• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
Моето е на 35 дни от началото на тихата, но още не се е избистрило, беее :? , няма студ още. Иначе на вкус си е направо вино :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Къде се продават серни ленти? В аптеки, агроаптеки или някъде другаде?
stiv1961 - майстор
Сода за бъчви и серни ленти намерих в железарията срещу офиса :-D , иначе в агроаптеките трябва да има. Вчера от една агроаптека купих бентонит.
bulhomes2 - майстор
А калиев бикарбонат? Нали той беше за премахване на кисела жилка. Бентонита за избистряне ли беше?
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Къде се продават серни ленти? В аптеки, агроаптеки или някъде другаде?
Може и сам да си направиш. Амбалажна хартия и сяра на прах от аптеката. Сярата може и да не е на прах - каквато намериш или имаш. От хартията се режат ленти около 2,5 х 25 сантиметра. Сярата (няколко лъжици) се слагат в някакъв метален съд или кутийка и се стопява на слаб огън или на ниска степен на котлона докато стане жълтеникава гъста течност. Лентите се потапят за да се покрият със сяра като може да се ползва някаква дървена клечка или шпатула. Вадиш и нареждаш на някаква дъска да изстинат. Това е. Не е необходимо слоят сяра да е дебел - точно обратното.
И внимателно при топенето на сярата да не я прегреете - почернява и е добре това да се прави на открито и с котлон на ток а не на газов.
:partyman:
valentor - специалист
Отново се заформя спорът:
Дървен /каца,бъчва/ или=Vs пласмасов
съд за ферментация и/или отлежаване.
Доводите за дървен са, че :
-"така се прави" /или се е правило, навремето/,защото е традиция;
-е "екологично" /какъто и да е смисъла,като се предполага ,че е поносимо за човешкото тяло/
-дава "добър" /какъто и да е смисъла/ вкус
-други доводи,за които не се сещам
Пропуска се да се изяснят някои малки детайли:
-дървеният съд изисква непрекъснати/през годината/ грижи и всеки следващ път е все по-труден
ЛИЧНИЯТ МИ ИЗБОР Е : пластмасови съдове за ферментация и отлежаване.
Доводи: Съдът за ферментация се ползва за 15/20 дена за първична ферментация / или още 10-15 дена за "второ вино за ракия" = общо около месец, след което се измива,заедно с капака, затваря се и така си стои до следващия сезон, без никакви грижи = раздънване,обгаряне,задънване,серни ленти и .....
Съдове за отлежаване=съхраняване-също.
По-горе съм показал тубите, с воден сифон. Отново никакви грижи. Пиеш си водата, прибираш си бидона от 11 литра, наливаш преврялото вино,завинтваш му водния сифон и така до като дойде момента де изпиеш виното. Отвинтваш сифона, и го отделяш за следващия сезон.
Бутилката/бидона от 11 литра - можеш да изхвърлиш
Минимални грижи.
Пластмасата се натрупвала в организъма- може, амЪ до тогава червеите ще са ме оглозгали
hidrazin - майстор
Аз пък се замислих за водните клапани/сифони и това, че в повечето случи са излишни.
vrangelov - специалист
hidrazin написа:
Аз пък се замислих за водните клапани/сифони и това, че в повечето случи са излишни.

Не са излишни в повечето случаи, а само в случаите в които става въпрос за червено вино. :lol:
За бяло вино са необходими, защото заместват шлаух набучен в буркан с вода или един друг метод с пясък.
hidrazin - майстор
Дали воден клапан или шлаух набучен във вода е все едно. Метода с пясъчната торбичката няма нищо общо с това. Каква е разликата дали е бяло или червено?
vrangelov - специалист
Бялото и червеното вино се правят по различен начин. :partyman:
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: