• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
ТРЕТА СЕРИЯ
Я кажи без подправки, как са вкусовите качества на рибицата, че мисля и аз да направя една такава проба?
filmatoplo - майстор
Теди написа:
Конския ми суджук се рони, няма спойка явно му е малко сланинката. :?

Теди- вино имаш ли :?: ако имаш -значи суджука си е ОК :drinkers: .
Stefan_62 - майстор
Теди написа:
Конския ми суджук се рони, няма спойка явно му е малко сланинката. :?
Ами как няма да се рони, като си го хапваш самичък :lol: Спойката на суджука си е виното, както каза "filmatoplo", мятай на скарата и споявай с винце :lol: :drinkers:
valentor - специалист
Stefan_62 написа:
..Я кажи без подправки, как са вкусовите качества на рибицата..
Има един предварителен момент: след като си правя "просто мезе" предприех да осолявам, в морска сол, за да проверя.
Първият път солих 24 часа, после 12 /това са двете парчета-рибици,които се виждат в дясно/едната е много видима/ , а последния път солих 8 часа. Това е лявото парче.
Защо постъпвам така ли ?
Защото не мога да разбера ,логически=с разума си, защо трябва да соля , а после да обезсолявам.

За вкусови качества: леко солено/ пие вино/ , харесва ми резултата.
Ако акцента е "без подправки" : да, предпочитам "без подправки" .
Най-накрая считам, че при наличие на подправки може, чрез тяхната наличност, да се прикрие/замаскира неуспех при осоляване/сушене на месото
Junak - майстор
Ами причината е проста. Солта е консервант.
"Солта действа, като прониква в мускулния сок в месото и променя състава на белтъчините и се губи част от водата и разтворените в нея органични съединения. Това води до по-високо осмотично налягане в месото, към което съдържащите се гнилостните микроорганизми са много чувствителни. При концентрация от 10% сол в месото спира развитието на повечето от тях, но и така те не загиват. Нужен е компромис с концентрацията на сол, тъй като повече от 6% сол правят месото трудно смилаемо и неподходящо за хора с болни стомаси. По тези причини осоляването не е напълно сигурен начин за консервиране." /това от wikipedia/
Не трябва да дадем на микроорганизмите да се развият. Или сол, или студ.
Ако смяташ да го съхраняваш дълго време, трябва да остане осолено до момента на консумация. Тогава и го изкисваш. Това правим и сега. След изкисването вече срока на съхранение е ограничен.
Освен това, дългото осоляване "стяга" месото. Ако не се осоли в дълбочина, започва да се разваля "отвътре".
Може и само да го натриваш отвън със сол. Но температурата трябва да е ниска. Иначе - отиде месцето.
stiv1961 - майстор
Оххх, започна се :partyman:
Прикачен файл:
211220132303.jpg
Прикачен файл:
211220132306.jpg
Прикачен файл:
211220132307.jpg
Прикачен файл:
211220132308.jpg
Прикачен файл:
211220132310.jpg
Кога ще свърши.......
Днес осолих едната рибица и малко мръвки от бута за пастърмичка, утре бахур, пушени бузи и ребра...... а бурето вече е наполовина :)
:partyman:
Kumay - майстор
stiv1961 написа:
Оххх, започна се :partyman:
Гледам и "осмянка" със зеле сте направили! =D>
valentor - специалист
stiv1961 ,
Уверен съм , че цялата процедура е преминала по най-хуманен начин , както е най-правилно най-предвиден от Европейската Комисия :проба: :mrgreen:
gogin - специалист
айде и аз да се похваля

Прикачен файл

141220131382.jpg

Прикачен файл

091220131354.jpg

Прикачен файл

071220131350.jpg

Прикачен файл

071220131349.jpg
gogin - специалист
колеги от къде купувате конското около софия и на каква цена го вземате ако не е тайна :drinkers:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: