• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
Извинявай за невежеството, ама какво е това ,,трина"?
stiv1961 - майстор
Малко снимки, защото нямам търпение :-D Сядам на бира щото виното още не е готово :partyman:

Прикачен файл

151020111479.jpg

Прикачен файл

151020111480.jpg

Прикачен файл

151020111481.jpg

Прикачен файл

151020111482.jpg

Прикачен файл

151020111483.jpg
zil157 - специалист
Какъв котлон си купихте?Доволен ли сте?
MMIel - специалист
Браво, Stiv, =D> =D> =D>
Много добре изглежда. Предполагам, че и е вкусно. :partyman:
Каква дървесина използваш? За колко време са готови мръвките?
stiv1961 - майстор
zil157 написа:
Какъв котлон си купихте?Доволен ли сте?
Български, от Руския пазар в Ст.Загора.На етикета пише ,,Колос"-Велико Търново,9 kW.Да кажа веднага мнение е рано още защото го ползвам за пръв път, но мисля, че ще върши идеална работа.Много добре нагрява и можеш да си регулираш силата на пламъка.Ще върши работа и за ,,валандара", и за казана/като го направя де/ :) Излезе ми 50 кинтара с две скоби и вентила.

Прикачен файл

151020111478.jpg
stiv1961 - майстор
MMIel написа:
Браво, Stiv, =D> =D> =D>
Много добре изглежда. Предполагам, че и е вкусно. :partyman:
Каква дървесина използваш? За колко време са готови мръвките?
От предната вечер осолявам мръвките с доста сол.На другия ден ги изплаквам с вода и ги подсушавам,на дъното на пушилнята слагам клонки и насечени на трески парченца от слива/може и череша,каквото има,само да не е иглолистно дърво/,няколко листа дафинов лист,няколко зърна бахар.Нареждам мръвките на шишовете и паля котлона.За около половин час мръвките са готови.От време на време отварям капака за да видя състоянието.Мръвките трябва да придобият тъмно златист цвят.След това ги потапям във вряща вода за около пет минути.Тази процедура се прави два пъти за да убие миризмата на тежко пушено.След като изстине с бира или вино :partyman: Става бързо защото пушенето става в затворен обем/същевременно се задушава за разлика от другите пушилни, при които месото изсъхва така да се каже/.Наздраве :prost: Дано съм бил полезен :)
MMIel - специалист
Перфектно. С едно уточнение относно това
stiv1961 написа:
... за разлика от другите пушилни, при които месото изсъхва така да се каже/.Наздраве :prost: ... :)
Наистина трябва да опиташ от моето опушено. Последното нещо което може да се каже за месото от моята пушилня, е че е сухо. Просто трябва да се уцели момента. До сега все съм пушил на около 65 градуса и е имало случаи месото да ми изсъхва (когато опушвах във варела). Последната партида миналата неделя:
Изображение

Реших да я направя както трябва и опушвах на 45 градуса. Рибата държах 6 часа, пил.бутчета 10 часа, св.гърди и 2-те парчета св. бут - 12 часа, а контра-филето - 15 часа. Всичко стана изключително сочно, като най меките варено-пушени малотрайни колбаси по магазините, с тази разлика, че не съм го инжектирал с желатин и други химии за да го окрехкотявам. :)
Жалко, че няма да видите снимки на готовата продукция, но тя не беше и за гледане. :-D

Тук е момента отново да припомня, че пушеното месо (в домашни условия) е канцерогенно, но пък е незаменимо мезе за тежкото червено виното. :partyman:
Илиян Илиев™ - майстор
stiv1961 написа:
Извинявай за невежеството, ама какво е това ,,трина"?
По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.

Може и други наименования да има в нашия край, но това е най-общото и разбираемо(без да претендирам за достоверност за изчерпаемоста и разпространението на думата трина). :wink:
stiv1961 - майстор
Ясно-демек талаш.Щото търсих думата в Гугъл и ми излезе друго-Това, което остава там, където е стояло сено – оронено семе и плява, които се използват в народната медицина
iva6ki - специалист
Илиян Илиев™ написа:
По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.

Може и други наименования да има в нашия край, но това е най-общото и разбираемо(без да претендирам за достоверност за изчерпаемоста и разпространението на думата трина). :wink:
Много точно казано :wink:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: