• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
radius - майстор
Мерси, а на теб бързо възстановяване.
Може пък да пробвам с пластмасова канелка.
Илчо Илиев - майстор
Няколко съвета и от мен...
За бидонЯ, пробвах на два пъти с пластмасови канели,но....уви не се получи, първата не спря да капе,а втората, която уж беше от скъпите(качествените), на следващата есен я намерих паднала до бидона, как и защо се беше скъсала от резбата :?
Бях даже питал из форума за този проблем...канелка на бидон, и реших проблема...
Взех редукция външно 3/4 ,а вътрешно 1/2, 2 шайби,1 гумена гарнитурка и гайка 3/4...
Лесно звучи, но е играчка, понеже 3/4 резбата на нипела(редукцията) е малко къса за всичките неща и тряя да се търси с възможно дълга резба,но и така става,но зор е да се захване гайката....,трябва да се направят 2 шайби от неръждавейка(за който има големи опасения от другите метали), гумената гарнитура е ней-лесното...,гайката се изрязва от стар спирателен кран 3/4...
При мен най-трудното беше да сглобя това нещо...малко ми беше зор да се завра в 150л бидон :axe:
Като се монтира тази история вече може да си слагаш каквито искаш канелки...
За зелето... това да е бяло, да е стегнато не е баш точно така...
То повечето зеле си е бяло,но голяма част от това на пазара си е фуражно(така му казваме), това са сортове, които могат да се подмятат на пазара по месец без следи от повреди, обаче са кофти за ядене,особено за кисело.
Аз си вземам кьосе или балкан, макар,че се появиха хибриди, които са подобни, поне като вкусови качества..
Кьосето е рошаво, листата не седят толкова стегнати, а все едно си търкалял зелката из пазара, зелката е сплескана,а не като топка, цвета е кремаво-бял...
Ако ти разрешат да срежеш някоя зелка(което не е проблем за теб), гледай чуканчето, трябва да е малко, не повече от 5-6 см,а жилките на листа трябва да са тънки...
Балкана е подобен, но чуканчето е малко по-голямо, формата на зелката е като топка,но е с по-приличен вид, не е толкова рошава..
Като цяло гледай зелките да не са лъскави и идеални на външен вид, това е вида на пазарното зеле, което в повечето случаи не втасва и е с кофти вкус...
И аз съм хвърлял зеле, като не гледам какво вземам....,но сега вземам от един приятел,а и вече го познавам от далеко...
За затискането, аз съм си направил кръстачки от букови летви с пирони,но може да си направиш от всякаква дървесина или от пластмасови тръбички или друг профил и да ги свържеш със свински опашки на кръст(като през каменната епоха),а за затискане аз ползвам бутилки пълни с вода, има едни бъклици за евтино вино,плоски са и стават идеално...
Слагам ориз за да е чорбицата по-резлива и стиска стебла от копър...
nikolson - майстор
Само ще спомена, че аз вече няколко години вместо да преточвам зелето, ръгам маркуча от компресора и го оставям няколко минути.
radius - майстор
Илчо Илиев написа:
...
Мерси за дългия пост с разяснения. Явно си зеле/сърмо-маниак. :lol: За сортовете малко се пообърках, понеже този балкан по описание е като "пазарното" зеле. Най-добре с разрязване и ако е с малък кочан и тънки жили - става.
И в тази връзка :
Прикачен файл:
xmqr0860.jpg
xmqr0860.jpg (32.22 KиБ) Видяна 2578 пъти
stiv1961 - майстор
radius написа:
Прикачен файл:
xmqr0860.jpg
И аз съм в джаза вече :) 60 кила зеле в бидоня :supz:
Чираче - майстор
Аз от няколко дни го преточвам.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте! Да се запиша и аз.От няколко дни и аз преточвам зелето.Но тази година за първи път го направих със морска сол и с предварително направена солена вода.Бидона е 120 л. ,и след като заредих зелките събра 80 л вода.Източих от водата и разтворих 2.5 кг морска сол,идва някъде около 320гр. сол на 10 л. вода.Кажете си мнението,малко ли е много ли е ? Както казах за първи път правя така зеле.
Kasap - специалист
Рапорт даден!
Зелето /био-зеленчук, придобит от градинката на тъщата/ е сложено преди 3 седмици.
Претака се с дрелка, таймер и помпа за флуиди от ЛИДЛ.
kuger - майстор
алцек написа:
Здравейте! Да се запиша и аз.От няколко дни и аз преточвам зелето.Но тази година за първи път го направих със морска сол и с предварително направена солена вода.Бидона е 120 л. ,и след като заредих зелките събра 80 л вода.Източих от водата и разтворих 2.5 кг морска сол,идва някъде около 320гр. сол на 10 л. вода.Кажете си мнението,малко ли е много ли е ? Както казах за първи път правя така зеле.
Колкото хора, толкова и рецепти. Някой го прави 2%, аз - 4%. Ти си грубо казано по средата, трябва да стане.
КИМИ - специалист
алцек написа:
З.Бидона е 120 л. ,и след като заредих зелките събра 80 л вода.Източих от водата и разтворих 2.5 кг морска сол,идва някъде около 320гр. сол на 10 л. вода.Кажете си мнението,малко ли е много ли е ?
Аз съм на 2%, защото го къркам за мезе с ракията и задължително ще го пресичам с калиев сорбат след месец и така спирам ферментацията и образуването на бяла пелена.
Ако не го пресичате- то тогава солта трябва да е над 3%,

въпреки, че не виждам смислена причина(освен- мързел) да не си пресечеш зелето и да имаш от седмица на седмица все по-меко и пресолено зеле, но всеки си знае.
Абе ръчкайте си жените по-често, то зелето само си става.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: