zil157 написа:Какъв котлон си купихте?Доволен ли сте?Български, от Руския пазар в Ст.Загора.На етикета пише ,,Колос"-Велико Търново,9 kW.Да кажа веднага мнение е рано още защото го ползвам за пръв път, но мисля, че ще върши идеална работа.Много добре нагрява и можеш да си регулираш силата на пламъка.Ще върши работа и за ,,валандара", и за казана/като го направя де/
MMIel написа:Браво, Stiv,От предната вечер осолявам мръвките с доста сол.На другия ден ги изплаквам с вода и ги подсушавам,на дъното на пушилнята слагам клонки и насечени на трески парченца от слива/може и череша,каквото има,само да не е иглолистно дърво/,няколко листа дафинов лист,няколко зърна бахар.Нареждам мръвките на шишовете и паля котлона.За около половин час мръвките са готови.От време на време отварям капака за да видя състоянието.Мръвките трябва да придобият тъмно златист цвят.След това ги потапям във вряща вода за около пет минути.Тази процедура се прави два пъти за да убие миризмата на тежко пушено.След като изстине с бира или вино![]()
![]()
![]()
Много добре изглежда. Предполагам, че и е вкусно.![]()
Каква дървесина използваш? За колко време са готови мръвките?
stiv1961 написа:... за разлика от другите пушилни, при които месото изсъхва така да се каже/.НаздравеНаистина трябва да опиташ от моето опушено. Последното нещо което може да се каже за месото от моята пушилня, е че е сухо. Просто трябва да се уцели момента. До сега все съм пушил на около 65 градуса и е имало случаи месото да ми изсъхва (когато опушвах във варела). Последната партида миналата неделя:...
stiv1961 написа:Извинявай за невежеството, ама какво е това ,,трина"?По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.
Илиян Илиев™ написа:По нашия край(северозападо) наричат трина това което остава под банцига или циркуляра след рязане на дърво. Даже и на това под абрихта така му викат. А и на това под моторната резачка.Много точно казано
Може и други наименования да има в нашия край, но това е най-общото и разбираемо(без да претендирам за достоверност за изчерпаемоста и разпространението на думата трина).
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: