Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961
- майстор
1205 мнения в "Домашен майсторлък - месна диета :-D"
SEV
- специалист
- Мнения: 525
Тази година дядо мраз ми донесе като подарък едно теле и две прасенца за нова година
.Сега следва да се прави суджук и филенца.За наденичките е ясно там съм доста напреднал.Но филето не ми се получава,все е солено.Правя го по следния начин,овалвам обилно в сол за два дена и после измивам старетелно и кисна за половин час.После подсушавам и мажа кайзер пастата.Колко според вас трябва да кисна във вода за да не е толкова солено.Не че друго но много вино пие 
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
SEV написа:Но филето не ми се получава,все е солено.Правя го по следния начин,овалвам обилно в сол за два дена и после измивам старетелно и кисна за половин час.После подсушавам и мажа кайзер пастата.Колко според вас трябва да кисна във вода за да не е толкова солено.Не че друго но много вино пиеМоята рецепта е следната: колкото време стои в солта, толкова време изкисвам във вода. Например аз ги осолявам за 24-36 часа, после изкисвам също толкова като периодично сменям водата. Сега някои ще кажат, че се изкисва в течаща вода, аз го правя в спокойна
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
За кайзероването приготвям смес от 60:40 чимен и червен пипер. Добавям черен пипер, малко сол, половин чаена лъжичка захар, сока от един лимон и пресован чесън. Добавям червено вино, докато сместа стане на каша. Филенцата ги мажа с тази смес, закачам ги да съхнат на сухо и прохладно място до готовност.
П.П.
На едно от прасетата/ а те бяха доста
/ му Хартиса сърцето и реших ей така за спорта да закача и него при другите вкусотии
П.П.
На едно от прасетата/ а те бяха доста
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
stenmark написа:Стив от къде купуваш чимена .Миналата година си купих две пакетчета от централния пазар срещу чешмата, но сега след тези промени не знам
bulhomes2
- майстор
- Мнения: 5537
stiv1961 написа:Моята рецепта е следната: колкото време стои в солта, толкова време изкисвам във вода...
stiv1961 написа:За кайзероването ...Добавям черен пипер, малко сол...Явно е, че става, щом го правиш. Но според мен толкова изкисване е излишно и ще споделя защо мисля така. Мисля, че солта е за изтребване на разни гнилостни бактерии и затова е "консервант". Моите мръвки ги държа в сол, докато ми дойде настроение да ги подправям. И сега имам едни от 16 дена... Но ако ги изкисвам повече от 4 часа и полвина се обезсоляват и трябва да добавям сол (като теб) в обмазката. Та от една страна се чудя дали 2-3 дена в сол е достатъчно за проникването на солта до сърцевината на мръвките (говорм за мръвки с дебелина до 2 см, нали), и от друга страна - защо да чакаме да изкараме всичката сол "извътре", като после ще я досоляваме?
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
Какво да кажа
така ги правя аз, от друга страна в момента замезвам пушени ребърца от другата тема
viewtopic.php?f=28&t=13798&start=240
/ там накрая на страницата/
и ми се струва, че са малко безсолни. Бяха два дни в сол а ги киснах с вода един ден. Явно трябва да стоят повече време в солта. Може и да си прав.
viewtopic.php?f=28&t=13798&start=240
/ там накрая на страницата/
и ми се струва, че са малко безсолни. Бяха два дни в сол а ги киснах с вода един ден. Явно трябва да стоят повече време в солта. Може и да си прав.
Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!


