По-добре ли е да се махне изцяло гроздовото джибре преди варене или може да се изчисти сухото от шапката само?
Съвети за начинаещи готвачи.
neillmakoli
- специалист
144 мнения в "Варене на ракия"
ZMeyGorianin
- майстор
- Мнения: 1262
Как така ще вариш щом имаш шапка още? Един от признаците, че материала ти е готов за варене е да няма шапка от ципи на повърхността. Т.е. да са паднали на дъното и да няма ферментация. Друг е въпроса ако тя е спряла заради висока начална захарност.
neillmakoli
- специалист
- Мнения: 230
Как така ще вариш щом имаш шапка още? Един от признаците, че материала ти е готов за варене е да няма шапка от ципи на повърхността. Т.е. да са паднали на дъното и да няма ферментация. Друг е въпроса ако тя е спряла заради висока начална захарност.
Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...
Питането ми бе свързано с това че някои хора варят само сока от джибрето, независимо дали е гроздов или плодов, с цел по-добро качество на ракията, вкусово най-вече.
Иначе съм съгласен че в плодовете остава спирт и ще пусне повече...
Досега винаги съм я варил с плодовете, единствено сухото от шапката махам.
Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...
Питането ми бе свързано с това че някои хора варят само сока от джибрето, независимо дали е гроздов или плодов, с цел по-добро качество на ракията, вкусово най-вече.
Иначе съм съгласен че в плодовете остава спирт и ще пусне повече...
Досега винаги съм я варил с плодовете, единствено сухото от шапката махам.
ZMeyGorianin
- майстор
- Мнения: 1262
neillmakoli написа:Ти си знаеш
Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...

Ще ти се изяснят доста работи

kuger
- майстор
- Мнения: 4293
neillmakoli написа:Ако се притесняваш, че ще загори, добре е да се вари само сока. Пресоваш и само чорбата. Но губиш от продукцията.
Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...
Питането ми бе свързано с това че някои хора варят само сока от джибрето, независимо дали е гроздов или плодов, с цел по-добро качество на ракията, вкусово най-вече.
Иначе съм съгласен че в плодовете остава спирт и ще пусне повече...
Досега винаги съм я варил с плодовете, единствено сухото от шапката махам.
Щом има шапка, при това суха, то значи не бъркаш матириала. Самата шапка показва, че още протича процес на ферментация.
neillmakoli
- специалист
- Мнения: 230
Мерси...
А на 140 литра материал колко метилов алкохол отделяте?
Аз махам цял литър, след това не го ползвам за нищо, давам го на казанджията.
Слагам един буркан и като се напълни го махам.
Чел съм и за "къпана ракия" , но не съм пробвал.
А на 140 литра материал колко метилов алкохол отделяте?
Аз махам цял литър, след това не го ползвам за нищо, давам го на казанджията.
Слагам един буркан и като се напълни го махам.
Чел съм и за "къпана ракия" , но не съм пробвал.
big_death
- специалист
- Мнения: 646
Ами не е чак толкова болка за умирачка - то в нея я има - я няма 100 гр. метилов алкохол ! Що се отнася за 11-то литра , сложи си я в по-голям съд да речем някво бидонче 20-30 литра сложи си малко чипс , или си препечи тресчици от дъб, или черница , докарай я на някъкъв цвят и вкус като престои да кажем около месец е готова за употреба.
- Да ти е сладко ! За отворения съд аз съм скептик - по добре да е в по-голям съд с капак не затворен плътно - от колкото отворена - "дяволът бяга "!

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!