• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Ами то разни хора разни вкусове. Аз примерно в 120л. бидон събирам около 50кг.зеле/+ хрян, кочан царевица, лук, лимон, зелена ябълка и една дюля/ и на всичко това слагам 2кг. готварска сол без да я разтварям предварително във вода. За толкова години откакто го правя така зелцето и зелевата чорбичка винаги стават перфектно и с добри вкусови качества. Съответно бая ракийца и мръвка заминават зимата с него.
Илчо Илиев - майстор
Така е Стефко, но ако обичаш по-солено, аз ям по-безсолно и ако сложа толкова сол, тряя после да изкисвам зелето,че като се препече с ония мръвки и бая вино се харчи...
На същия /120л/ бидон и аз събирам 50 кила зеле, но слагам по-малко сол,но то зависи и колко плътно са наредени зелките и от там и количеството саламура, тая година хич не си играх да го уплътнявам и май в крайна сметка пак към 2 кила сол отиде....
Stefan_62 - майстор
Ами да ти кажа Илчо редя го доста плътно до горе, като гледам да запълня всяка празнина. Когато го наредя го оставям няколко дена без да го заливам и то от солта си се сляга още малко и се налага да сложа още някоя и друга зелка срязана на две, че да го натъпча хубаво и след това го заливам с вода. Гърлото на бидонът ми е скосено горе и е малко по-тясно от диаметъра на самия бидон и като му сложа една стара дървена стойка за елха която се заклещва по ъглите няма нужда и от тежести.Колкото до соленото с два кг. сол си става идеално изобщо не е солено. Преди го правех с 1,5кг.сол, но ми се струваше, че не му е достатъчно тази сол и слагах допълнително докато започнах да го правя с 2кг. Когато го преточа няколко дена пробвам чорбата и тогава ако се наложи правя корекция със солта или вода. И аз съм попадал на различна соленост на самата сол и един път се наложи да го корегирам с чиста вода. Но както казах въпрос на вкус. :drinkers:
Илчо Илиев - майстор
Важен е резултата,а аз най-обичам селската лимонада(зеленцата),не само сутрин де....
Гледам почнали да зареждат патешки фенери, още са скъпи(95ст/кг),но са добри.
Иначе по кауфланд и подобните магазини има целогодишно, но са дребни и оглозгани,а тези са супер...на 2 зелки -1 фенер и кана вино....
Stefan_62 - майстор
Абе зелцето си иска мазничко месце, а след свинското патешкото си е идеално като добавка към него, нищо, че е от фенери. И аз като пуснат по магазините си заприхождавам някой и друг фенер с киселото зелце си става перфектно.
iivanov - майстор
Абе да питам...Серните ленти стават ли за дезинфекция на бидоня?
Stefan_62 - майстор
iivanov написа:
Абе да питам...Серните ленти стават ли за дезинфекция на бидоня?
Стават, аз паля на бидоните в които прехвърлям виното от джибрите, но когато палиш лентата не затваряй плътно бидоно /с обръч/, че от реакцията на горенето се издува яко и може да се пръсне. Ако питаш за бидон за зеле не съм пробвал, но според мен ако му палиш лента ще трябва да е абсолютно сух /за да не се образува реакция м/у сяря и вода, че ще стане серниста киселина :lol: /и после да го проветриш докато изчезне миризмата на сяра преди да го ползваш. Но според мен няма ефект от палене на серни ленти в бидон за зеле, достатъчно е да го измиеш хубаво.
Колеги, тази година ще правя зеле за първи път и имам 1-2 въпроса. Купих 120 литра бидон и 55 кг. зеле. Разбрах, че солта трябва да е 2-4% и понеже не го обичам много солено се спрях на една рецепта от форума 225гр сол, 25 гр. захар и доливане до 10 литра в голяма бутилка. Въпроса ми е за какво се слага и захар? Аз не обичам сладко, но тя може би е за някакъв катализатор на процеса? Втория ми въпрос е може ли да не слагам други "екстри" като хрян, моркови, царевица, ориз, дюли, ябълки и каквото още изчетох по-нагоре, а да си остане само зеле и какво ще загубя от това, озобено от липсата на хряна - просто в момента нямам, а утре мисля да наложа зелето в бидона?
Последна промяна от dravko на съб ное 23, 2013 10:05 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
По принцип хряна е задължителен и можеш да го добавиш в близката седмица.
Mega - специалист
Захарта е консервант, с толкова малко няма как да ти сладни. Прави го по рецептата или увеличи солта.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: