• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Stefan_62 написа:
Здравейте, искам да попитам кога може да се овалват суджуците с брашно/докато са още влажни или като поизпрънат малко/. Благодаря предварително.
Стефко, в другата тема дискутирахме казуса :) , сега да ти/ ви/ покажа моето производство направено по рецептата на valentor/ да е жив и здрав/ :) , а и всички вие :partyman:
Благодаря :drinkers: ти също да си жив и здрав и всички покрай теб. А сега по темата, това предполагам е рецептата със спирта, захарта и солта, но до колкото виждам е още в суров вид, но добре изглежда :lol: . Аз първият път останах разочарован, но както писах ще пробвам следващият път с повече сол, дай малко по-вече подробности относно приготвянето и за подправките струва ми се, че месото е намазано с течни подправки. :drinkers:
stiv1961 - майстор
Подправките са:
3 супени лъжици червен пипер
15 зърна черен пипер смлян/ аз сложих двайсетина/
15 зърна чимен смлян/ аз сложих повече/
5-6 скилидки пресован чесън
20 гр, сол
захар на върха на лъжичката
сока на един лимон
Тази смес я разбърквам и доливам червено вино докато кашата стане гъста като боза например. След това мажа с една четка/ специална :) / и притискам между две тави, а отгоре една 10- литрова кофа пълна с вода. Утре ще ги намажа пак със сместа и ги окачам уветрят/ че го дават бая студено/ :partyman:
bivolan - напреднал
Браво, добре изглеждат.
И аз снощи сложих нова порция пастърма пак по същата рецепта - този път по 2 парчета телешко и свинско.За празниците няма да станат, ама от оня ден започнах "да опитвам" конския суджук и вече си е екстра.Утре става точно месец откакто го увесих да изсъхва и вече го започвам него.
marmoz - специалист
Предлагам модераторуте да затворят тази тема,че като я чета,само лиги ми текат :-D

П.П. Аз от магазина си копувам,но вкуса не е същият :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Подправките са:
3 супени лъжици червен пипер
15 зърна черен пипер смлян/ аз сложих двайсетина/
15 зърна чимен смлян/ аз сложих повече/
5-6 скилидки пресован чесън
20 гр, сол
захар на върха на лъжичката
сока на един лимон
Тази смес я разбърквам и доливам червено вино докато кашата стане гъста като боза например. След това мажа с една четка/ специална :) / и притискам между две тави, а отгоре една 10- литрова кофа пълна с вода. Утре ще ги намажа пак със сместа и ги окачам уветрят/ че го дават бая студено/ :partyman:
Извинявай, "разтвор от 80 грама сол, 20 грама захар, 100 грама спирт=ракия и 800 грама хубава вода, това всичко за 1000 грама = почти на литър." променя ли количеството сол или както я е дал колегата "valentor"
stiv1961 - майстор
Не съм променял нищо, правя го за пръв път. Като стане ще пробвам и тогава ще променям ако трябва :)
Теди - специалист
От моята първа тазгодишна реколта. Вчера прибрах втората :-D

Изображение

Аз нищо не съм променял по рецептата за сушеното месо защото става перфектно, само по суджука експериментирам от време на време.
Весели и вкусни празници на всички :drinkers:
stiv1961 - майстор
Е, време е и аз да се намеся с малко снимков мат,риал :)
Свинско ,,дядо"- пълно с накълцани мръвки, сварено в зелева чорба, намазано с подправки и закачено на пръта да съхне :partyman:
Прикачен файл:
251220122022.jpg
Прикачен файл:
261220122024.jpg
Прикачен файл:
261220122026.jpg
Едната рибица разделена на четири начукана с дървения чук и подправки и т.н.
Прикачен файл:
231220122015.jpg
Прикачен файл:
251220122019.jpg
stiv1961 - майстор
И малко пушени свински бузи :) - наздраве :partyman:
Прикачен файл:
241220122018.jpg
Прикачен файл:
241220122017.jpg
Прикачен файл:
251220122020.jpg
П.П. луканката е купешка :-D
ebahti - майстор
Прикачен файл:
Picture 098.jpg без коментар
ПАСТЪРМА !!! Най -добрата пастърма става от червено месо-Свински врат или още по добре телешки шол. От свинския бут месото е бяло и на мен не ми харесва-както на цвят,така и на вкус......ама преценката си е ваша :) в случая имаме 1.5 кг свински врат обилно поръсен с морска сол и няколко скилитки чесън.Така престоява 48 ч.

Прикачен файл

Picture 096.jpg и мажем - в случая,соев сос,пипер -черен и червен,подправка за скара,чубрица и малко лимонов сок.Може да се импровизира

Прикачен файл

Picture 095.jpg след като сме подсушили мръвката пробиваме дупка

Прикачен файл

Picture 092.jpg отсраняваме ги,освен ако не искаме после да ги смучем

Прикачен файл

Picture 091.jpg както виждате месото има ципи
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8