• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
Без да съм чак такъв спец - чел съм че 5 грама от зелената мухоморка са достатъчни за голям човек. А това хич не е голямо количество, колкото и да е лека гъбата. По-добре да не разбираш колко е дозата. :-D
но жена ми хапна парче от една, и нищо и няма
[-X Това не е начинът за разпознаване на гъби. Ей така стават белите. По това описание е трудно да се каже каква е била. Може да е била и карболова печурка. Когато е много млада отдолу е почти бяла. Е не съвсем де. Ама по това описание е трудно да се каже каква е била.
Горещо не препоръчвам така да си чупите от непознати гъби за проба. :sad:
:partyman:
VLADO66 - майстор
kuger написа:
Искам да питам, преди години беше, ходихме с жената за гъби. Намерихме едни, по форма, по гугла - печурка. Но, ресните чисто бели. Аз ги заобикалях, но жена ми хапна парче от една, и нищо и няма, до ден днешен. Каква ли е била?
Знам, че отровно същество трудно умира от отрова, но???? :-D :-D
Имаш късмет да не си вдовец.Печурката има най-отровния двойник-бялата мухоморка.По въпроса на Филма-по тези гори/е,малко по на север/ съм брал стотици килограми манатарки.Има няколко вида-горска,полска брезова и др.Именно брезовата манатарка е с бял мицел,тя е най ценна,защото има най-висок процент сухо вещество и по-лесно се суши.Двойника на манатарките-дяволската гъба се отличава от тах по пънчето,там има червена паяжина като кръвоносни съдове.Дяволската гъба е слабо отровна и може да се яде след изваряване,ама не ви съветвам да си правите експерименти.
Най-вкусната гъба която съм брал по странджанските гори е булката-изключителен вкус и аромат,НО може да се сбърка с червената мухоморка което е фатално.
Гъбните отравяния са коварни защото проявяват признаците си когато отровата е направила вътрешните органи на салата.
hidrazin - майстор
Е тя червената също се яде в някои страни след обилно изваряване. Не съм пробвал и нямам желание. По принцип и тя спада към халюциногенните гъби и за това се е използвала а предполагам и още някои я използват. Според някои източници смъртоносната доза е около 15 шапчици.
VLADO66 - майстор
Нямам намерение да пробвам,даже един комшия по вила ме караше да опитам някакви изварени и категорично му отказах.Възможно е да има някакви разновидности,но гъбата като активно растящо ,поема и синтезира отровата си от околната почва,така че силата и е в различна степен,ама това е божа работа и не е поле за експерименти.
gogo7777 - майстор
На булката двойника не беше ли пантерата :?
VLADO66 - майстор
Не е пантерката.Като млада гъба булката може да се обърка с червената мухоморка,разликата е в мицела-на булката е бледо жълт.Възрастните гъби се различават като освен мицела,по червените мухоморки върху гуглата остава част от булото.
kuger - майстор
hidrazin написа:
[-X Това не е начинът за разпознаване на гъби. Ей така стават белите.
Горещо не препоръчвам така да си чупите от непознати гъби за проба. :sad:
По село ги берат и ядат, но аз не я познавам тази гъба, дори и да е ядлива, заобикалям, а тя.....
Ама вярно е, че жената е като котката :shock:
filmatoplo - майстор
:lol: Голям смях -в момента ям гъби Булки и ли там Червенушки ли както се казват :wink: , един роднина ги дал на бабата , та тя ги спържи , чудим се стават ли за ядене :lol: .https://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D ... B400%3B300
VLADO66 - майстор
По твоя край им казват червенушки,ако утре чуеш алармата на телефона,значи всичко е ОК :-D
filmatoplo - майстор
Дано :-D казват им ченушки .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Ядливи гъби и манджи с тях ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: