• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Съвети за начинаещи готвачи.
kaishew - специалист
Да споделя и моят опит.Следейки форума ракията.ком,четейки между редовете -ракията е с кисела реакция следователно лютива-разредена с алкална вода омеква.В случая работа вършат води с по-висок РН фактор.Дестилираната вода е неутрална и мисля,че не е добра за разреждане.Ползвам Девин и друга местна изворна с РН 8.5-9.0.За повече инфо препоръчвам ракията.ком.
hidrazin - майстор
kaishew написа:
Да споделя и моят опит.Следейки форума ракията.ком,четейки между редовете -ракията е с кисела реакция следователно лютива-разредена с алкална вода омеква.В случая работа вършат води с по-висок РН фактор.Дестилираната вода е неутрална и мисля,че не е добра за разреждане.Ползвам Девин и друга местна изворна с РН 8.5-9.0.За повече инфо препоръчвам ракията.ком.
Наистина си чел между редовете - с една дума нищо не си прочел а и да си прочел не си го разбрал.
Етиловият алкохол не променя лакмуса в червен, не взаимодейства с NaOH (натриева основа). Следователно етиловият алкохол не е киселина.
Друг е въпроса ако си вариш някаква пърцуца фрашкана с оцетна киселина. Та общо взето етанолът и в частност ракията се разреждат с дестилирана вода. Всичко останало е свободни съчинения и волна програма с неясен изход. :-D
:partyman:
Употерблявайте с мярка (50 или 100 ml) само сертифициран алкохол!!! Може и по няколко пъти. :shock:
ivanovbg - майстор
Немой така Хидразине.

Не знам колко хиляди години досега цял свят е пиел несертифицирани алкохоли, с домати, чушки,туршии заляти с несертифициран оцет и ... Пък не само е оцелял, но и е просперирал до тук. Ми ти колко пъти изследва твоето лозе, пипер, домати за замърсявания? Пръскаш с разни сертифицирани продукти и мислиш че те не смучат от корените си каквото им е кеф.

Предполагам че и най сертифицираното мляко не може да стъпи на малкото пръсче на млякото от овцата или козата на баба ти Пена. Ама нейното не е сертифицирано и май не трябва да го пиеш.

Сертификата (ако е истински) само удостоверява наличието на определени вещества в продуктите, но не гарантира че няма и други. Само прочети какво се съдържа в саламите и обърни внимание на съставките им. Особено като почнат с това че може да има следи от едно или друго, дето не би трябвало въобще да се слага. Вече си задавам въпроса- В заводите не мият ли машините като сменят производството или пакетират друга стока?

Не е сигурно дали безплодието дето е налегнало сертифицираното общество от коя сертифицирана стока може да е. А не сертифицираните общества дето мъскат несертифицирани продукти нямат проблеми. Погледни световната статистика за забременявания инвитро.

Човек в устата си има една прекрасна лаборатория и тя му казва дали това нещо трябва да го пие или яде. Никакъв сертификат не може да му гарантира насладата от употребата.

Алкохолик можеш да станеш и с сертифициран алкохол и да те пипне цирозата.
Така че всичко лошо е в количеството, не в качеството. Качеството го разпознава тази лаборатория в устата(ако не си я увредил от количество де) :wink:

Не знам дали ме разбра правилно, но ...Може би си спомняш наскоро в Полша и Чехия как се натровиха от сертифициран алкохол. Нямаш гаранция дали сертификата не е купен!

Вижаш ли как Инфомар трепери да не си развали ракията? Е няма как нещо в което е вложено толкова желание и любов да те отрови повече от "сертифицирания" алкохол в магазина.

Любовта лекува всичко!
infomar
ivanovbg написа:
............Но да ти кажа май няма никакъв смисъл да си печеш ракия. Колкото и да съм изпекъл - 100-150литра, март пак тичам до магазина за купешка. Чудя се дали от догодина дали да си правя труда :?
Не съм голям пияч, бих казал, че съм слаб.. :? но вкусово усещам чувствителна разлика в двойно препечената ракия. Не знам на какво се дължи. Предполагам, че в нея са останали по-малко отрови, но може и да си внушавам :)
Чух добра дума за ДЕВИН, ще пробвам при възможност.... То и да седи ракията с години.... няма да се развали :? Мисля да разреждам тогава когато ми е нужно а не всичката..... сега.
stiv1961 - майстор
Ако беше Заралия щях да ти подаря колкото литра искаш от моята вода :) Така си изтича в канализацията....
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
Немой така Хидразине. ...
Може, може...
http://e-vestnik.bg/8502 - много верни неща казва човекът. Освен това си е специалист в тази област. :?

• Алкохолът е наркоза, която ни помага да понесем тежката операция, наречена живот.
• Алкохолът причинява кратковременно разширение на кръвоносните съдове и кръга от приятели.
• Алкохолът не помага да се решат проблемите, но същия ефект има и млякото.
• Алкохолът е създаден, за да се харесват и грозните жени.
• Алкохолик е този, който пие повече от теб.
• Алкохолът е спорт, който не е за слаби. Само при всекидневна и изнурителна подготовка могат да се постигнат добри резултати.
• Възрастен е този, който намалява, а не увеличава количеството на изпития алкохол.
• Внимание! Консумацията на алкохол може да ви създаде илюзията, че сте по-як от едрия тип до вас.
iva6ki - специалист
С дестилирана вода е най-добре кат няма ползвам минерална.
Не правя реклама но последния път бях доволен от Девин.За
тази година ако ми остане време ще пусна един казан с вода
да дестилирам за проба.Аз поне винаги препичам, като малко е
кофти че се губи голяма част от аромата ама здраве да е.Най важното
е че знаеш как си го произвел и какво пиеш :partyman: а на магазина
знае ли човек . :supz: А за съхранението най добре в стъкло на тъмно и
хладно и така не си променя качествата.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7