filmatoplo написа:някой ден го оксидирай -нагрей го с газова горелка ,започва да посинява и го мажи с едно парцалче напоено с олио -става черен тефлонСтава перфектен, само че аз го оксидирах със сланина и веднага след това с глава лук срязана на две- утепва всички миризми.
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo
- майстор
331 мнения в "Рецепти за ,,Валандар""
stiv1961
- майстор
bulhomes2
- майстор
"Друг начин, който комбинира технологията на пърженето и печенето на скара е печенето на нагрята метална плоча. Пържолите там стават значително по-сочни, отколкото на открита скара, т.н. грил или решетка."
Това от тук - http://sapiens-as-gurucook.blogspot.com ... st_20.html, а то дойде от тук - viewtopic.php?f=39&t=42259
Това от тук - http://sapiens-as-gurucook.blogspot.com ... st_20.html, а то дойде от тук - viewtopic.php?f=39&t=42259
estqwerty
- специалист
браво за рационализацията на валандара.
днес както съм се събудил гладен, какво отключихте с това asado! не знаех че се казва така
ял съм го веднъж в аржентински ресторант : магия ! дори не знаех какво поръчвам от скарата - падна ми се нещо агнешко и различни морски дарове. беше преди доста години а още се плюнча като се сетя.
както и да е това ще е следващото желязо-рационализация-за-печене-на-месце което ще се пробва
днес както съм се събудил гладен, какво отключихте с това asado! не знаех че се казва така
както и да е това ще е следващото желязо-рационализация-за-печене-на-месце което ще се пробва
niki_bot
- напреднал
[quote="estqwerty"]браво за рационализацията на валандара.
Като стана въпрос за рационализации-представяш ли си в основата на устройството,което си постнал на снимката да има една напрегната пружина.Ти си седиш на 20-ина метра да ти не влиза пушилката в очите,като се опече мръвката пращаш някой да дръпне щифта и мезелъка се приземмява в чинията ти/като гледам в твоя случай требе корито/
Като стана въпрос за рационализации-представяш ли си в основата на устройството,което си постнал на снимката да има една напрегната пружина.Ти си седиш на 20-ина метра да ти не влиза пушилката в очите,като се опече мръвката пращаш някой да дръпне щифта и мезелъка се приземмява в чинията ти/като гледам в твоя случай требе корито/
gechev
- специалист
http://www.youtube.com/watch?v=z2ZvQcYn ... 7B84E4Този пич има поне 20 рецепти за Валандар. Прегледайте ги.
Илчо Илиев
- майстор
Еее, това е уок , каквото и да сложиш в него, все хубаво става...
ама от какво да си направим...
ама от какво да си направим...
gechev
- специалист
http://www.youtube.com/watch?v=m_KHluk4YVQНе такъв мангал бе. Онуй е вид огнище кръстено на този. Абе мангала си е мангал. 
Найденов
- специалист
Аз от миналата година си имам Валандър, ама още не съм се похвалил (пуста скромност- така съм възпитан
), но вече се престраших:
Ето моята "концепция" за долни крайници на валандъра - удължени гайки М10, заварени на дъното, а краката са шпилки М10. Е, вярно, че леко се люлее, ама като се подготвиш правилно с дестилат за отговорния процес
и изпаднеш във фаза, люлеенето спира :

Шпилките са с дължина 333,333....33мм в период
, понеже са изработени (отрязани ) от шпилка с дължина 1000мм, но може да се приготвят още един- два (или повече) комплекта с друга, удобна за всекиго дължина. Може и да се направят и всеки с различна дължина, така, че ако е на къра, да може чрез завъртане да се нагласи уреда водоравно.
Тук до ръба на долната повърхност се виждат други две заварени гайки, с чиято помощ и с помощта на двурога "вилица" ( още неизработена засега) да се вземе уреда и да се отстрани от огъня при нужда:

Тук се опитваме да правим пърленки, които, поради несъобразената температура плавно, но бързо преминаха във въгленки
, ама се учим 

Ето тук се вижда, че сме се понаучили- пражолите и гъбките станаха божественяшки:
[/url]
И понеже не знам къде, а ме мързи да търся, за което моля да бъда извинен, ви предлагам едно "мое" откритие- маринован сафрид:
Аз не съм кулинар, но ще си позволя да ви покажа нещо, което ми се получава добре и бързо- маринован сафрид в гореща марината.
Продукти:
сафрид- според съда, който ще ползвате, като се нареждат не много прътно
оцет и вода- долу горе 3:1- според вкус- почти да покрие наредената риба
бахар- 10-тина зърна.
черен пипер-около 12-15зърна (може и с млян да се получи добре)
дафинов лист- 5-6 листа.
олио-3-4 супени лъжици
сол-1- 1,5 супени лъжици (също на вкус)
Оцетът и солта се загряват почти до кипене, след което се добавят останалите подправки. Изчаква се малко, за да си пуснат ароматите и се сваля от котлона. Добавя се олиото и сместа се разбърква енергично, след което немедлено се залива рибата:

Постепенно олиото изплува отгоре и един вид запечатва всичко:

Изчаква се един - два дни и се атакува с нужното количество ууубава ракия :cheers:
П. С. Слаб съм, Боже! Не изтраях един- два дни и опитах рецептата (правих я снощи около 20часа и вече е готова
)
П. П. С. Получава се и с охладена марината, но иска повечко време. Наскоро опитах така и рибките не се "сваряват", а остават стегнати.
Ето моята "концепция" за долни крайници на валандъра - удължени гайки М10, заварени на дъното, а краката са шпилки М10. Е, вярно, че леко се люлее, ама като се подготвиш правилно с дестилат за отговорния процес

Шпилките са с дължина 333,333....33мм в период
Тук до ръба на долната повърхност се виждат други две заварени гайки, с чиято помощ и с помощта на двурога "вилица" ( още неизработена засега) да се вземе уреда и да се отстрани от огъня при нужда:

Тук се опитваме да правим пърленки, които, поради несъобразената температура плавно, но бързо преминаха във въгленки

Ето тук се вижда, че сме се понаучили- пражолите и гъбките станаха божественяшки:
[/url]И понеже не знам къде, а ме мързи да търся, за което моля да бъда извинен, ви предлагам едно "мое" откритие- маринован сафрид:
Аз не съм кулинар, но ще си позволя да ви покажа нещо, което ми се получава добре и бързо- маринован сафрид в гореща марината.
Продукти:
сафрид- според съда, който ще ползвате, като се нареждат не много прътно
оцет и вода- долу горе 3:1- според вкус- почти да покрие наредената риба
бахар- 10-тина зърна.
черен пипер-около 12-15зърна (може и с млян да се получи добре)
дафинов лист- 5-6 листа.
олио-3-4 супени лъжици
сол-1- 1,5 супени лъжици (също на вкус)
Оцетът и солта се загряват почти до кипене, след което се добавят останалите подправки. Изчаква се малко, за да си пуснат ароматите и се сваля от котлона. Добавя се олиото и сместа се разбърква енергично, след което немедлено се залива рибата:

Постепенно олиото изплува отгоре и един вид запечатва всичко:

Изчаква се един - два дни и се атакува с нужното количество ууубава ракия :cheers:
П. С. Слаб съм, Боже! Не изтраях един- два дни и опитах рецептата (правих я снощи около 20часа и вече е готова
П. П. С. Получава се и с охладена марината, но иска повечко време. Наскоро опитах така и рибките не се "сваряват", а остават стегнати.
Тема "Рецепти за ,,Валандар"" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература