Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961
- майстор
414 мнения в "Опушване на месо и риба."
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
zil157 написа:Какъв котлон си купихте?Доволен ли сте?Български, от Руския пазар в Ст.Загора.На етикета пише ,,Колос"-Велико Търново,9 kW.Да кажа веднага мнение е рано още защото го ползвам за пръв път, но мисля, че ще върши идеална работа.Много добре нагрява и можеш да си регулираш силата на пламъка.Ще върши работа и за ,,валандара", и за казана/като го направя де/
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
MMIel написа:Браво, Stiv,От предната вечер осолявам мръвките с доста сол.На другия ден ги изплаквам с вода и ги подсушавам,на дъното на пушилнята слагам клонки и насечени на трески парченца от слива/може и череша,каквото има,само да не е иглолистно дърво/,няколко листа дафинов лист,няколко зърна бахар.Нареждам мръвките на шишовете и паля котлона.За около половин час мръвките са готови.От време на време отварям капака за да видя състоянието.Мръвките трябва да придобият тъмно златист цвят.След това ги потапям във вряща вода за около пет минути.Тази процедура се прави два пъти за да убие миризмата на тежко пушено.След като изстине с бира или вино![]()
![]()
![]()
Много добре изглежда. Предполагам, че и е вкусно.![]()
Каква дървесина използваш? За колко време са готови мръвките?
MMIel
- специалист
- Мнения: 242
Перфектно. С едно уточнение относно това

Реших да я направя както трябва и опушвах на 45 градуса. Рибата държах 6 часа, пил.бутчета 10 часа, св.гърди и 2-те парчета св. бут - 12 часа, а контра-филето - 15 часа. Всичко стана изключително сочно, като най меките варено-пушени малотрайни колбаси по магазините, с тази разлика, че не съм го инжектирал с желатин и други химии за да го окрехкотявам.
Жалко, че няма да видите снимки на готовата продукция, но тя не беше и за гледане.
Тук е момента отново да припомня, че пушеното месо (в домашни условия) е канцерогенно, но пък е незаменимо мезе за тежкото червено виното.
stiv1961 написа:... за разлика от другите пушилни, при които месото изсъхва така да се каже/.НаздравеНаистина трябва да опиташ от моето опушено. Последното нещо което може да се каже за месото от моята пушилня, е че е сухо. Просто трябва да се уцели момента. До сега все съм пушил на около 65 градуса и е имало случаи месото да ми изсъхва (когато опушвах във варела). Последната партида миналата неделя:...
Реших да я направя както трябва и опушвах на 45 градуса. Рибата държах 6 часа, пил.бутчета 10 часа, св.гърди и 2-те парчета св. бут - 12 часа, а контра-филето - 15 часа. Всичко стана изключително сочно, като най меките варено-пушени малотрайни колбаси по магазините, с тази разлика, че не съм го инжектирал с желатин и други химии за да го окрехкотявам.
Жалко, че няма да видите снимки на готовата продукция, но тя не беше и за гледане.
Тук е момента отново да припомня, че пушеното месо (в домашни условия) е канцерогенно, но пък е незаменимо мезе за тежкото червено виното.
Илиян Илиев™
- майстор
- Мнения: 1772
stiv1961 написа:Извинявай за невежеството, ама какво е това ,,трина"?По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.
Може и други наименования да има в нашия край, но това е най-общото и разбираемо(без да претендирам за достоверност за изчерпаемоста и разпространението на думата трина).
iva6ki
- специалист
- Мнения: 906
Илиян Илиев™ написа:По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.Много точно казано
Може и други наименования да има в нашия край, но това е най-общото и разбираемо(без да претендирам за достоверност за изчерпаемоста и разпространението на думата трина).
Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!


