• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
Който си пие редовно хапчетата няма проблеми :-D
SEV - специалист
Тази година дядо мраз ми донесе като подарък едно теле и две прасенца за нова година :-D .Сега следва да се прави суджук и филенца.За наденичките е ясно там съм доста напреднал.Но филето не ми се получава,все е солено.Правя го по следния начин,овалвам обилно в сол за два дена и после измивам старетелно и кисна за половин час.После подсушавам и мажа кайзер пастата.Колко според вас трябва да кисна във вода за да не е толкова солено.Не че друго но много вино пие :drinkers:
stiv1961 - майстор
SEV написа:
Но филето не ми се получава,все е солено.Правя го по следния начин,овалвам обилно в сол за два дена и после измивам старетелно и кисна за половин час.После подсушавам и мажа кайзер пастата.Колко според вас трябва да кисна във вода за да не е толкова солено.Не че друго но много вино пие :drinkers:
Моята рецепта е следната: колкото време стои в солта, толкова време изкисвам във вода. Например аз ги осолявам за 24-36 часа, после изкисвам също толкова като периодично сменям водата. Сега някои ще кажат, че се изкисва в течаща вода, аз го правя в спокойна :) вода.
SEV - специалист
После в подправките слагаш ли сол,от толкова киснене не се ли обезвкусява.
stiv1961 - майстор
За кайзероването приготвям смес от 60:40 чимен и червен пипер. Добавям черен пипер, малко сол, половин чаена лъжичка захар, сока от един лимон и пресован чесън. Добавям червено вино, докато сместа стане на каша. Филенцата ги мажа с тази смес, закачам ги да съхнат на сухо и прохладно място до готовност.
П.П.
На едно от прасетата/ а те бяха доста :) / му Хартиса сърцето и реших ей така за спорта да закача и него при другите вкусотии
Прикачен файл:
301220132328.jpg
Прикачен файл:
301220132329.jpg
gechev - специалист
Обилното осоляване се прави с цел обезкървяване на месото. Наличието на кръв в месото го разваля при сушенето. Солта е консервант и запазва месото дълго време.
stenmark - специалист
Миналата година правих с рецептата на Валентор и беше провал.Тази със най-използваната т.е. месото седи 24часа и после без изкисване ,вода и т.н.Вкуса си е точен иначе е безсолно т.е. безвкусно.Стив от къде купуваш чимена .
stiv1961 - майстор
stenmark написа:
Стив от къде купуваш чимена .
Миналата година си купих две пакетчета от централния пазар срещу чешмата, но сега след тези промени не знам :? Търси го там където продават подправките. И още един съвет- търси чимен на зърна да си сигурен, че е чимен а не някаква мешавица. Малко трудно се мели но е истински :)
bulhomes2 - майстор
stiv1961 написа:
Моята рецепта е следната: колкото време стои в солта, толкова време изкисвам във вода...
stiv1961 написа:
За кайзероването ...Добавям черен пипер, малко сол...
Явно е, че става, щом го правиш. Но според мен толкова изкисване е излишно и ще споделя защо мисля така. Мисля, че солта е за изтребване на разни гнилостни бактерии и затова е "консервант". Моите мръвки ги държа в сол, докато ми дойде настроение да ги подправям. И сега имам едни от 16 дена... Но ако ги изкисвам повече от 4 часа и полвина се обезсоляват и трябва да добавям сол (като теб) в обмазката. Та от една страна се чудя дали 2-3 дена в сол е достатъчно за проникването на солта до сърцевината на мръвките (говорм за мръвки с дебелина до 2 см, нали), и от друга страна - защо да чакаме да изкараме всичката сол "извътре", като после ще я досоляваме?
stiv1961 - майстор
Какво да кажа :? така ги правя аз, от друга страна в момента замезвам пушени ребърца от другата тема
viewtopic.php?f=28&t=13798&start=240
/ там накрая на страницата/
и ми се струва, че са малко безсолни. Бяха два дни в сол а ги киснах с вода един ден. Явно трябва да стоят повече време в солта. Може и да си прав.
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: