Моето е на 35 дни от началото на тихата, но още не се е избистрило, беее
, няма студ още. Иначе на вкус си е направо вино 
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961
- майстор
1018 мнения в "Вино"
hidrazin
- майстор
- Мнения: 25925
bulhomes2 написа:Къде се продават серни ленти? В аптеки, агроаптеки или някъде другаде?Може и сам да си направиш. Амбалажна хартия и сяра на прах от аптеката. Сярата може и да не е на прах - каквато намериш или имаш. От хартията се режат ленти около 2,5 х 25 сантиметра. Сярата (няколко лъжици) се слагат в някакъв метален съд или кутийка и се стопява на слаб огън или на ниска степен на котлона докато стане жълтеникава гъста течност. Лентите се потапят за да се покрият със сяра като може да се ползва някаква дървена клечка или шпатула. Вадиш и нареждаш на някаква дъска да изстинат. Това е. Не е необходимо слоят сяра да е дебел - точно обратното.
И внимателно при топенето на сярата да не я прегреете - почернява и е добре това да се прави на открито и с котлон на ток а не на газов.
valentor
- специалист
- Мнения: 118
Отново се заформя спорът:
Дървен /каца,бъчва/ или=Vs пласмасов
съд за ферментация и/или отлежаване.
Доводите за дървен са, че :
-"така се прави" /или се е правило, навремето/,защото е традиция;
-е "екологично" /какъто и да е смисъла,като се предполага ,че е поносимо за човешкото тяло/
-дава "добър" /какъто и да е смисъла/ вкус
-други доводи,за които не се сещам
Пропуска се да се изяснят някои малки детайли:
-дървеният съд изисква непрекъснати/през годината/ грижи и всеки следващ път е все по-труден
ЛИЧНИЯТ МИ ИЗБОР Е : пластмасови съдове за ферментация и отлежаване.
Доводи: Съдът за ферментация се ползва за 15/20 дена за първична ферментация / или още 10-15 дена за "второ вино за ракия" = общо около месец, след което се измива,заедно с капака, затваря се и така си стои до следващия сезон, без никакви грижи = раздънване,обгаряне,задънване,серни ленти и .....
Съдове за отлежаване=съхраняване-също.
По-горе съм показал тубите, с воден сифон. Отново никакви грижи. Пиеш си водата, прибираш си бидона от 11 литра, наливаш преврялото вино,завинтваш му водния сифон и така до като дойде момента де изпиеш виното. Отвинтваш сифона, и го отделяш за следващия сезон.
Бутилката/бидона от 11 литра - можеш да изхвърлиш
Минимални грижи.
Пластмасата се натрупвала в организъма- може, амЪ до тогава червеите ще са ме оглозгали
Дървен /каца,бъчва/ или=Vs пласмасов
съд за ферментация и/или отлежаване.
Доводите за дървен са, че :
-"така се прави" /или се е правило, навремето/,защото е традиция;
-е "екологично" /какъто и да е смисъла,като се предполага ,че е поносимо за човешкото тяло/
-дава "добър" /какъто и да е смисъла/ вкус
-други доводи,за които не се сещам
Пропуска се да се изяснят някои малки детайли:
-дървеният съд изисква непрекъснати/през годината/ грижи и всеки следващ път е все по-труден
ЛИЧНИЯТ МИ ИЗБОР Е : пластмасови съдове за ферментация и отлежаване.
Доводи: Съдът за ферментация се ползва за 15/20 дена за първична ферментация / или още 10-15 дена за "второ вино за ракия" = общо около месец, след което се измива,заедно с капака, затваря се и така си стои до следващия сезон, без никакви грижи = раздънване,обгаряне,задънване,серни ленти и .....
Съдове за отлежаване=съхраняване-също.
По-горе съм показал тубите, с воден сифон. Отново никакви грижи. Пиеш си водата, прибираш си бидона от 11 литра, наливаш преврялото вино,завинтваш му водния сифон и така до като дойде момента де изпиеш виното. Отвинтваш сифона, и го отделяш за следващия сезон.
Бутилката/бидона от 11 литра - можеш да изхвърлиш
Минимални грижи.
Пластмасата се натрупвала в организъма- може, амЪ до тогава червеите ще са ме оглозгали
vrangelov
- специалист
- Мнения: 853
hidrazin написа:Аз пък се замислих за водните клапани/сифони и това, че в повечето случи са излишни.
Не са излишни в повечето случаи, а само в случаите в които става въпрос за червено вино.
За бяло вино са необходими, защото заместват шлаух набучен в буркан с вода или един друг метод с пясък.
Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!

