• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 34
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo - майстор
=D> Браво колега ,партията ни -Валандаристи -расте ,Б Б няма шанс :lol: , някой ден го оксидирай -нагрей го с газова горелка ,започва да посинява и го мажи с едно парцалче напоено с олио -става черен тефлон :partyman: .
stiv1961 - майстор
filmatoplo написа:
някой ден го оксидирай -нагрей го с газова горелка ,започва да посинява и го мажи с едно парцалче напоено с олио -става черен тефлон :partyman: .
Става перфектен, само че аз го оксидирах със сланина и веднага след това с глава лук срязана на две- утепва всички миризми :-D
bulhomes2 - майстор
"Друг начин, който комбинира технологията на пърженето и печенето на скара е печенето на нагрята метална плоча. Пържолите там стават значително по-сочни, отколкото на открита скара, т.н. грил или решетка."
Това от тук - http://sapiens-as-gurucook.blogspot.com ... st_20.html, а то дойде от тук - viewtopic.php?f=39&t=42259
estqwerty - специалист
браво за рационализацията на валандара.

днес както съм се събудил гладен, какво отключихте с това asado! не знаех че се казва така :) ял съм го веднъж в аржентински ресторант : магия ! дори не знаех какво поръчвам от скарата - падна ми се нещо агнешко и различни морски дарове. беше преди доста години а още се плюнча като се сетя.

както и да е това ще е следващото желязо-рационализация-за-печене-на-месце което ще се пробва :)

Прикачен файл

798px-Preparing_the_Asado.jpg
niki_bot - напреднал
[quote="estqwerty"]браво за рационализацията на валандара.

Като стана въпрос за рационализации-представяш ли си в основата на устройството,което си постнал на снимката да има една напрегната пружина.Ти си седиш на 20-ина метра да ти не влиза пушилката в очите,като се опече мръвката пращаш някой да дръпне щифта и мезелъка се приземмява в чинията ти/като гледам в твоя случай требе корито/ :-D
gechev - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=z2ZvQcYn ... 7B84E4Този пич има поне 20 рецепти за Валандар. Прегледайте ги.
Илчо Илиев - майстор
Еее, това е уок , каквото и да сложиш в него, все хубаво става...
ама от какво да си направим...
gechev - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=m_KHluk4YVQНе такъв мангал бе. Онуй е вид огнище кръстено на този. Абе мангала си е мангал. :lol:
Найденов - специалист
Аз от миналата година си имам Валандър, ама още не съм се похвалил (пуста скромност- така съм възпитан :roll: ), но вече се престраших:
Ето моята "концепция" за долни крайници на валандъра - удължени гайки М10, заварени на дъното, а краката са шпилки М10. Е, вярно, че леко се люлее, ама като се подготвиш правилно с дестилат за отговорния процес :drinkers: и изпаднеш във фаза, люлеенето спира :
Изображение
Шпилките са с дължина 333,333....33мм в период :-D , понеже са изработени (отрязани ) от шпилка с дължина 1000мм, но може да се приготвят още един- два (или повече) комплекта с друга, удобна за всекиго дължина. Може и да се направят и всеки с различна дължина, така, че ако е на къра, да може чрез завъртане да се нагласи уреда водоравно.

Тук до ръба на долната повърхност се виждат други две заварени гайки, с чиято помощ и с помощта на двурога "вилица" ( още неизработена засега) да се вземе уреда и да се отстрани от огъня при нужда:
Изображение

Тук се опитваме да правим пърленки, които, поради несъобразената температура плавно, но бързо преминаха във въгленки :oops: , ама се учим :mrgreen:
Изображение

Ето тук се вижда, че сме се понаучили- пражолите и гъбките станаха божественяшки:
Изображение[/url]
И понеже не знам къде, а ме мързи да търся, за което моля да бъда извинен, ви предлагам едно "мое" откритие- маринован сафрид:
Аз не съм кулинар, но ще си позволя да ви покажа нещо, което ми се получава добре и бързо- маринован сафрид в гореща марината.
Продукти:
сафрид- според съда, който ще ползвате, като се нареждат не много прътно
оцет и вода- долу горе 3:1- според вкус- почти да покрие наредената риба
бахар- 10-тина зърна.
черен пипер-около 12-15зърна (може и с млян да се получи добре)
дафинов лист- 5-6 листа.
олио-3-4 супени лъжици
сол-1- 1,5 супени лъжици (също на вкус)
Оцетът и солта се загряват почти до кипене, след което се добавят останалите подправки. Изчаква се малко, за да си пуснат ароматите и се сваля от котлона. Добавя се олиото и сместа се разбърква енергично, след което немедлено се залива рибата:
Изображение

Постепенно олиото изплува отгоре и един вид запечатва всичко:
Изображение

Изчаква се един - два дни и се атакува с нужното количество ууубава ракия :cheers:
П. С. Слаб съм, Боже! Не изтраях един- два дни и опитах рецептата (правих я снощи около 20часа и вече е готова :))
П. П. С. Получава се и с охладена марината, но иска повечко време. Наскоро опитах така и рибките не се "сваряват", а остават стегнати.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 34

Тема "Рецепти за ,,Валандар"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: