filmatoplo написа:Причината е,че няма или не е достатъчно влагозадържащото средство или не е добро кутирането/смесването/,поради което се отделя вода по-лесно.Обикновенно като водо или влагозадържащо средство се използва натриев триполифосфат или разни комбинации от моно-ди и триполифосфати в количество от около 5 гр. на килограм месо.В професионалната сфера се използват и други пинизи примерно от естествен произход като гума гуар.Тя има и свойство да емулгира мазнините с водата и дава една допълнителна устойчивост на структурата.Stefan_62 написа:Я да попитам майсторите, преди седмица заложих телешки суджук да съхне /купен готов суров/.От няколко дена забелязах когато го пердашаСъщото и при мен -някой леко лепнат долу на сгъвката където е по дебело -какво да ги правя, че леко лепне
, на мирис е добре и видимо външно също. Суша го на остъклена тераса, като денем отварям всички прозорци и се получава добро проветрение. Та питането ми е от какво може да се дължи това лепнене
и какви мерки да взема. Миналата година януари месец в най-големите студове също суших и стана перфектен, но нямам спомен дали по време на сушенето пак лепнеше преди да стане. Хайде помагайте
![]()
![]()
, става ли да ги овалям с пепел да им дръпне влагата или друго да предприемам , миналата година по това време вече съхнеха
![]()
.
Съвети за начинаещи готвачи.
Фло
- специалист
242 мнения в "Въпрос за суджук, луканка"
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
Явно натриев какво беше
вече не мога да инжектирам в луканките
, ама ще гледам да им намаля влагата отвън -с пепел става ли .

filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
Фло
- специалист
- Мнения: 918
filmatoplo написа:Явно натриев какво бешеСпоред мен става с дървесна пепел и е добро решение.Тя е и доказан природен фунгицид/антигъбично/значи няма и да плесенясват луканките.Освен това е и с лечебно действие,прилагано от древни времена. Овалвай луканките в студена дървесна пепел и като дойде ред за консумация ги поизтръскай и забърши от пепелта щото е алкална и да не се пенявиш на масата се едно ,че си ял сапун!![]()
вече не мога да инжектирам в луканките
, ама ще гледам да им намаля влагата отвън -с пепел става ли .
![]()
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
Току що направих следното -извадих пепел 25 градуса от пепелника на печката , овалях всяка луканка с пепел , приточих я с едно шише от водка (празно
) , после пак овалях с пепел -поотръсках леко пепелта от всяка луканка и ги закачих на пръта .Схвана ми се кръста
че масичката ниска , и мисля да разпусна
.Смятам- Мисията за успешна
дано.Гледам стари снимки от миналата година с пръта луканки -до него 2 туби по 10 литра вино , до сегашния прът няма вино
що така.
Фло
- специалист
- Мнения: 918
big_death написа:Пепелта е била излишна- както споменах по горе , само трябвало да пуснете винтилатора !Това с вентилатора е доста спорно, и неправилно ,да не кажа и,че проваля структурата на продукта поради свръх загуба на влага.Не мисля,че целта е да ядеш гьон,като сушиш луканката интензивно и незнайно до колко, като време и процес.
Цитат:" Сушенето и зреенето на луканката отнема от 20 до не повече от 30 дни, при строго контролирани температура, влажност и скорост на въздуха. В процеса на сушене, луканката се пресова от 2 до 5 пъти, като първото пресоване се извършва между 6-я и 8-мия ден и продължава между 12 и 24 часа. Целта на многократното пресоване е добиване на характерната сплескана форма."
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
Днес по малко или почти не лепяха след вчерашното вечерно притискане-валиране с шишето.
.След терапията с пепел , (баба навремето така ги правиха )-смятам че ще е ок.
.Дядото и пърдухалите -също с пепел .
Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!