Браво мераклии сте , ще взаимствам идеята за пицата и подправките 
 ракийката и салатката  
 
								
															
																															
																								
															Съвети за начинаещи готвачи.
		
		
		
		
		
	
		
		
			 
		
	
		filmatoplo 
	
				- майстор			
				
				54 мнения в "Пица ала solo5"
		
		
			 
		
	
		pavkatay 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1542
 
ами наздраве. зарязахме май темата с наздравиците
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=30
								
															
																															
																								
															http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 2&start=30
		
		
			 
		
	
		rockwall 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1024
 
аз си правя сам тестото (знам,  че е еретично, ама е вярно)
Нямам точна рецепта, защото майсторите готвят на око,ама ще пробвам да ви ориентирам
Дозата е за около 8-9 ГОЛЕМИ пици - след бухването разрязвам
тестото на 4 и 3 те топки заминават във фризера.
ТЕСТО
1. БРАШНО СОЛ МАЯ
около 1-1,5 кг брашно (ползвам 2кг пакети и не знам точно, ама е повече от 1 кг) смесвам на сухо със сол и 2 зелени пакетчета суха мая на Dr.Oetker. Смесвам ги добре във висок съд или най-голямата ни тенджера като с вилицата подхвърлям леко сместта, за да влезе въздух, без да се налага да я пресявам
2. КИСЕЛО МЛЯКО и ЯЙЦА
обикновено слагам 1/2 кофичка и 2 или 3 яйца (става достатъчно добре и с 1 яйце, ако няма повече)
разбивам млякото, както си е в кофичката, на айрян и слагам и яйцата
в него, разбивам до смесване
В тенджерата си правя дупка в брашното и я пълня с яйчения "пунш"
В зависимостот брашното се добавя вода + вода + вода
По-лесният начин е да се сложи малко повече течност, за да се омеси по-добре сместта -да стане колкото смес за кекс- а след това слагам по малко още брашно, докато стане гъсто и почне да се отлепя от стените при месенето.
За месенето нямам съвети- каквото и да кажа - всеки, който се хване да пробва, си прави сам тактика. Месите докато ви писне.
Накрая оформяте топка, посипвате я с малко брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдът се затваря - иначе става кора отгоре. Тенджерата е идеална в този случай, но и слагане в найлонова торба ще е ОК.
Когато тестото почне да повдига капака (т.е. се надуе), се изважда и топката се удря силно с права лопата.
Това за лопатата е майтап, но удрянето се прави - отскоро разбрах защо - сега ще кажа и на вас.
СО2-то, което се отделя при втасването, се натрупва в големи кухини. При удар (разбира се може и с длан - т.е. като шамар) СО2 се разбива на малки мехурчета и се разпределя равномерно в сместта.
Разбира се не трябва да ПРЕБИВАТЕ пицата - 1-2 удара, колкото да се спази традицията, са достатъчни - но не я жалете - ударете я силно.
И гледайте да не ви го върне
 
 
Това е.
Режа на 4.
 
3-те топки поемат в торбички към фризера, а от 4-тата правя 2 големи тави пица същата вечер.
После само вадите топка сутрин, ако ще правите пица за вечеря.
И имайте предвид, че след като се размрази, пак продължава да бухва - т.е. слагайте в по-голям съд да се размразява.
НЕ СЕ РАЗМРАЗЯВА НА МИКРОВЪЛНОВА !!
Не че съм пробвал, ама няма да стане
И ПОСЛЕДНА ДОБАВКА по темата.
Знам че за доматените сокове за пица всеки има свои варианти, но досега никъде не видях една МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ.
В доматеният сос, с който се маже тестото преди всичко друго и с който се залива след всичко друго (преди печене),
СЕ СЛАГА ЧЕСЪН !!!
Аз слагам чесън на прах, но става и смачкан. Не е нужно пицата да миришена чесън, разбира се.
Дори да сложите съвсем малко, ще видите как изведнъж се появява вкусът на истинската пица - всъщност това е най-голямата тайна на пицата.
А аз я знам от много известен майстор на пици
 
УСПЕХ
PS - разточването е друга тема.
Това съм аз, когато има гости - обикновено не хвърлям тесто из къщи, но за шоу става.
ДОБЪР АПЕТИТ !!!
								
																	Нямам точна рецепта, защото майсторите готвят на око,ама ще пробвам да ви ориентирам
Дозата е за около 8-9 ГОЛЕМИ пици - след бухването разрязвам
тестото на 4 и 3 те топки заминават във фризера.
ТЕСТО
1. БРАШНО СОЛ МАЯ
около 1-1,5 кг брашно (ползвам 2кг пакети и не знам точно, ама е повече от 1 кг) смесвам на сухо със сол и 2 зелени пакетчета суха мая на Dr.Oetker. Смесвам ги добре във висок съд или най-голямата ни тенджера като с вилицата подхвърлям леко сместта, за да влезе въздух, без да се налага да я пресявам
2. КИСЕЛО МЛЯКО и ЯЙЦА
обикновено слагам 1/2 кофичка и 2 или 3 яйца (става достатъчно добре и с 1 яйце, ако няма повече)
разбивам млякото, както си е в кофичката, на айрян и слагам и яйцата
в него, разбивам до смесване
В тенджерата си правя дупка в брашното и я пълня с яйчения "пунш"
В зависимостот брашното се добавя вода + вода + вода
По-лесният начин е да се сложи малко повече течност, за да се омеси по-добре сместта -да стане колкото смес за кекс- а след това слагам по малко още брашно, докато стане гъсто и почне да се отлепя от стените при месенето.
За месенето нямам съвети- каквото и да кажа - всеки, който се хване да пробва, си прави сам тактика. Месите докато ви писне.
Накрая оформяте топка, посипвате я с малко брашно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съдът се затваря - иначе става кора отгоре. Тенджерата е идеална в този случай, но и слагане в найлонова торба ще е ОК.
Когато тестото почне да повдига капака (т.е. се надуе), се изважда и топката се удря силно с права лопата.
Това за лопатата е майтап, но удрянето се прави - отскоро разбрах защо - сега ще кажа и на вас.
СО2-то, което се отделя при втасването, се натрупва в големи кухини. При удар (разбира се може и с длан - т.е. като шамар) СО2 се разбива на малки мехурчета и се разпределя равномерно в сместта.
Разбира се не трябва да ПРЕБИВАТЕ пицата - 1-2 удара, колкото да се спази традицията, са достатъчни - но не я жалете - ударете я силно.
И гледайте да не ви го върне
Това е.
Режа на 4.
3-те топки поемат в торбички към фризера, а от 4-тата правя 2 големи тави пица същата вечер.
После само вадите топка сутрин, ако ще правите пица за вечеря.
И имайте предвид, че след като се размрази, пак продължава да бухва - т.е. слагайте в по-голям съд да се размразява.
НЕ СЕ РАЗМРАЗЯВА НА МИКРОВЪЛНОВА !!
Не че съм пробвал, ама няма да стане
И ПОСЛЕДНА ДОБАВКА по темата.
Знам че за доматените сокове за пица всеки има свои варианти, но досега никъде не видях една МНОГО ВАЖНА ПОДРОБНОСТ.
В доматеният сос, с който се маже тестото преди всичко друго и с който се залива след всичко друго (преди печене),
СЕ СЛАГА ЧЕСЪН !!!
Аз слагам чесън на прах, но става и смачкан. Не е нужно пицата да миришена чесън, разбира се.
Дори да сложите съвсем малко, ще видите как изведнъж се появява вкусът на истинската пица - всъщност това е най-голямата тайна на пицата.
А аз я знам от много известен майстор на пици
УСПЕХ
PS - разточването е друга тема.
Това съм аз, когато има гости - обикновено не хвърлям тесто из къщи, но за шоу става.
ДОБЪР АПЕТИТ !!!
Прикачен файл
ws1.jpg (181.17 KиБ) Видяна 3777 пъти
		
		
			 
		
	
		sasooooooooo 
	
				- "специалист"			
				
				- Мнения: 1696
 
Аз не съм фен на сухата мая. Тази на кубчета ми докарва по-добър вкус. Слагам и малко захар в тестото.
В Търново на Щастливеца съм ял най-вкусното тесто за пица, но рецепта незнам.
Това с въртенето сигурно е голям майтап
								
															
																															
																								
															В Търново на Щастливеца съм ял най-вкусното тесто за пица, но рецепта незнам.
Това с въртенето сигурно е голям майтап
		
		
			 
		
	
		rockwall 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1024
 
няма спор по сравнението суха - истинска мая, но аз почнах още отначало със суха и се получава всеки път, а за разлика във вкуса не мога съвсем да се съглася - зависи над тестото какво има. 
 
 
Малко истинско сиренце и мас и едва ли ще видиш разлика.
Истинската мая е по-сложна за съхранение, а и щом от сухата тестото може да се вкисне - значи сухата не е НЕистинска
а въртенето - тва си иска майсторлък
  
								
															
																															
																								
															Малко истинско сиренце и мас и едва ли ще видиш разлика.
Истинската мая е по-сложна за съхранение, а и щом от сухата тестото може да се вкисне - значи сухата не е НЕистинска
а въртенето - тва си иска майсторлък
		
		
			 
		
	
		filmatoplo 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 17833
 
Тавана и пода умишлено е изрязан от снимката  
 в София до НДК има една баничарница и там една женя мяташе така тестото.Ами пица пекана в пещ има малко логика , в Истамбул ядох такава -супер.
								
															
																															
																								
															Тема "Пица ала solo5" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература
 - ↳ Връзки към Интересни сайтове
 - Магазин
 - ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
 - ↳ Крадeни инструменти !!!
 

