• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
jinio - специалист
Теди написа:
Аз слагам червено вино за червено месо, а морската сол стига да е смляна е по-полезна. Вчера сложих на мойте хималайска да им се завие свят. :lol:
Морската сол е смляна ситно на ел. мелачка за черен пипер. Аз също имам намерение да опитам с хималайска сол и домашно червено вино, но това ще стане другата седмица.
caribi - специалист
След като смля каймата, защо не я остави 24 часа на хладно да узрее, и тогава в червата?
Теди - специалист
Аз правя така - кълцам месото на ивици и дребни мръвки за последващо лесно смилане, слагам подправките и го хвърлям за 24ч. в хладилника. На другия ден меля месото с подправките, слагам винце и го оставям още 24ч. преди да го напълня в червата.
Stefan_62 - майстор
Днес заприходих 10бр. свински сърца и сега се поизкисват малко във вода и довечера ги заривам в солта. Отзиви за вкусовите им качества около Коледа :drinkers:
Mega - специалист
Stefan_62, аз се пробвах с 4-5 телешки сърца, но нещо ми седят меки и малко ми надъхват? При теб как стават? Като ги осоляваш директно, как постигаш добър баланс, за да не е много солено?

... сега правя първите тестове на мезетата за тази година. На вкус са превъзходни, обаче им трябва още малко да седят на канапа. ;)

Прикачен файл

PC090001.JPG

Прикачен файл

PC093643.JPG

Прикачен файл

PC093642.JPG
Stefan_62 - майстор
Mega написа:
При теб как стават? Като ги осоляваш директно, как постигаш добър баланс, за да не е много солено?
При мен се получават перфектно. Престояват 48 часа заринати в морска сол. Изваждат се от солта и се оставя в студена вода да се изкиснат 8 часа, като през 1-2ч. сменям водата. Получава се добър баланс.
Stefan_62 - майстор
Здравейте кулинари, снабдих се с 5кг. конско месо и мисля да направя малко суджук, но въпросът ми е на тези кг. конско, колко кг. свинско да добавя :? и трябва ли да преобладава слнинката в свинското месо. :drinkers:

п.п. А някой пробвал ли е да прави пастърма от конско месо?
Junak - майстор
Mega, а от коя част на прасето е това на втората снимка? Много добре изглежда :)
Илчо Илиев - майстор
Stefan_62 написа:
Здравейте кулинари, снабдих се с 5кг. конско месо и мисля да направя малко суджук, но въпросът ми е на тези кг. конско, колко кг. свинско да добавя :? и трябва ли да преобладава слнинката в свинското месо. :drinkers:

Приятелю, в никакъв случай не слагай свинско, още по-малко сланина, освен ако няма да ги ядеш пресни...
Комбинацията конско/магарешко+ свинско не се получава, много бързо гранясват, това съм го пробвал няколко пъти през годините..
Добра комбинация е с телешко(телешка лой), овче/козе...
Става и чисто, един приятел беше правил чисто,но тариката сложил и чимен, и вярвай , тези наденици ги пробвах в доста изсъхнало състояние и бяха също като пастърма...
Ако има добри парчета месо, направи си пастърма, става страхотна :partyman:
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:

Пастърма от конско месо би трябвало да се прави като пастърма от друго месо. Ей ти една рецепта
Изберете месо без кости, сухожилия и хрущяли, което се реже по дължината на мускула. Пригответе си дълбок съд и започнете да редите - ред морска сол, ред месо и завършете със сол.
Оставете да престои така между 5-7 дена. След това изкиснете месото в студена вода за 7 часа, като водата се подменя на всеки час. Ако е все още солено, може да го държите по-дълго.
Подсушете добре месото и го оваляйте обилно в смес от всички подправки, които сте приготвили. Парчетата месо пробийте с шило и прокарайте връв. Провесете ги на проветриво място за се сушат за около 2-3 седмици.

А суджук съм правил преди 5-6 години с дядото( тъста), преди малко му се обадих и ми каза пропорцията: конско месо/ сланина- 4/1 и същите подправки като другия суджук- сол, захар, черен пипер, кимион и т.н. Значи каза ми- чиста сланина, не мазно свинско.
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: