Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo - майстор
Браво мераклии сте , ще взаимствам идеята за пицата и подправките :? ракийката и салатката :wink: :drinkers:
solo5 - майстор
аз съм на биричка с бабек, ама като гледам на павката марулките с ракийката и ми се припива и прияжда :lol:
pavkatay - майстор
ами наздраве. зарязахме май темата с наздравиците
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=30
rockwall - майстор
аз си правя сам тестото (знам, че е еретично, ама е вярно)

Нямам точна рецепта, защото майсторите готвят на око,ама ще пробвам да ви ориентирам

Дозата е за около 8-9 ГОЛЕМИ пици - след бухването разрязвам
тестото на 4 и 3 те топки заминават във фризера.

ТЕСТО

1. БРАШНО СОЛ МАЯ
около 1-1,5 кг брашно (ползвам 2кг пакети и не знам точно, ама е повече от 1 кг) смесвам на сухо със сол и 2 зелени пакетчета суха мая на Dr.Oetker. Смесвам ги добре във висок съд или най-голямата ни тенджера като с вилицата подхвърлям леко сместта, за да влезе въздух, без да се налага да я пресявам

2. КИСЕЛО МЛЯКО и ЯЙЦА
обикновено слагам 1/2 кофичка и 2 или 3 яйца (става достатъчно добре и с 1 яйце, ако няма повече)

разбивам млякото, както си е в кофичката, на айрян и слагам и яйцата
в него, разбивам до смесване

В тенджерата си правя дупка в брашното и я пълня с яйчения "пунш"
В зависимостот брашното се добавя вода + вода + вода

По-лесният начин е да се сложи малко повече течност, за да се омеси по-добре сместта -да стане колкото смес за кекс- а след това слагам по малко още брашно, докато стане гъсто и почне да се отлепя от стените при месенето.

За месенето нямам съвети- каквото и да кажа - всеки, който се хване да пробва, си прави сам тактика. Месите докато ви писне.

Накрая оформяте топка, посипвате я с малко брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдът се затваря - иначе става кора отгоре. Тенджерата е идеална в този случай, но и слагане в найлонова торба ще е ОК.

Когато тестото почне да повдига капака (т.е. се надуе), се изважда и топката се удря силно с права лопата.

Това за лопатата е майтап, но удрянето се прави - отскоро разбрах защо - сега ще кажа и на вас.

СО2-то, което се отделя при втасването, се натрупва в големи кухини. При удар (разбира се може и с длан - т.е. като шамар) СО2 се разбива на малки мехурчета и се разпределя равномерно в сместта.

Разбира се не трябва да ПРЕБИВАТЕ пицата - 1-2 удара, колкото да се спази традицията, са достатъчни - но не я жалете - ударете я силно.
И гледайте да не ви го върне
:shock:
Това е.

Режа на 4.

3-те топки поемат в торбички към фризера, а от 4-тата правя 2 големи тави пица същата вечер.

После само вадите топка сутрин, ако ще правите пица за вечеря.
И имайте предвид, че след като се размрази, пак продължава да бухва - т.е. слагайте в по-голям съд да се размразява.

НЕ СЕ РАЗМРАЗЯВА НА МИКРОВЪЛНОВА !!
Не че съм пробвал, ама няма да стане

И ПОСЛЕДНА ДОБАВКА по темата.

Знам че за доматените сокове за пица всеки има свои варианти, но досега никъде не видях една МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ.

В доматеният сос, с който се маже тестото преди всичко друго и с който се залива след всичко друго (преди печене),
СЕ СЛАГА ЧЕСЪН !!!

Аз слагам чесън на прах, но става и смачкан. Не е нужно пицата да миришена чесън, разбира се.

Дори да сложите съвсем малко, ще видите как изведнъж се появява вкусът на истинската пица - всъщност това е най-голямата тайна на пицата.

А аз я знам от много известен майстор на пици

УСПЕХ

PS - разточването е друга тема.
Това съм аз, когато има гости - обикновено не хвърлям тесто из къщи, но за шоу става.

ДОБЪР АПЕТИТ !!!

Прикачен файл

ws1.jpg
ws1.jpg (181.17 KиБ) Видяна 3684 пъти
sasooooooooo - "специалист"
Аз не съм фен на сухата мая. Тази на кубчета ми докарва по-добър вкус. Слагам и малко захар в тестото.
В Търново на Щастливеца съм ял най-вкусното тесто за пица, но рецепта незнам.
Това с въртенето сигурно е голям майтап :lol:
rockwall - майстор
няма спор по сравнението суха - истинска мая, но аз почнах още отначало със суха и се получава всеки път, а за разлика във вкуса не мога съвсем да се съглася - зависи над тестото какво има.
:lol:

Малко истинско сиренце и мас и едва ли ще видиш разлика.

Истинската мая е по-сложна за съхранение, а и щом от сухата тестото може да се вкисне - значи сухата не е НЕистинска

а въртенето - тва си иска майсторлък :? :-D
solo5 - майстор
rockwall написа:
:gott:
pavkatay - майстор
solo5 написа:
rockwall написа:
:gott:
такава снимка всеки може да си направи. то е като снимка как изливаш чаша с вода през прозореца. искаме снимка как го хваща тестото-всеки може да го хвърли :lachtot:
filmatoplo - майстор
Тавана и пода умишлено е изрязан от снимката :-D в София до НДК има една баничарница и там една женя мяташе така тестото.Ами пица пекана в пещ има малко логика , в Истамбул ядох такава -супер.

Тема "Пица ала solo5" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: