови пликове колкото за едно готвене и във фризера.
Иначе и аз ще следя темата с тоя чушкопек защото може да се окаже по производителен.
Не знам как ги пекат и белят промишлено но съм си купувал замразени от ''Метро'' в едни големи разфасовки по 4кг. и съвсем не са лоши. Та явно има някаква технология която не знаем.
Илчо Илиев - майстор
:datz:
Последна промяна от Илчо Илиев на нед сеп 22, 2013 3:29 pm, променено общо 1 път.
ZMeyGorianin - майстор
Пекъл съм пипер и патладжан на "селска" пещ. Резултатът е равномерно и бързо изпичане без изгаряне, лесно белене!
Прави се рамка от арматура с размера на отвора за пеща. Вертикално се заваряват шишове пак от арматура високи около 5 см. Заварява се и дръжка със съответната дължина.
Пиперът се търбуши и "нанизва" на шишовете с отвора надолу. Патладжана се набучва легнал на тях.
Пеща се нагрява като за печене на агне т.е.2-3 часа. Жарта се разтила в краищата и. Вкарва се скарата и се държи 1 до 3 минути. Достатъчни са за изпичането. След това се обръща за да падне опеченото и се зарежда пак.
Цялата процедура трае около час за 40 кг. пипер и 10-на кг. патладжан без изгаряния и опушване!

Тема "Американски чушкопек. Можем ли да го побългарим." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: