• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
alsted - майстор
kuger написа:
Аз пък си мисля, що не посееш малко дрожди след затопляне? Още повече, че смяташ да го правиш на твърдо гориво.
Всъщност няма нужда от дрожди - само от търпение :wink: От много години я оставям за на пролет... та чак юни съм я изварявал (при студена, късна пролет). Има си живи дрожди и си започва сама ферментацията наново при достигане на оптимална температура. Това с шишетата съм го опитвал, но не съм постигал желания краен ефект. Доста трудно се загряват 200 литра джибра с 20-30 вода. Как изобщо процедирате? Изстиналото галонче като го вадя е оклепано с джибра ... става едно мазало #-o
КИМИ - специалист
Aз миналата година загрявах за да започне ферментацията на второто- с две 5 литрови туби, вързани с въженца ги пълнех с топла вода и ги пускам, като истинат- донасям нова топла вода и ги зареждам пак, вадех ги в един голям леген до бидона а ги наливах с кофа от бойлера, без миене- само сменяш водата.
Веднага зареждаш нови и пак и пак, докато надмине 20-25 градуса, после през 3-4 часа пак и така докато тръгне, като започне ферментацията само си се топли, ако е завито.

Дрожди и циганин зимата не работят. :cold2: :cold2: :cold2:
atanasov2004 - специалист
Привет отново :) Колеги абсолютно съм сигурен че купувах някакви дрожди които работят на по ниска температура, мисля че купувах от Пловдив от един специализиран магазин. Така че те си работят, продават както знаете и храна за дрожди, които също помагат но за мен е безмислено да се дават излишни пари. С един 300 ватов нагревател, старо одеало в студен гараж за 7-10дни един 120л бидон е готов :-D
caribi - специалист
Не винаги е така, с единия бидон тази година имам голям проблем :!: Стои на 4-5 % захарност и това си е. Купих нагревател ,подгрях го на 20 гр , сложих дрожди за трудна ферментация и издържащи на ниска температура заедно с храна за дрожди. Завих бидона с вълнен губер, като същевременно нагревателя работи постоянно, той е с терморегулатор и закова температурата на виното на 20 гр. След 3 седмици -тази сутрин замерих захарното съдържание и захаромера показа 3 градуса. При вкусване сладни , няма превиране това вино! Не знам вече какво да правя.
Ами има един такъв гаден момент, когато се получи алкохол в джибрите, то този алкохол спира ферментацията. В такива случаи помага да се сложи най обикновена хлебна мая, обаче от кубчета не сухата. Едно-две кубчета в чаша топла вода, сипване и разбъркване. Почва пак бурна ферментация и захарта изчезва :wink: Поздрави!
Stefan_62 - майстор
caribi написа:
При вкусване сладни , няма превиране това вино! Не знам вече какво да правя.
Ако имаш все още джибри върни виното в тях да си довърши ферментацията там. Аз имах същият проблем тази година с единият бидон. Понеже имах джибри дето ще се варят на ракия, върнах виното в тях и за още две седмици си доизкара ферментацията и сега си е наред. Другият вариянт е да възбудиш на ново ферментацията както каза колегата " atanasov2004" с мая, но ако имаш джибри е по-добрият вариянт. Успех. :drinkers:
caribi - специалист
Как да разбирам това ,че не става ферментацията със специализирани дрожди за вино, а ще стане с тези за хляб? Или пък да слагам калта обратно във виното?
alsted - майстор
По-назад в темата беше ставало дема за "кофти " захар. Подсладители като аспартам и какви ли не, НЕ ферментират! Слагайте си им каквато искате закваска :-D Сладостта ще си остане, алкохол няма да има. Това е другата крайност, за която не ми се отваряше дума, но е факт по някога ... Минал съм и по този път (то кой ли любител не е :wink: )
valentor - специалист
Преди 6-7-8 години, когато започнах да си правя вино имах проблем: м.февруари отварям един бидон, вкусвам- сладко. В тиквето ми се концентрира мислЪта, че се е прецакало нещо/ с други думЕ си е Е..М..та/ и стигам до изводът, след размисъл че в момента /м.февруари,повтарям/ нищо не мога да направя и го оставям, пък квото стане. И го забравям. Нали се е провалило. Някъде към юли-август/ по-късно/ решавам да видя тоя провал как е. Ееее- не. Винце за чудо и приказ. Та така, и от тогава. Тъзгодишното вино се пие през .. следващата зима.
Дано да съм бил разбран какво Ви препоръчвам , а то е следното : не проявявайте лакомия да изпиете нестаналото вино сега. Ако можете изчакайте.
Виното, а и всяка алкохолна ферментация иска МИНИМУМ 16 ШЕСТНАДЕСЕТ градуса целзиеви и толкова ЗАХАРНИ.
Преведено на още по-разбираем булгурски :сладкото вино ще стане.... около ПЪРВИ МАЙ-ден на труда . хи-хи
Много си прав, обаче трае ли се без вино :-D
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: