Браво мераклии сте , ще взаимствам идеята за пицата и подправките
ракийката и салатката

Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo
- майстор
54 мнения в "Пица ала solo5"
pavkatay
- майстор
ами наздраве. зарязахме май темата с наздравиците
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=30
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=30
rockwall
- майстор
аз си правя сам тестото (знам, че е еретично, ама е вярно)
Нямам точна рецепта, защото майсторите готвят на око,ама ще пробвам да ви ориентирам
Дозата е за около 8-9 ГОЛЕМИ пици - след бухването разрязвам
тестото на 4 и 3 те топки заминават във фризера.
ТЕСТО
1. БРАШНО СОЛ МАЯ
около 1-1,5 кг брашно (ползвам 2кг пакети и не знам точно, ама е повече от 1 кг) смесвам на сухо със сол и 2 зелени пакетчета суха мая на Dr.Oetker. Смесвам ги добре във висок съд или най-голямата ни тенджера като с вилицата подхвърлям леко сместта, за да влезе въздух, без да се налага да я пресявам
2. КИСЕЛО МЛЯКО и ЯЙЦА
обикновено слагам 1/2 кофичка и 2 или 3 яйца (става достатъчно добре и с 1 яйце, ако няма повече)
разбивам млякото, както си е в кофичката, на айрян и слагам и яйцата
в него, разбивам до смесване
В тенджерата си правя дупка в брашното и я пълня с яйчения "пунш"
В зависимостот брашното се добавя вода + вода + вода
По-лесният начин е да се сложи малко повече течност, за да се омеси по-добре сместта -да стане колкото смес за кекс- а след това слагам по малко още брашно, докато стане гъсто и почне да се отлепя от стените при месенето.
За месенето нямам съвети- каквото и да кажа - всеки, който се хване да пробва, си прави сам тактика. Месите докато ви писне.
Накрая оформяте топка, посипвате я с малко брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдът се затваря - иначе става кора отгоре. Тенджерата е идеална в този случай, но и слагане в найлонова торба ще е ОК.
Когато тестото почне да повдига капака (т.е. се надуе), се изважда и топката се удря силно с права лопата.
Това за лопатата е майтап, но удрянето се прави - отскоро разбрах защо - сега ще кажа и на вас.
СО2-то, което се отделя при втасването, се натрупва в големи кухини. При удар (разбира се може и с длан - т.е. като шамар) СО2 се разбива на малки мехурчета и се разпределя равномерно в сместта.
Разбира се не трябва да ПРЕБИВАТЕ пицата - 1-2 удара, колкото да се спази традицията, са достатъчни - но не я жалете - ударете я силно.
И гледайте да не ви го върне
Това е.
Режа на 4.
3-те топки поемат в торбички към фризера, а от 4-тата правя 2 големи тави пица същата вечер.
После само вадите топка сутрин, ако ще правите пица за вечеря.
И имайте предвид, че след като се размрази, пак продължава да бухва - т.е. слагайте в по-голям съд да се размразява.
НЕ СЕ РАЗМРАЗЯВА НА МИКРОВЪЛНОВА !!
Не че съм пробвал, ама няма да стане
И ПОСЛЕДНА ДОБАВКА по темата.
Знам че за доматените сокове за пица всеки има свои варианти, но досега никъде не видях една МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ.
В доматеният сос, с който се маже тестото преди всичко друго и с който се залива след всичко друго (преди печене),
СЕ СЛАГА ЧЕСЪН !!!
Аз слагам чесън на прах, но става и смачкан. Не е нужно пицата да миришена чесън, разбира се.
Дори да сложите съвсем малко, ще видите как изведнъж се появява вкусът на истинската пица - всъщност това е най-голямата тайна на пицата.
А аз я знам от много известен майстор на пици
УСПЕХ
PS - разточването е друга тема.
Това съм аз, когато има гости - обикновено не хвърлям тесто из къщи, но за шоу става.
ДОБЪР АПЕТИТ !!!
Нямам точна рецепта, защото майсторите готвят на око,ама ще пробвам да ви ориентирам
Дозата е за около 8-9 ГОЛЕМИ пици - след бухването разрязвам
тестото на 4 и 3 те топки заминават във фризера.
ТЕСТО
1. БРАШНО СОЛ МАЯ
около 1-1,5 кг брашно (ползвам 2кг пакети и не знам точно, ама е повече от 1 кг) смесвам на сухо със сол и 2 зелени пакетчета суха мая на Dr.Oetker. Смесвам ги добре във висок съд или най-голямата ни тенджера като с вилицата подхвърлям леко сместта, за да влезе въздух, без да се налага да я пресявам
2. КИСЕЛО МЛЯКО и ЯЙЦА
обикновено слагам 1/2 кофичка и 2 или 3 яйца (става достатъчно добре и с 1 яйце, ако няма повече)
разбивам млякото, както си е в кофичката, на айрян и слагам и яйцата
в него, разбивам до смесване
В тенджерата си правя дупка в брашното и я пълня с яйчения "пунш"
В зависимостот брашното се добавя вода + вода + вода
По-лесният начин е да се сложи малко повече течност, за да се омеси по-добре сместта -да стане колкото смес за кекс- а след това слагам по малко още брашно, докато стане гъсто и почне да се отлепя от стените при месенето.
За месенето нямам съвети- каквото и да кажа - всеки, който се хване да пробва, си прави сам тактика. Месите докато ви писне.
Накрая оформяте топка, посипвате я с малко брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдът се затваря - иначе става кора отгоре. Тенджерата е идеална в този случай, но и слагане в найлонова торба ще е ОК.
Когато тестото почне да повдига капака (т.е. се надуе), се изважда и топката се удря силно с права лопата.
Това за лопатата е майтап, но удрянето се прави - отскоро разбрах защо - сега ще кажа и на вас.
СО2-то, което се отделя при втасването, се натрупва в големи кухини. При удар (разбира се може и с длан - т.е. като шамар) СО2 се разбива на малки мехурчета и се разпределя равномерно в сместта.
Разбира се не трябва да ПРЕБИВАТЕ пицата - 1-2 удара, колкото да се спази традицията, са достатъчни - но не я жалете - ударете я силно.
И гледайте да не ви го върне
Това е.
Режа на 4.
3-те топки поемат в торбички към фризера, а от 4-тата правя 2 големи тави пица същата вечер.
После само вадите топка сутрин, ако ще правите пица за вечеря.
И имайте предвид, че след като се размрази, пак продължава да бухва - т.е. слагайте в по-голям съд да се размразява.
НЕ СЕ РАЗМРАЗЯВА НА МИКРОВЪЛНОВА !!
Не че съм пробвал, ама няма да стане
И ПОСЛЕДНА ДОБАВКА по темата.
Знам че за доматените сокове за пица всеки има свои варианти, но досега никъде не видях една МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ.
В доматеният сос, с който се маже тестото преди всичко друго и с който се залива след всичко друго (преди печене),
СЕ СЛАГА ЧЕСЪН !!!
Аз слагам чесън на прах, но става и смачкан. Не е нужно пицата да миришена чесън, разбира се.
Дори да сложите съвсем малко, ще видите как изведнъж се появява вкусът на истинската пица - всъщност това е най-голямата тайна на пицата.
А аз я знам от много известен майстор на пици
УСПЕХ
PS - разточването е друга тема.
Това съм аз, когато има гости - обикновено не хвърлям тесто из къщи, но за шоу става.
ДОБЪР АПЕТИТ !!!
Прикачен файл
ws1.jpg (181.17 KиБ) Видяна 3760 пъти
sasooooooooo
- "специалист"
Аз не съм фен на сухата мая. Тази на кубчета ми докарва по-добър вкус. Слагам и малко захар в тестото.
В Търново на Щастливеца съм ял най-вкусното тесто за пица, но рецепта незнам.
Това с въртенето сигурно е голям майтап
В Търново на Щастливеца съм ял най-вкусното тесто за пица, но рецепта незнам.
Това с въртенето сигурно е голям майтап
rockwall
- майстор
няма спор по сравнението суха - истинска мая, но аз почнах още отначало със суха и се получава всеки път, а за разлика във вкуса не мога съвсем да се съглася - зависи над тестото какво има.
Малко истинско сиренце и мас и едва ли ще видиш разлика.
Истинската мая е по-сложна за съхранение, а и щом от сухата тестото може да се вкисне - значи сухата не е НЕистинска
а въртенето - тва си иска майсторлък

Малко истинско сиренце и мас и едва ли ще видиш разлика.
Истинската мая е по-сложна за съхранение, а и щом от сухата тестото може да се вкисне - значи сухата не е НЕистинска
а въртенето - тва си иска майсторлък
filmatoplo
- майстор
Тавана и пода умишлено е изрязан от снимката
в София до НДК има една баничарница и там една женя мяташе така тестото.Ами пица пекана в пещ има малко логика , в Истамбул ядох такава -супер.
Тема "Пица ала solo5" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература