• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
neillmakoli - специалист
По-добре ли е да се махне изцяло гроздовото джибре преди варене или може да се изчисти сухото от шапката само?
ZMeyGorianin - майстор
Как така ще вариш щом имаш шапка още? Един от признаците, че материала ти е готов за варене е да няма шапка от ципи на повърхността. Т.е. да са паднали на дъното и да няма ферментация. Друг е въпроса ако тя е спряла заради висока начална захарност.
teon - специалист
neillmakoli написа:
По-добре ли е да се махне изцяло гроздовото джибре преди варене или може да се изчисти сухото от шапката само?
...ako казана има достатъчно вместимост - слагай всичко...
neillmakoli - специалист
Как така ще вариш щом имаш шапка още? Един от признаците, че материала ти е готов за варене е да няма шапка от ципи на повърхността. Т.е. да са паднали на дъното и да няма ферментация. Друг е въпроса ако тя е спряла заради висока начална захарност.

Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...

Питането ми бе свързано с това че някои хора варят само сока от джибрето, независимо дали е гроздов или плодов, с цел по-добро качество на ракията, вкусово най-вече.
Иначе съм съгласен че в плодовете остава спирт и ще пусне повече...

Досега винаги съм я варил с плодовете, единствено сухото от шапката махам.
ZMeyGorianin - майстор
neillmakoli написа:

Ами то ако падне всичко на дъното пиши я бегала цялата процедура с варенето, хем изветрява алкохола, хем се вмирисва ракията после(каквото излезне от нея)...
Ти си знаеш :ka: Ако наистина си заинтересован вземи поразгледай тука: http://www.rakiyata.com/forum/viewforum.php?f=7
Ще ти се изяснят доста работи :!:
kuger - майстор
neillmakoli написа:

Питането ми бе свързано с това че някои хора варят само сока от джибрето, независимо дали е гроздов или плодов, с цел по-добро качество на ракията, вкусово най-вече.
Иначе съм съгласен че в плодовете остава спирт и ще пусне повече...

Досега винаги съм я варил с плодовете, единствено сухото от шапката махам.
Ако се притесняваш, че ще загори, добре е да се вари само сока. Пресоваш и само чорбата. Но губиш от продукцията.
Щом има шапка, при това суха, то значи не бъркаш матириала. Самата шапка показва, че още протича процес на ферментация.
neillmakoli - специалист
Мерси...
А на 140 литра материал колко метилов алкохол отделяте?

Аз махам цял литър, след това не го ползвам за нищо, давам го на казанджията.
Слагам един буркан и като се напълни го махам.
Чел съм и за "къпана ракия" , но не съм пробвал.
kuger - майстор
Грубо 1%, но аз лично отделям първия литър.
big_death - специалист
Ами не е чак толкова болка за умирачка - то в нея я има - я няма 100 гр. метилов алкохол ! Що се отнася за 11-то литра , сложи си я в по-голям съд да речем някво бидонче 20-30 литра сложи си малко чипс , или си препечи тресчици от дъб, или черница , докарай я на някъкъв цвят и вкус като престои да кажем около месец е готова за употреба. :) - Да ти е сладко ! За отворения съд аз съм скептик - по добре да е в по-голям съд с капак не затворен плътно - от колкото отворена - "дяволът бяга "!
EDI - майстор
Ясно, благодаря за съветите. :partyman: Ще я прелея в някакъв по-голям съд да си диша на воля.Ще и мисля и подобрения.Може и етикети да си направя, след като я бутилирам. :lol:
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: