filmatoplo написа:Причината е,че няма или не е достатъчно влагозадържащото средство или не е добро кутирането/смесването/,поради което се отделя вода по-лесно.Обикновенно като водо или влагозадържащо средство се използва натриев триполифосфат или разни комбинации от моно-ди и триполифосфати в количество от около 5 гр. на килограм месо.В професионалната сфера се използват и други пинизи примерно от естествен произход като гума гуар.Тя има и свойство да емулгира мазнините с водата и дава една допълнителна устойчивост на структурата.Stefan_62 написа:Я да попитам майсторите, преди седмица заложих телешки суджук да съхне /купен готов суров/.От няколко дена забелязах когато го пердашаСъщото и при мен -някой леко лепнат долу на сгъвката където е по дебело -какво да ги правя, че леко лепне
, на мирис е добре и видимо външно също. Суша го на остъклена тераса, като денем отварям всички прозорци и се получава добро проветрение. Та питането ми е от какво може да се дължи това лепнене
и какви мерки да взема. Миналата година януари месец в най-големите студове също суших и стана перфектен, но нямам спомен дали по време на сушенето пак лепнеше преди да стане. Хайде помагайте
![]()
![]()
, става ли да ги овалям с пепел да им дръпне влагата или друго да предприемам , миналата година по това време вече съхнеха
![]()
.




