• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
Здравейте кулинари, абе нещо няма отзиви за майсторлък на мезета или си ги хапвате тайничко с винце, че са пости :lol:. Днес докато се чудя :? какво да правя ме завладя една идея да метна едно мезенце от шарено месце /малко да разнообразим декора на масата :lol:/ и бегом до магазина. Заприходих един свински врат без кост - 1.500кг. след което го разфасовах на четири и бум за 2ч. във вода да се поизкисне малко :lol:
Изображение
След това малко изцеждане и заринато в морска сол /този път заложих на нея/ за няколко дни.
Изображение
След два дена ще е продължението на репортажа със снимки от напудрянето му с подправки и обесването да съхне до останалите мезелици :lol: :drinkers:
Теди - специалист
Втората продукция за новия сезон миналата седмица я провесих с участието на конско в сежука, а между тях телешко контра филенце за разкош.

Изображение
Изображение

:partyman:

Тази вечер откачих един за проба, ама му трябва още няколко дни. Малко се рони от сухото конско да го ева.
zaioristu - напреднал
http://dfiles.eu/files/gjddhhosc
http://dfiles.eu/files/q0hlx44ac
http://dfiles.eu/files/odqwy84xd
Моята рецепта е 24 часа в морска сол след това 12 часа във чиста вода.
После вадиш и изцеждаш 1 час и обилно опипряш със ситно смляна чубрица, черен пипер, малко кимион,сладък червен пипер, малко лют червен пипер и други.За подправките може да се експериментира всеки според вкуса си. Сушиш на проветриво и хладно място до преценка на твърдост, която зависи от дебелината на месото.Аз ползвам контра филе става най-крехко.Може и бут.След като го изсуша в плик в хладилника.
Mega - специалист
Колеги, понеже дойде време за мезетата се сетих да питам - някой има ли таблица какви размери черва за какво са подходящи? Гледам по фирмите продават различни размери от тазлични животни?
Какво взимахме за суджуци и луканки? По спомен миналата година взех 30-32, но не съм много сигурен вече?
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
Колеги, понеже дойде време за мезетата се сетих да питам - някой има ли таблица какви размери черва за какво са подходящи? Гледам по фирмите продават различни размери от тазлични животни?
Какво взимахме за суджуци и луканки? По спомен миналата година взех 30-32, но не съм много сигурен вече?
Правилно размер 30-32 свински, а за по-сигурно им кажи да ти дадат свински тънки черва /ама от голямо прасе :lol: /. :drinkers:
KingLin - майстор
Някой ако ме пита вие сте виновни :-D За първи път в живота ми ще се пробвам и аз с една пастърмичка да видим какво ще стане. Килограм свински врат преди малко го положих по рецептата със сол захар алкохол и вода. Сложил съм го в хладилника като мисля да го кисна около 36 часа. Ако трябва да е извън хладилника казвайте докато е време :)
Mega - специалист
Аз ги кисна в една кофичка на балкона. Но може и в хладилника.
Stefan_62 - майстор
Не се оправдавай с нас :lol:, както си го приготвиш така ще си го мезиш :lol: Важното е да е спазена пропорцията на осоляването /в случая в марината/, след като не е заринато в сол, което е по-сигурният вариянт. Успех в начинанието и после да докладваш какво си сътворил.
bulhomes2 - майстор
KingLin написа:
Някой ако ме пита вие сте виновни :-D За първи път в живота ми ще се пробвам и аз с една пастърмичка да видим какво ще стане. Килограм свински врат преди малко го положих по рецептата със сол захар алкохол и вода. Сложил съм го в хладилника като мисля да го кисна около 36 часа. Ако трябва да е извън хладилника казвайте докато е време :)
А да не препрочитам цялата тема - каква е тая рецепта?
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
А да не препрочитам цялата тема - каква е тая рецепта?
Тази на колегата "valentor" за "простото мезе" в темата "Въпрос за суджук, луканка":
valentor написа:
Първо си правя следният разтвор, за обем половин литър :
40 грама сол-готварска
10 грама захар
50 грама ракия/водка/виски/спирт-абе кой както иска да го разбира
останалото , до половин литър, допълнено с хубава трапезна вода/по избор/
Месцето се залива с разтвора, и така стои 24-до 36 часа.
Изважда се и на канапчето..
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: